Heel Holland Bakt: Broodnodig!

Heel Holland Bakt: Broodnodig!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. Het thema van deze week was: brood. De zeven bakkers moesten verschillende broden bakken. Dat is wel even andere koek voor sommige. Gelukkig waren Janny en Robèrt heel relax en genoten van het zwembad. Dat had presentator André maar mooi even geregeld.

De eerste opdracht stond in het teken van zoete broodjes. Dat is een lekkere opdracht om mee te beginnen. Vooral Hans genoot zichtbaar van deze opdracht. Aangezien hij de broodnodige ervaring heeft met het bakken van brood.

Eigenlijk had Hans een streepje voor. Hij leek ook in deze opdracht het meeste relaxed. Alsof hij het al jaren doet, stond hij achter zijn oven. Ine draaide zelfs mee met een echte bakker. Daar kreeg zij een 'hand-op-hand' les in het bakken van brood. Over zoete broodjes gesproken... Maarten werd door Robèrt op zijn vingers getikt. Hij moest het even anders aanpakken. Maar brood bakken is geen makkelijke opgave voor de goedlachse bakker.

Maar over het algemeen waren de bakkers vrij rustig. Er was zelfs tijd voor een spelletje buiten de tent. De meesten gingen de bloemetjes eens flink buiten zetten. Toch was het niet allemaal rooskleurig. Zo brak het brood van Rik bijna. Daar raakte hij lichtelijk in paniek van. Gelukkig kwam het allemaal toch nog goed. Wat vonden de juryleden van de eerste opdracht?

Het brood van Gwenn zag er heel lekker uit. Nico was het zout vergeten in het brood te doen. Zelf zei hij van niet, maar toch was het wel zo. Hans kreeg een ruime voldoende van de jury. Helaas had Maarten te weinig ervaring met het bakken van brood. Rik's brood was weer moeilijk te eten, het was gewoon te stevig. Ine moest nog even wat kneedtechnieken leren. Marjolein deed het weer heel goed en kreeg lovende kritieken van de jury.

Opdracht twee was een gevaarlijke opdracht. André sprak de technische opdracht dan ook voorzichtig uit. De bakkers moeste een tijgerbrood bakken. Maarten kende het tijgerbrood niet eens. Daar liet zich de kaas dus wél van het brood eten. Hans raakte een beetje in paniek door de opdracht van Robèrt. Wat was er nu precies de bedoeling? Dat leek niet helemaal duidelijk  te zijn.

Het grootste gedeelte bleek al voorbereid te zijn. De bakkers hadden een beetje hulp gehad van Robèrt. Het kan dus best een aardige man zijn! Het deeg moest plat geslagen worden. Ine pakte dat wel heel hardhandig aan. Het deeg had bij haar geen schijn van kans. Hans hielp zijn collega Maarten een handje. Brood bakken leek wel even te verbroederen. Hans vond dat hij zijn collega moest helpen. Een wel heel lief gebaar.

Door de warmte in de tent sprong André de bakkers te hulp. Hij spoot de bakkers om en om lekker nat met een soort plantenspuit. Maar wat krijg je met warmte en plantenspuiten? Het is vragen om moeilijkheden want iedereen ging helemaal los in de tent. Van een bak wedstrijd was even geen sprake. Gelukkig hadden de bakkers hun pleziertje in de tent.

De juryleden vonden alle broden er erg goed uit zien. De broden lagen dan ook dicht bij elkaar volgens Janny. Maar dat lagen de broden ook letterlijk. Op nog geen 10 centimeter van elkaar, maar dat geheel terzijde natuurlijk. De beste tijgerbrood bakker werd Hans. Zijn ervaring als broodbakker kwam nu even om de hoek kijken. Hij bakte zijn tijgerbrood dus figuurlijk warm.

Opdracht drie was een hele speciale opdracht. De bakkers moesten voor het spektakelstuk een broodmand bakken. In deze broodmand moesten ook nog drie verschillende broodjes liggen. Marjolein had verschillende kookwekkers in de aanslag, maar in ieder geval een katkookwekker. Die leek haar wel geluk te brengen, wat ze had er plezier in, dat was wel duidelijk.

Mijn favoriete bakster; Ine, was weer een beetje chaotisch. Maar toch had zij met haar verschillende kookwekkers overzicht. Dat zorgde toch voor een klein beetje rust. Maarten sneed zich in zijn vinger. Hij zag het niet meer zitten. Toch probeerde Janny hem te motiveren om toch door te gaan. Alsof Maarten wist wat hem boven het hoofd stond te wachten...

Maarten maakte dan ook een sombere indruk. De goedlachse bakker was juist een hele opgewekte man. Daar was bij de derde opdracht bar weinig van te merken. Vlak daarna gingen bij Ine alle kookwekkers af. Maar toch bleef zij er vrij rustig onder. Het leek wel alsof Ine het eindelijk onder de knie kreeg. Het resultaat loog er ook niet om. De broodjes van Ine zagen er smakelijk uit. Jammer dat je als kijker niets mag proeven.

Gwenn maakte een mindere mand maar de broodjes waren heel lekker. Het mandje van Nico was juist heel knap. Ook zijn broodjes waren lekker. Nico is zo'n iemand die je niet ziet, maar er wel is. Hans maakte een mooie mand, die mooi opgebouwd werd. Zijn broodjes waren wisselend in smaak. Hierover kon Hans zich wel vinden, maar vond het wel jammer.

De open mand van Maarten was wel goed. Maar eigenlijk kon Maarten wel door de grond zakken. Zijn glimlach was compleet verdwenen. Dat vond ik persoonlijk heel erg jammer. Zijn glimlach is nog zoeter dan een aardbeientaart van mijn oma. Rik's mand was weer heel mooi gemaakt. De smaken van de broodjes waren heel goed, maar de techniek juist weer niet.

De 'mand' van Ine was mooi van kleur. Maar eigenlijk had Ine geen mand gemaakt. Haar broodjes waren heel erg goed en dus was alles prima in orde volgens Janny. Haar plek lijkt daarmee dus veilig, dus kan ik opgelucht ademhalen, toch? De mand van Marjolein was schitterend en de broodjes waren lekker. Iedereen, behalve Maarten, kreeg dus lovend jurycommentaar.

Dus het werd dan ook geen verrassing dat Marjolein meesterbakker van de week werd. Voor de tweede keer werd Marjolein verkozen tot beste bakker van de aflevering. Dat heeft zij ook dik verdiend. Marjolein werkte heel netjes en bleef ook rustig tijdens het bakken. De afvaller van deze week was Maarten. Hij zag het zelf al aankomen en ik eigenlijk ook wel.

De goedlachse Maarten zal zeker gemist gaan worden. Hij was toch wel een bijzondere verschijning. Zeker na vorige week dat hij een liedje zong met Janny. Maar hoe moet dat nu verder zonder humor? Blijft er nog wel ruimte over voor een glimlach? Dat zal volgende week wel duidelijk worden in een nieuwe aflevering. Gelukkig hoeft de kijker Maarten niet lang te missen. Aanstaande woensdagavond is hij namelijk te zien in Smaakt Naar Meer. Dat programma is om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max op NPO 1.
Smaakt Naar Meer is iedere woensdagavond om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders / MAX