Gwenn van Heel Holland Bakt: ‘Alle aandacht was bizar en onwerkelijk’

Gwenn van Heel Holland Bakt: ‘Alle aandacht was bizar en onwerkelijk’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het achtste seizoen van Heel Holland Bakt is in volle gang. Elke woensdag bespreken wij de afleveringen na met een oud-deelnemers, blikken wij terug op hun eigen Heel Holland Bakt-avontuur én vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Vandaag Gwenn.

In 2017 leert Nederland Gwenn kennen. Hij laat iedere week weer zien hoe goed hij kan bakken. Zijn prachtige creaties brengen hem tot in de finale. De winst weet hij niet op zijn naam te zetten, maar toch heeft hij een hele mooie tijd in de Heel Holland Bakt-tent gehad. 

We zijn nu ruim drie jaar verder. Hoe kijkt Gwenn terug op zijn tijd in de tent? Hoe vindt hij het huidige seizoen tot nu toe? En wat heeft Heel Holland Bakt hem allemaal gebracht? ‘Laat ik eerst zeggen dat je wel stevig in je schoenen moet staan’.

Drie jaar geleden heeft Nederland jou leren kennen. Hoe gaat het nu met je?

Het gaat erg goed. Afgelopen jaar heeft ook voor mij bijzonder veel verandering gekend, zowel privé als professioneel. Ik ben helemaal van baan veranderd en nu werkzaam als leraar op een basisschool in Amsterdam. Dit is echt een prachtig beroep en voelt alsof ik mijn roeping heb gevonden. Maar ik bak natuurlijk nog ontzettend veel en daar zijn de leerlingen en collega’s erg blij mee.

Je hebt in 2017 meegedaan aan Heel Holland Bakt. Hoe heb je dat ervaren?

Het was erg hectisch vooral! De opnames zelf waren erg pittig en je bent de hele week bezig terwijl je gewoon nog fulltime werkt. Mijn dochter was toen net drie maanden oud dus een drukke tijd ook thuis. Daarna kom je op tv en herkennen vreemden jou op straat, dat was wel heel bizar maar ook heel leuk.

Wat doet een deelname aan Heel Holland Bakt met je? Wat heeft het jou gebracht?

Laat ik eerst zeggen dat je wel stevig in je schoenen moet staan. De deelname in de tent zelf vergt veel tijd en energie en dan ben je nog niet eens op tv. Daarna sta je in de spotlight en heeft iedereen het erover. Maar als je wilt kun je er veel uit halen. Ik ben dankzij het programma als professioneel (chef) banketbakker aan de slag gegaan en heb mijn eigen bakboek mogen schrijven. En nog steeds houd ik er genoeg leuke opdrachten aan over! Een geweldige ervaring dus welke - als je wil - je hele leven kan veranderen.

Hoe zou je de sfeer in de tent omschrijven buiten de camera’s?

De sfeer was buiten de tent juist heel ontspannen. Natuurlijk waren wij als kandidaten flink aan het stressen, maar er was veel tijd tussen de opnames door samen. Dus lekker veel groepswandelingen, grapjes samen, genieten van de zon en gewoon veel gezellige momenten en lange gesprekken. Oh, en natuurlijk veel gezellige borrels in het hotel met Ine en Nico!

Waarom is Heel Holland Bakt volgens jou zo een groot succes?

Het is toegankelijk voor iedereen, dat is denk ik de kracht voor de Nederlandse versie. Het niveau ligt niet heel hoog en past goed bij wat we hier kennen en van houden qua gebak. Ook zie je de kandidaten in goede en slechte momenten, maar altijd heel open en vaak kwetsbaar. Ik denk dat de kijkers goed mee kunnen leven met de kandidaten en hierdoor meer kijkplezier hebben. Verder is het niet echt een hevige strijd, maar juist een leuke vriendenclub die samen elke week bakt en daar is dan toevallig een winnaar. Hierdoor is het een heel positief programma, lekker kneuterig en gezellig.

Wat is je leukste herinnering aan je deelname, en natuurlijk waarom?

Mijn allereerste taart! Ik had een truffeltaart gemaakt, maar meer in een stijl zoals je in Parijs terug zou zien, lekker modern en strak. Janny en Robert waren super enthousiast en hierdoor begon Heel Holland Bakt voor mij dus op een zeer positieve noot.

Je meest bijzondere herinnering is wellicht de finale, waarin jij een persoonlijk verhaal vertelde waarmee jij volgens het AD ‘alle harten’ raakte. Hoe beleefde jij de reacties?

Het was een zwaar moment en die energie hing al de hele dag om me heen. Tijdens de opnames kwam het er ineens weer uit. Ik was erg bang om het terug te zien en voor de reacties. Maar de reacties waren juist geweldig positief en had ik niet zo intens verwacht. Iedereen was heel lief en begripvol en ik kreeg heel veel lieve reacties van de kijkers thuis. Het was dus een bijzonder moment voor de camera maar ook erna toen heel Nederland mij zo had gezien. 

Ineens ben je een bekende Nederlander. Hoe ga je daar mee om?

Je gaat door met je leven, haha! Nee, het is superleuk om ineens overal herkend te worden en bij De Wereld Draait Door aan tafel te zitten bijvoorbeeld. Dit was echt bizar en onwerkelijk, maar op een gekke manier wen je er een klein beetje aan. Het was zeker genieten en heeft mij veel leuke en bijzondere ontmoetingen gebracht.

Je hebt zelf een online-platform gecreëerd waarop je bakinspiratie deelt. Wat is jouw favoriete recept of je eigen online-platform?

Ik denk toch wel macarons. Dit is een lastig recept voor velen en in alle boeken en op blogs wereldwijd staat er weinig detail in om de mensen te helpen slagen. Ik heb dit wel heel uitgebreid uitgezocht en uitgewerkt, zelfs in een macarons e-book met veel extra tips en variaties. Ik krijg vaak reacties van mensen dat het ze nu dankzij dit recept wel is gelukt. Het is zo tof om te horen dat ik hen heb kunnen helpen hiermee en dat is precies de insteek van mijn blog.

We zien altijd alleen jouw mooiste creaties, maar gaat het ook wel eens grandioos fout?

Het gaat zeker weleens fout. Ik kan een aardig taartje bakken, maar ben ook wel eens uitgegleden in mijn keuken met beslag op de muur als resultaat. Of dat ik helemaal vergeten ben een wekker te zetten en er bijna rook uit de oven kwam! 

Je deelt tips, geeft workshops. Is het je droom om hier ooit nog meer mee te doen, bijvoorbeeld om een eigen tv-programma te maken?

Het delen van mijn kennis en ervaring op gebied van bakken geeft mij veel plezier. Een eigen tv-programma zou ik natuurlijk geweldig vinden! Wie weet komt die droom ooit nog uit. Maar intussen blijf ik werken aan de blog en wellicht een tweede bakboek erbij.

Wat was het allerleukste aan meedoen aan Heel Holland Bakt?

Het acht wekenlange avontuur in de tent meemaken wat volledig in het teken stond van bakken met nieuwe vrienden die even gepassioneerd waren als ik. Heel bijzonder om mee te maken

Je hebt jarenlang in de horeca gewerkt als kok. Wat is nou leuker: koken of bakken? En waarom?

Koken is geweldig en neem ik elke avond echt de tijd voor, maar bakken is specialer vind ik en het eindresultaat is vaak indrukwekkender voor anderen. Ook vind ik het bijzonder hoe je zoveel verschillende soorten baksels kunt maken met slechts wat ei, bloem, boter en suiker. Bij koken zijn de ingrediënten al vaak weer duurder en diverser, maar kun je wel lekker met de flow meegaan.

Er ontstaan soms ook bijzondere vriendschappen tijdens de opnames. Heb jij nog veel contact met je mede-deelnemers?

Ja, we hebben echt een heel leuke vriendenclub en nog steeds contact met elkaar na al die jaren. Maar zelfs met de kandidaten van seizoenen voor en na ons hebben we nu een leuke club waarmee we soms afspreken.

Wat zijn jouw dromen op het gebied van bakken?

Ik zou heel graag nog meer bakboeken willen schrijven. Verder ben ik heel blij met wat ik nu doe en het succes van mijn blog.

Dan nog even een terugblik op afgelopen zondag. Ben je het eens met de afvaller van deze week, Chun?

Ik ben het wel eens met Chun als afvaller. De hartige tartelettes waren niet bijzonder en het deeg zag er nog niet gaar uit, maar dit probleem zag je ook bij Eric. Bij de dit keer vrij simpele technische opdracht was Chun ook alweer laatste, maar iedereen had moeite. Terwijl een geknoopte brioche feuilleté al ruime tijd een ongelofelijke hit is op social media en als gepassioneerd thuisbakker kun je er niet omheen eigenlijk om al te weten hoe je dit moet maken. Het spektakelstuk van Chun was goed bedacht, maar te grof. Als je in de eerste twee opdrachten minder goed bent, moet je met het spektakelstuk echt knallen om in de race te blijven en dit is helaas niet gelukt.

Bij welke opdrachten zou jij moeite hebben?

Tartelettes is echt mijn specialiteit en als voormalig kok heb ik gelijk heel veel inspiratie voor deze opdracht. Lijkt mij superleuk om te doen. De technische opdracht was bijzonder simpel dit keer. Het deeg was al klaar en je hoefde alleen te rollen. Ik zou zelf vooral met het spektakelstuk moeite hebben. Mijn stijl is sowieso niet van het heel erg uitbundige en veel decoratie op een taart. Ik houd van sober, strak en modern zoals dat in Frankrijk meer de trend is. Daarom is zo’n spektakelstuk juist moeilijk voor mij om te bedenken.

Hoe zou jou binnenstebuiten taart eruit zien?

Wij hadden in 2017 vrijwel dezelfde opdracht en toen heb ik een watermeloen taart gemaakt die veel indruk heeft gemaakt. Volgens mij ook een van de weinige spektakelstukken die gelukt zijn bij mij toen, haha! Wij moesten dus ook een taart maken met als thema ‘het is niet wat het lijkt’, ofwel van binnen is het anders dan van buiten. Ik zag ooit op internet een watermeloentaart en heb toen zelf een vulling bedacht die er niet alleen uit zag als watermeloen maar ook de smaak had van watermeloen.

Heb je nog een tip voor de deelnemers van Heel Holland Bakt?

Houd het simpel! Vaak wil je indruk maken en ga je flipperkasten met allerlei wilde smaken en opstapelingen van technieken. Je kunt je beter concentreren op hooguit 2 tot 3 smaken en/of technieken en die vooral perfect uitvoeren. Daar scoor je meer punten mee dan te veel doen en dit niet goed neer te zetten.