Big Brother: Fake news en spoorzoeken
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Fake news en spoorzoeken

Geschreven door Luc van der Velde Laatste update:

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

De tijd vliegt voorbij! Nog een week en dan weten we wie de winnaar is van Big Brother 2022! Kristof staat sowieso al in de finale en Nouchine in de finale-week. Vorig jaar had je natuurlijk ook Michel, Nick, Jill en Liese die in de finale-week stonden, maar op de valreep moest Michel het huis nog voor de finale verlaten en werd de finale met drie bewoners gespeeld. Hoe dat dat dit jaar gaat zijn is de vraag. Eerst blikken wij terug op de afgelopen week wat helemaal in het teken stond van ‘Back to reality’, om de bewoners stap voor stap terug mee te nemen in wat er in de wereld buiten het huis allemaal afspeelt.

Zo ontvingen ze de Big Brother krant, kregen ze videoboodschappen van huis uit, konden ze verrassingen van fans kopen in de Mini-Mall. Ook werden er weer spellen gespeeld, waaronder een knikkerbaan bouwen, meedoen aan de Fake-news quiz, een oude bekende challenge en op zoek gaan naar telefoonmuntjes. Ik praat je graag bij! Dit was week 11:

Big Brother bioscoop

Nawel en Salar waren vorige week samen genomineerd. Nawel, die voor de zevende keer was genomineerd, moest deze keer toch echt het huis verlaten. Wat voor de bewoners zou betekenen dat er een Nederlandse bewoner de eerstvolgende ronde ook het huis moet verlaten. Salar, Tobias en Grace zijn de laatste drie Nederlandse bewoners en Nouchine en Kristof de laatste twee Vlaamse bewoners. De regel is, dat in de finale-week twee Nederlanders en twee Belgen moeten staan. 

De bewoners werden naar de Game-Room geroepen en daar stonden bioscoop stoelen naast elkaar en een popcorn machine. De bewoners dachten gelijk aan een filmavond, maar wat ze te zien kregen waren videoboodschappen van thuis. Bij Kristof zijn videoboodschap zag je dat zijn familie posters hadden bedrukt om op hem te stemmen op 26 maart, of de bewoners deze datum daadwerkelijk gezien hebben is de vraag. Ik heb het ze nog niet horen zeggen? Want ze spreken toch nog over de finale die over twee a drie weken plaats zal vinden.

In de liveshow gaven ze ook aan dat de bewoners vorige week te horen zouden krijgen dat de finale eerder zal zijn dan die 100 dagen. We wachten het maar rustig af hoe dit gaat aflopen.

Big Brother newspaper

Het alarm van de Brievenbus ging af en daar vonden ze de Big Brother nieuws-krant. Door deze krant werden de bewoners op de hoogte gesteld van alle gebeurtenissen in de wereld de afgelopen 11 weken. Van de tattoo van oud-bewoner Dimitri, tot Rusland die Oekraïne binnen was gevallen. Eerst dacht Tobias nog dat sommige nieuwsberichten nep zouden zijn, maar dit was niet het geval. 

Een oude bekende challenge

Een nieuwe Jackpot challenge moest weer gespeeld worden en dit keer kwam de challenge wel heel bekend voor. Dit was namelijk het spel wat de familie en vrienden van de bewoners een aantal weken geleden gespeeld hebben in de Game-Room. De bewoner moest een plateau met zakken zand omhoog houden doormiddel van een staaf in de hand te nemen.

Als de ballon zou knappen moesten de zakjes zand van degene die af was, verdeeld worden over de andere plateau’s van de bewoners die nog in het spel zaten. De tijd van de laatste bewoner die dit het langst volhoudt werd omgezet in geld voor de jackpot. Elke minuut was 20 euro waard. Kristof hield dit het langst vol. In totaal is er 2360 euro verdiend voor de jackpot.

Fake news quiz

Ook moest er weer geld verdiend worden voor het boodschappen budget. Dit keer werd dit gedaan met een Fake News Quiz. De bewoners kregen in totaal 30 vragen te zien op het scherm en per vraag kregen ze 20 seconden om te overleggen of het waar of niet waar was. Per goed antwoord verdienden ze vijf euro voor het budget. Het antwoord konden ze aangeven met een groene vink of een kruis op een stok. Ze waren stomverbaasd bij de vraag of Roy Donders nu verliefd zou zijn op een vrouw, wat dus waar was. Ze geloofden het wel dat oud-bewoner Peter zijn eigen schoenenlijn had opgezet, wat niet waar was.

Doormiddel van deze quiz kregen ze ook weer meer informatie over wat er in de buitenwereld afspeelde. In totaal hadden ze 22 vragen goed en verdienden ze 110 euro voor het boodschappen budget. Later mochten ze allemaal, een voor een, gaan shoppen in de Mini-Mall van dit budget. In de Mini-Mall lagen spullen en etenswaren die door kijkers zijn opgestuurd. Zo lag een handgemaakte pop van Salar’s evenbeeld en M&M’s met zijn gezicht erop. Voor Kristof van zijn (ex)vriendin, twee flessen champagne en een ingesproken kaart, Tobias die heel erg van kaas houdt kreeg een hele kaas opgestuurd met een foto van hem en Grace erop en ga zo maar door. Iedereen koos natuurlijk wat ze leuk en lekker vonden. Grace had nog 2,50 euro over en er stonden twee flesjes nagellak voor 5 euro.

Ze onderhandelde met Big Brother en voor die 2,50 euro die ze over had mocht ze 1 flesje nagellak kopen. Naast producten aan zichzelf gericht hebben ze ook bijvoorbeeld pasta en wasmiddel gekocht, toch handig als je je kleding wilt wassen natuurlijk.

Special Secret Mission 

Omdat Kristof al in de finale staat en Nouchine als tweede Vlaming in de finale-week, kregen zij een heel speciale Secret Mission. In de Game-Room stond een ronde tafel met twee stoelen gereed waaraan zij plaats mochten nemen. Zij kregen van Big Brother de opdracht om samen te beslissen wie van de drie overige bewoners, samen met hun in de finale-week mag komen te staan. Hiervoor kregen zij 24 uur de tijd. Kristof was er eigenlijk als snel over uit dat dit Salar moest worden.

Ook Nouchine haar gevoel ging direct uit naar haar grote broer Salar, maar gunde het Grace ook om een grote kans te geven om Big Brother te winnen en haar een week verder te laten komen. In deze 24 uur mochten zij alleen met elkaar over deze Secret Mission praten, als ze hun mond toch voorbij zouden praten tegen een andere bewoner zou dit grote gevolgen hebben voor diegene en word hij/zij per direct uit de finale-week gehaald. Ondanks ze het moeilijk vonden de overige bewoners in onzekerheid te zien, hielden ze goed hun mond.

Een parcours bouwen

’s Ochtends werden de bewoners gewekt door Big Brother met de mededeling dat ze zometeen een spel moesten gaan spelen. Ze moesten een parcours bouwen waarvan het begin al in het huis was neergezet en het einde in de tuin. Vanuit het huis moesten zij dit parcours dus zo gaan verbinden dat het aansloot op het einddeel in de tuin. Ze mochten de baan zo vaak testen als ze zelf wilden en kregen drie officiële pogingen die ze konden aangeven door te drukken op de rode knop.

Als dit gaat lukken dan winnen ze 1000 euro voor de jackpot. In de Mini-Mall stonden attributen die ze in het parcours konden gebruiken. Elk product die ze gebruikten uit de Mini-Mall leverde 50 euro extra op. Voor het bouwen kregen ze drie uur de tijd. Helaas mislukten alle drie de pogingen. Doordat er een windvlaag op kwam zetten, waaiden de plankjes en kussens in de tuin om die in de baan stonden. Big Brother gaf ze nog eens 10 minuten extra de tijd om dit aan te gaan passen, maar dit mislukte ook weer en daarmee is er geen geld verdiend voor de jackpot.

Pleidooi 

De Nederlandse bewoners mochten een pleidooi houden voor de kijkers en ook voor Nouchine en Kristof die al in de finale-week staan. Omdat Kristof en Nouchine iemand mee mogen nemen naar de finale-week en dit onder een Secret Mission viel, keken zij mee op een scherm in de Game-Room. Hierna moesten zij hun keuze doorgeven aan Big Brother. Dit werd Salar en dat werd later bekend gemaakt in de Woonkamer. Door hun keuze zijn Tobias en Grace dus genomineerd en is het aan de kijker om Grace of Tobias door te laten gaan naar de finale-week en dan zou een van hun vanavond het huis alsnog moeten verlaten. Wie dit zal zijn zien we vanavond in de liveshow!

Telefoneren met familie en vrienden

De bewoners kregen de kans om belminuten te winnen en zo een telefoontje te plegen met hun familie/vrienden. Om belminuten te winnen moesten ze een challenge doen in de Game-Room alwaar walkie talkies gereed stonden op een sokkel. Elke bewoner moest individueel het huis in en op zoek gaan naar een zakje met telefoonmunten. Doormiddel van een lamp in de Game-Room konden de bewoners degene in het huis begeleiden naar de juiste plek.

De lamp veranderde van kleur als de bewoner dicht in de buurt was van de telefoonmuntjes. Alle bewoners vonden de muntjes, behalve Grace. Doordat de andere vier bewoners de muntjes wel hadden gevonden, was het totaal aantal muntjes 4 x 5 minuten. Deze muntjes werden verdeeld en zo kon Grace toch naar haar geliefden thuis bellen. Van Tobias kreeg zij nog eens drie extra muntjes, omdat Tobias vond dat zij dat harder nodig had dan hij zelf.

De bewoners hebben hardop verteld aan elkaar en aan Big Brother met wie ze graag wilden bellen, maar Big Brother besloot zelf wie ze aan de telefoon zouden krijgen. Kristof telefoneerde met (ex)vriendin Sharon, Tobias, Grace en Salar met hun moeder en Nouchine met haar vriend Dago, wat heerlijk was om naar te kijken en te luisteren. Huilen en ‘wenen’ tegelijk, heerlijk om zo’n mooie band mee te maken doormiddel van een telefoongesprek.

De finale week

Donderdag werd bekend gemaakt aan de bewoners wie de derde bewoner was die door mocht naar de finale-week en dit zijn Kristof, Nouchine en Salar. Grace en Tobias begrepen de keuze van Nouchine en Kristof in dit gedeelte van het experiment. Er werd een foto getoond van de drie finale-week bewoners met een vraagteken ernaast, wat dus zal betekenen dat wij vanavond gaan beslissen dat of Tobias of Grace door mag naar de finale-week en wie er het huis op de valreep moet verlaten.

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!