Oud-deelnemer Rik vindt Heel Holland Bakt geen talentenjacht: ‘De kandidaten worden niet afgekraakt’
Geschreven door Sebastiaan BoersHet achtste seizoen van Heel Holland Bakt is in volle gang. Elke woensdag bespreken wij de afleveringen na met een oud-deelnemers, blikken wij terug op hun eigen Heel Holland Bakt-avontuur én vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Vandaag Rik.
In 2017 is Rik één van de deelnemers van Heel Holland Bakt. Hij maakte iedere week de meest bijzondere creaties. In de vijfde aflevering moest hij de bekende tent verlaten. Naast bakken is Rik ook thuis in het onderwijs. Zo was hij docent Frans op een middelbare school. Inmiddels hoort bakken tot één van zijn grootste hobby’s. Meestal gaan de dingen in de tent goed, maar niet altijd. "Uiteraard gaat er bij bakken ook wel eens wat fout", zegt Rik.
Drie jaar geleden heeft Nederland jou leren kennen. Hoe gaat het nu met je?
In mijn vorige leven was ik docent. Eerst docent Ondernemings- en Insolventierecht aan de Universiteit van Tilburg en daarna docent Frans op een middelbare school. Ik heb dat met veel plezier gedaan, totdat mijn man mijn hulp in de zaak (La Couronne du Comte – gespecialiseerd in luxe schrijfwaren) toch echt nodig had en ik volledig in de zaak ben gaan werken. Als uitlaatklep bakte ik thuis. Ik vond het heel leuk om naar Heel Holland Bakt te kijken en maakte ook graag de technische opdrachten na. Ik had er zoveel plezier in, dat ik mij rond de jaarwisseling gewoon heb opgegeven voor het programma met de gedachte: ach, we zien wel wat ervan komt. Nu bak ik voor familie en vrienden, maar ook voor klanten bij ons in de winkel en dat vind ik heel leuk om te doen.
Je hebt in 2017 meegedaan aan Heel Holland Bakt. Hoe heb je dat ervaren?
Begin februari 2017 kreeg ik een telefoontje van de redactie. Ze wilden van alles van mij weten, maar het ging er waarschijnlijk om hoe ik was. Vervolgens ben ik uitgenodigd voor een auditie in Amsterdam. Ik moest thuis twee taarten bakken en daarmee naar Amsterdam komen. Ik heb daarvoor twee taart caddies gekocht en heb die op de achterbank van de auto gezet. Vlak voor Utrecht begonnen de taarten te schuiven. Ik heb snel de auto aan de kant gezet en de taarten een beetje gefatsoeneerd en de caddies tussen allerlei jassen en tassen goed vastgezet.
Tijdens die dag werd ik wederom ondervraagd en nu stond er een camera bij. Waarschijnlijk wilde de redactie weten hoe ik op televisie over zou komen. Ook die ronde heb ik doorstaan. De laatste ronde was het bakken van een mokkataart bij Robèrt in de zaak en als ik iets vies vind, dan is dat wel koffie. Dus bij het horen van de opdracht, dacht ik 'dat gaat hem niet worden'. Toch niet, door de hulp van een heel smaakpannel - vrienden, collega’s en familie - wist ik hoeveel mokka-extract ik in de taart moest doen. Hoewel mijn mokkacrème door de warmte van het onvoldoende afgekoelde kapsel een beetje was gaan smelten, was ik wel door.
Wat doet een deelname aan Heel Holland Bakt met je? Wat heeft het jou gebracht?
Het werd dus nu serieus; ik moest toch echt wel wat laten zien. Aangezien ik helemaal niet zoveel bakervaring had – of volgens Robèrt bakkilometers had gemaakt – heb ik allerlei boeken aangeschaft en ben ik maar wat gaan proberen. Ik heb ook allerlei koekjes uit mijn hoofd geleerd, zodat ik in de tent niet voor verrassingen zou komen te staan. Een paar weken voorafgaand aan de eerste opnames kregen we te horen wat het thema van de signatuuropdracht en het spektakelstuk zou zijn. Daar ga je vervolgens mee aan de slag. Ik heb tientallen taarten gemaakt en van de meest geslaagde taarten de recepten naar de redactie gestuurd; zij zouden dan de ingrediënten en overige benodigdheden gaan verzorgen.
Hoe zou je de sfeer in de tent omschrijven buiten de camera’s?
Tijdens de opdrachten was ik natuurlijk wel gespannen, maar de sfeer in en buiten de tent was fantastisch. Iedereen was vriendelijk tegen elkaar. Ik heb er ook een aantal vrienden aan overgehouden. Er waren heel lange pauzes tussen de opdrachten door (denk aan uren), waarin je dan met andere bakkers ging wandelen in de bossen, een spelletje ging spelen, enzovoorts. Daardoor leer je elkaar ook goed kennen. Wat ik overigens wel heel bijzonder vind, is dat er zoveel medewerkers bij de opnames aanwezig zijn. En die medewerkers lopen steeds door de tent zonder dat je ze vanuit je luie stoel kunt zien.
Waarom is Heel Holland Bakt volgens jou zo een groot succes?
Heel Holland Bakt is een succes omdat het een positief programma is met “gewone” mensen. De kandidaten worden niet afgekraakt zoals bij veel talentenjachten en de kandidaten zijn voor de mensen thuis herkenbaar. De redactie let er bij de zoektocht van de kandidaten op dat ze een goede afspiegeling van de samenleving zijn. Zo zitten er onder meer alle leeftijdscategorieën in.
Je was zelf ook altijd al een trouwe kijker van Heel Holland Bakt voordat je zelf meedeed, lazen we in een oud interview. Ben je een betere bakker geworden door het kijken naar Heel Holland Bakt, voordat je dus zelf meedeed?
Ik ben door Heel Holland Bakt zeker een betere bakker geworden. Ik bak namelijk veel meer dan voor mijn deelname aan het programma en verdiep mij ook meer in de theorie achter het bakken (Waarom moet je bij een deegje voor bijvoorbeeld een appeltaart niet te lang kneden? Waarom vloeit het ene koekje wel uit en het andere koekje niet? Enzovoorts. Ik vind het ook leuk om (voor mij) nieuwe technieken te leren, zoals een vlaaibodem maken. Die had ik nooit eerder gemaakt, tot afgelopen herfst, toen ik op vakantie naar Limburg ben gegaan.
We zien je altijd de mooiste creaties maken, maar gaat het ook wel eens grandioos fout?
Uiteraard gaat er bij bakken ook wel eens wat fout en dat is alleen maar goed. Ik probeer dan te achterhalen wat er fout is gegaan en weet dan ook bij een volgende keer wat ik anders moet doen. Waar ik wel even over heb gedaan is het maken van bladerdeeg. Het lukte gewoonweg niet. Ik heb daar bij toeval met een bakker uit Dordrecht over gesproken en hij vroeg mij toen of ik het bladerdeeg maakte op het gedeelte van het aanrechtblad dat boven een oven of vaatwasser zit. En dat klopte, ik stond altijd boven de vaatwasser het bladerdeeg te maken. Dat deel is veel warmer, waardoor de boter gemakkelijker smelt. Sindsdien gebruik ik een houten plank waarop ik bladerdeeg maak en heb ik nooit meer problemen.
Ineens ben je een bekende Nederlander. Hoe ga je daar mee om?
Ik voel mij zelf helemaal geen Bekende Nederlander. Ik merk wel dat sommige mensen mij herkennen van Heel Holland Bakt of mij aankijken en zich afvragen waar ze mij van kennen. Zoveel zijn dat er echter niet.
Je duikt regelmatig op in tv-programma’s, maar smaakt dit naar meer? Is het je droom om ooit een eigen tv-programma te maken?
Ik vind het wel leuk om eens op te treden in een programma, maar een eigen tv-programma hoeft van mij niet per se. Het is natuurlijk wel heel leuk, maar het is zeker niet iets wat ik ambieer. Kortom, leuk als het op je pad komt. Een omroep mag mij bijvoorbeeld best vragen om tv-kok te worden, maar ik ga niet programmamakers langs met een bedacht concept of zoiets.
Ik mocht door mijn deelname ook regelmatig optreden in het programma Brabants Bont van Omroep Brabant, waar ik thans ook op maandagochtend het shownieuws verzorg. Dat is wat Heel Holland Bakt mij heeft gebracht. Ik vind het overigens nog steeds wel heel leuk om iets meer met dat bakken te doen, maar wat mij daarvan weerhoudt is de energie en tijd die ik daarin moet stoppen en die tijd heb ik nu gewoonweg niet. Bovendien wil ik geen taarten op bestelling maken. Daar is mijn keukentje ook niet voldoende geëquipeerd voor. Wat ik bijvoorbeeld wel leuk zou vinden is bakworkshops verzorgen, waarmee ik dan toch weer bij mijn passie voor doceren terugkom.
Wat was het allerleukste aan meedoen aan Heel Holland Bakt?
Het allerleukste aan mijn deelname aan Heel Holland Bakt is voor mij de ontmoeting met Janny, Robèrt en natuurlijk André van Duin, waar ik al als kind een groot fan van was. Verder is het heel leuk dat je andere mensen ontmoet die het ook leuk vinden om te bakken.
Er ontstaan soms ook bijzondere vriendschappen tijdens de opnames. Heb jij nog veel contact met je mede-deelnemers?
Ik heb voornamelijk nog contact met Ine, Heidi, Hans en Gwen. Wat overigens wel bijzonder is, is dat de deelnemers van alle seizoenen een soort familie vormen. Als je iemand uit een vorig seizoen voor het eerst tegenkomt, voelt het vaak alsof je elkaar al jaren kent.
Dan terug naar afgelopen zondagavond. Het was een bijzondere aflevering waarin weer veel gebeurde. Zo werd Sabine voor de eerste keer Meesterbakker. Plus er hoefde een keer niemand naar huis. Hoe heb je naar deze aflevering gekeken? Was jij ook zo verbaasd?
Ik vond het een leuke aflevering met een leuk thema. Ook de Delfts Blauwe taart – ongetwijfeld bedacht door Janny – vond ik een leuke opdracht. Het was jammer dat André en Eric er niet bij konden zijn. De redactie heeft de afwezigheid van André wel mooi in het programma verwerkt. Alsof hij van alles bij elkaar aan het sprokkelen was om de bakkers in deze “vorstelijke” aflevering warm te houden.
Sabine werd meesterbakker. Had jij dat verwacht?
Sabine was in deze aflevering rustig en maakte ook de mooiste baksels. Een terechte meesterbakker dus.
Ellen kwam als slechtste uit de tent, maar mocht blijven. Heb jij al een idee wie de finale gaat halen?
Het is natuurlijk terecht dat Ellen mocht blijven. Anders ontstaat er de vreemde situatie dat Eric, die vanwege een verkoudheidje thuis zat, wel door zou gaan en Ellen vanwege haar prestaties naar huis zou moeten. Wat de finale betreft, ik vermoed dat het zal gaan om Elizabeth, Thijs en Sabine. Uiteraard gun ik ze allemaal die finaleplaats.
Hoe zou jij de Delfts Blauwe Taart hebben gemaakt?
Ik zou een typisch Nederlandse taart maken met bijvoorbeeld (de smaak van) stroopwafels, speculaas of appeltaart.
Welke smaak zou jij in de broodkroon hebben gedaan en natuurlijk vooral waarom?
Ik denk dat ik er een Brabantse Broeder van zou hebben gemaakt. Het zou dus een krentenbrood gevuld met amandelspijs worden. Waarom? Gewoon omdat dat kei lekker is.