Kijkers beslissen over lot gevechtspiloot in tv-experiment

Kijkers beslissen over lot gevechtspiloot in tv-experiment

Geschreven door Daniël Schalk

National Geographic komt met een Nederlandse variant van het Duitse tv-experiment ‘Terror, Ihr Urteil’. In ‘The Verdict’ beslissen de kijkers over het lot van een gevechtspiloot die een gekaapt passagiersvliegtuig neerschoot. In het meeslepende rechtbankdrama doet de tv-kijker uitspraak.

Het experiment bestaat uit een film, die enkele keren wordt onderbroken voor korte updates vanuit de studio. In de studio praat voormalig RTL Nieuws-presentator Roelof Hemmen met F-16-piloot Dick Berlijn, filosoof Bas Haring en Mark de Wit, ooggetuigen van de aanslag op vliegveld Zaventem.

‘The Verdict’ draait om een krankzinnig dilemma: Mag een gekaapt passagiersvliegtuig neergeschoten worden om te voorkomen dat het zich in een volgepakt voetbalstadion boort? Een vliegtuig met 164 passagiers wordt gekaapt door terroristen en stevent af op een voetbalstadion met 70.000 mensen.

Tegen de orders van zijn bevelhebber in besluit majoor Lars Koch om het vliegtuig neer te halen. Het oordeel is nu aan het publiek: is Lars Koch een held of een moordenaar? Via de Facebook-pagina van National Geographic kiezen de kijkers uiteindelijk welke afloop de film krijgt: schuldig of onschuldig.

Het tv-experiment van National Geographic is gebaseerd op het Duitse toneelstuk ‘Terror’. Het stuk van Ferdinand von Schirach is vanaf 21 september ook in Nederland te zien, met Jeroen Spitzenberger en Johanna ter Steege in de hoofdrol. Ook in het theater is de rol van jury weggelegd voor het publiek.

‘The Verdict’ is maandag 11 september om 20:30 uur te zien op National Geographic.

Foto: Julia Terjung / ARD / National Geographic