Recensie: The Big Music Quiz

Recensie: The Big Music Quiz

Geschreven door Sebastiaan Boers

RTL 4 kwam vrijdagavond met een nieuwe spelshow. Deze nieuw spelshow heet The Big Music Quiz en wordt gepresenteerd door Humberto Tan. In The Big Music Quiz draait het om acht Bekende Nederlanders (BN-ers) die allerlei vragen over muziek moeten beantwoorden. De uitleg van Humberto is kort en duidelijk. Voor de kijker is het spel meteen duidelijk.

Het doet een beetje denken aan een muzikale versie van Ik hou van Holland. Alleen staat er bij The Big Music Quiz enkel en alleen muziek centraal. Dat maakt deze spelshow vol BN-ers net even anders. Voor iedereen die gek is op muziek, is dit een zeer leuke spelshow. De kijker kan thuis ook nog eens gezellig meespelen door middel van de RTL XL app. 

'Twee teams, acht Bekende Nederlanders' 

In het begin strijden er vier vrouwelijke BN-ers tegen vier mannelijke BN-ers. Maar na de eerste ronde worden de teams ineens veranderd. Dat is wel een raar gezicht. De twee beste spelers mogen zelf hun team samenstellen. Waarom dit gedaan wordt is niet helemaal duidelijk. Het zou misschien beter zijn om twee vaste teamcaptains te hebben die zelf hun team mogen samenstellen.

Verder heeft het publiek er ook zin in. Dat zorgt er mede voor dat deze spelshow een bepaalde sfeer uitstraalt. Die sfeer pakt dan weer positief uit voor de kijker thuis. Het is een gezellig programma wat echt perfect bij RTL 4 past. Alleen is het de vraag of het wel op de vrijdagavond thuis hoort. Zelf zou het ook prima passen op de zaterdagavond, direct na Dance Dance Dance.

'Verschillende rondes, sommige met vraagtekens' 

In de tweede ronde wordt er een instrument ingezet. Beide teams moeten raden om welk nummer én artiest het gaat. In de eerste aflevering stond een de blokfluit centraal. Helaas bleef het bij maar twee opgaven. Dat maakt deze ronde tot een matige ronde. Hier zou eigenlijk meer mee gedaan kunnen worden. Ondanks de twee opgaven is het toch een aardige ronde.

Headphoneheroes is de titel van de derde ronde. Mensen thuis krijgen de opdracht om een hit na te zingen. Soms zijn dat kinderen en soms volwassenen. Dat levert best hilarische momenten op. Toch zijn de BN-ers best fanatiek in deze ronde. Ook mogen er twee BN-ers ook meedoen. Ruben Nicolaï en Jim Bakkum kregen de eer om dit als eerste te mogen doen. Deze ronde is ook niet slecht bedacht en is best leuk in elkaar gezet.

De vierde ronde heet Personal Playlist. In deze ronde spelen alle BN-ers weer individueel. Zij krijgen een nummer te horen en moeten zien te raden wie de artiest is. Deze ronde is misschien wel één van de leukste rondes van The Big Music Quiz. Vooral omdat je als kijker mee wil spelen. Je kijkt niet alleen naar dit spelprogramma, maar je speelt zelf ook mee.

De vijfde ronde heet dj mega mix. In deze ronde moeten de BN-ers zoveel mogelijk artiesten onthouden. In een lange mix komen verschillende hits voorbij. Het is een ronde waarbij je veel moet onthouden. Het lijkt heel eenvoudig, maar dit is best een lastige ronde. Maar toch maakt deze ronde het spel wel een stuk leuker. Wederom worden de BN-ers behoorlijk fanatiek.

'Een goede finaleronde' 

De zesde en laatste ronde is de finaleronde. In deze ronde spelen de beste spelers tegen elkaar. Elke BN-er krijgt allerlei muzikale vragen die hij of zij alleen moet beantwoorden. Het is een snelle ronde, waarbij de BN-er snel moet nadenken. Een artiest raden is al genoeg. Deze finaleronde is een erg leuke en vooral snelle ronde. Het raden van de artiesten is ook iets wat de kijker thuis ook mee kan doen.

Alles bij elkaar opgeteld maakt The Big Music Quiz tot een erg leuke spelshow. Het is een lekker swingend spelprogramma, waarbij je als kijker meteen mee wil doen. Of de kijker ook massaal met de RTL XL app mee doet, is nog maar even de vraag. Ook zonder de app kan de kijker makkelijk meedoen. Het is geen lastig spelprogramma om te volgen. Alles wordt heel goed uitgelegd door Humberto.

'Misschien verhuizen naar de zaterdagavond' 

Dat RTL 4 juist Humberto op The Big Music Quiz zet is niet meer dan logisch. De presentator heeft veel met muziek, dat laat hij al vaak merken in zijn talkshow, RTL Late Night. Daar is altijd volop ruimte voor de nodige muzikale ondersteuning. The Big Music Quiz en Humberto hebben elkaar duidelijk gevonden. Alleen is het de vraag of het wel thuis hoort op de vrijdagavond.

RTL 4 zou er over na kunnen denken om de spelshow te verhuizen naar de zaterdagavond. Dit komt omdat het een gezellig spelshow is voor de hele familie. Op de vrijdagavond kan het ook wel, maar dan zou het meteen vanaf 20.30 uur te zien moeten zijn. Maar of dat ook gaat gebeuren is nog maar even de vraag. Het is in ieder geval een hele leuke, nieuwe spelshow, die zeker een hit zou kunnen worden!

The Big Music Quiz is iedere vrijdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Afbeelding: William Rutten