Cas van Heel Holland Bakt: ‘Deelname zorgde voor een dubbelleven’

Cas van Heel Holland Bakt: ‘Deelname zorgde voor een dubbelleven’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het achtste seizoen van Heel Holland Bakt is in volle gang. Elke woensdag bespreken wij de afleveringen na met een oud-deelnemers, blikken wij terug op hun eigen Heel Holland Bakt-avontuur én vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Vandaag Cas.

In 2018 is Cas één van de deelnemers van Heel Holland Bakt. Hij stond niet alleen in de tent. Samen met zijn gebarentolk bakte hij week in week uit. Ondanks dat Cas doof is, liet hij maar wat graag zien wat bakken was. Vooral Janny was erg gecharmeerd van Cas. Hij had een speciaal plekje in het hart van het bekende jurylid.

Twee jaar geleden heeft Nederland jou leren kennen. Hoe gaat het nu met je?

Het gaat nu goed met mij! Ik zit lekker in mijn vel. Ik ben met verschillende leuke opdrachten bezig en moet mijzelf soms nog afremmen, omdat ik dan weer te veel doe. 

Je hebt in 2018/19 meegedaan aan Heel Holland Bakt. Hoe heb je dat ervaren?

Heel Holland bakt was een fantastisch avontuur. Voor en tijdens de opnames was het wel altijd stressvol! Je moet zorgen dat je op tijd je recepten afhebt, zorgen dat je nieuwe dingen bedenkt en probeert. En het ergste is ook nog het normale leven gaat gewoon door, maar niemand mag dan iets weten. Heel Holland Bakt zorgt dan ook wel voor een dubbelleven. Verder was het in de tent altijd supergezellig met mijn medebakkers, de crew en de presentatoren. 

Wat doet een deelname aan Heel Holland Bakt met je? Wat heeft het jou gebracht?

Heel Holland Bakt zorgde ervoor dat mijzelf helemaal verdiept heb in de bijzondere wereld van patisserie en chocolade. Geweldig! Eén en al avontuur. Natuurlijk zorgt mijn bekende kop ervoor dat je gemakkelijk binnenkomt en dat je snel overal een kijkje achter de schermen mag nemen. 

Je werd eigenlijk meteen benoemd tot publiekslieveling. Is dat een zware titel om te dragen?

In het begin nam ik het wel inderdaad zwaar. Ik verplichte mijzelf om mij voorbeeldig te gedragen in het openbaar, want mensen maakte foto’s van mij zonder te vragen en ik had voor mijn gevoel ook het idee dat ik nu extra beleefd moest reageren op mensen. Ook had ik nooit verwacht dat het zo zou uitpakken. Mensen spraken mij massaal aan op straat. 

Hoe zou je de sfeer in de tent omschrijven buiten de camera’s?

De sfeer in de tent is magisch, nog bijzonderder en cooler dan op televisie. Het hele landgoed is prachtig. De productie heeft alles tot in de kleinste detail voorbereid en uitgewerkt. Je voelt je ook nooit bezwaard om aan te geven dat iets niet lekker zit. En wat ik vooral een luxe vond is dat we nooit zelf onze eigen afwas hoefde te doen!

Waarom is Heel Holland Bakt volgens jou zo een groot succes?

Omdat het een zeer laagdrempelig programma is. Het zorgt voor herkenbaarheid. Het zijn allemaal amateurbakkers, maar toch heeft iedereen een passie voor bakken en proeven. Ook gaat er regelmatig iets mis. Deze dingen zijn leuk om te zien voor de kijkers, maar ook heel herkenbaar. Verder zijn Janny, Robert en Andre geweldige mensen om naar te kijken. 

Wat is je leukste herinnering aan je deelname, en natuurlijk waarom?

In het begin was het toch wel erg wennen. Mensen die je ineens aanspreken en alles over je weten. Of ineens je naam roepen of naar je toe komen. Dit waren dingen die ik wel bijzonder vond. Of als ik ’s morgens in de trein zat - en ik heb regelmatig een zwaar ochtendhumeur - dat mensen dan van alles gingen vragen.

Ineens ben je een bekende Nederlander. Hoe ga je daar mee om?

Inmiddels ben ik het gewend en kan ik er goed mee omgaan. Het heeft ook zijn voordelen. Mensen weten wie ik ben, dat ik niet goed kan horen. Dus houden mensen meer rekening met mij en worden ze niet meer zo snel boos. 

Door jouw deelname werd er ook een taboe rond doof zijn doorbroken, was dat voor jou ook een reden om mee te doen aan zo een groot tv-programma met miljoenen kijkers?

Op de eerste plaatst leek het mij supergaaf om mee te doen. En ik heb ook altijd zoiets van ik wil niet tegengehouden worden door mijn gehoor. Ik voel mezelf ook nooit als een beperkte. Ik ben gewoon Cas. Door mijn deelname hoopte ik wel mensen te laten zien, dat je altijd een andere manier van doofheid hebt. De ene hoort helemaal niks en de ander heeft nog restgehoor. Ook wilde ik gebarentaal meer bekender maken. Dit is ook een van de tussenstapjes om Irma op de televisie te krijgen. 

Jij en jouw gebarentolk Wieke Romijnders waren in Heel Holland Bakt echt een duo. Zijn jullie ook weleens samen de keuken ingedoken om iets te bakken?

We zijn regelmatig samen de studio of keuken in gedoken, maar dan was het voor Wieke om te tolken en ik om te bakken. Laatst heeft Wieke wel nog een bakworkshop gevolgd bij mij. En het grappige is dat Wieke nu super veel recepten kent.

Na Heel Holland Bakt heb jij voor de Limburgse omroep L1 een tv-programma gemaakt waarin je ging bakken met mensen die zich niet laten tegenhouden door hun beperking. Was dit voor jou een droom die in vervulling kwam?

Dit programma was supergaaf om te mogen doen. Het koste wel super veel tijd en ruimte, maar het was zo inspirerend om deze mensen te spreken. Het waren ook vaak dezelfde herkenbare dingen. Bijvoorbeeld dat je sneller moe bent, of dat je niet altijd zin hebt om je aan te passen aan de 'normale' wereld. Het zijn ook altijd mensen die kijken naar wat ze wel nog kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Het waren echt kanjers! 

Smaakt dit tv-programma naar meer? Bijvoorbeeld een soortgelijk programma als bij L1, maar dan op landelijke televisie?

Absoluut! Wie weet is er ergens nog een productiebedrijf die dit graag met mij samen wilt oppakken! 

Wat was het allerleukste aan meedoen aan Heel Holland Bakt?

Heel Holland Bakt was voor mij een droomperiode. Slapen in een hotel, lieve mensen om je heen die van alles voor je doen zoals de afwas, de magische sfeer die op het landgoed heerste, rijden in golfkarretjes. Ik voelde me daar als een vis in het water.

Er ontstaan soms ook bijzondere vriendschappen tijdens de opnames. Heb jij nog veel contact met je mede-deelnemers?

Met Hanneke heb ik het beste contact. We spraken voor de corona regelmatig af. Hopelijk kunnen we dit weer snel doen.

Dan nog even een terugblik op afgelopen zondag. De spanningen in de tent liepen hoog op. Niet alle opdrachten verliepen helemaal volgens plan. Het doek viel voor Rianne. Zij moest de tent verlaten. Ben je het daar mee eens?

Ja, het zat er ook wel aan te komen. Rianne was op zich wel een stabiele bakker, maar ze koos vaak voor de veilige weg. Op die manier kom je het programma niet door. Tijdens Heel Holland Bakt moet je ook regelmatig laten zien dat je jezelf blijft uitdagen. In de eerste afleveringen is dit nog oké, maar hoe dichter we bij de finale komen moet je meer laten zien. 

Stel jij zou een Europees gebouw moeten maken van brood. Welke zou jij dan kiezen en vooral waarom?

De broodopdracht vond ik geweldig! Vooral omdat de bakkers nu eindelijk een opdracht krijgen van 3,5 uur. Hierin kun je echt lekker uitpakken en je dingen laten zien. Het bouwwerk van Erik was prachtig. Ook vond ik het werk van Rianne netjes afgewerkt en feestelijk uitzien. Maar ik snap het jury commentaar, dat het wat spannender mag zijn. Ik zou misschien het rijksmuseum of Amsterdam Centraal gekozen hebben, een schitterende locatie met super veel details. Daarnaast is het ook een bouwsel van de Roermondse architect: Pierre Cyupers. Met veel plezier laat ik altijd het werk van andere Roermondenaren zien.

De finale komt al aardig in zicht. Hoe vind je het niveau van de thuisbakkers?

Het niveau van de thuisbakkers vind ik op peil! Ik geloofde mijn ondertiteling niet, toen er stond dat ze voor de broodopdracht 3,5 uur kregen. Hier kun je ook lekker uitpakken en veel laten zien. Het bouwwerk van Erik vond ik dus ook echt prachtig!

Heb jij al een favoriet op het oog?

Ik heb momenteel Daniel, Liesbeth en Ellen hoog staan. Al vond ik het spektakelstuk van Daniel aan de mindere kant. Ellen en Liesbeth had ik in de eerste afleveringen hoog staan, maar ze begonnen in deze aflevering wat minder te worden. Wie nu in de finale komt, blijft spannend. Nu heb ik Thijs, Daniel en Liesbeth staan.