Heel Holland Bakt: Klassieke halve finale

Heel Holland Bakt: Klassieke halve finale

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondag en dus weer tijd voor Heel Holland Bakt. Nog maar vier bakkers strijden er om een plek in de finale. Hans, Gwenn, Ine en Marjolein gaan de strijd met elkaar aan. Het thema van de halve finale is, heel toepasselijk, halve finale. Dat gaat weer een spannende aflevering worden.

De eerste opdracht is meteen een bijzondere. De bakkers moesten een Saint Honoré bakken. Dat is een klassieke Franse taart waar vooral Gwenn heel blij mee was. Hij vond deze opdracht zo 'makkelijk' dat hij ruim op tijd klaar was. Jurylid Janny was hierover heel verbaasd. Net als de andere bakkers, die keken hun ogen uit. Marjolein had ook maar één ding voor ogen: de finale halen!

Dus zette Marjolein het op een rennen in de tent. Dit leidde weer tot ergernis bij André. Vooral Marjolein had op haar beurt weer 'last' van een irritant aanwezige André. Zij raakte bijna haar concentratie kwijt. Dat kan natuurlijk niet in de halve finale! De taart van Ine was weer heel goed gelukt, vond ze zelf. Hij was zelfs zo goed dat Robèrt hem zo zou kunnen verkopen.

Hans was op zijn beurt best gespannen. Maar dat liet hij niet merken aan zijn collega bakkers. Ine uitte een soort van bedreiging aan Hans. Zij zei namelijk 'ik eet je op Hans'. Dat is natuurlijk wel lief bedoeld. Toch Ine? Op de taart van Hans was zelfs nog ruimte voor een beetje goud. Dat deed hij wel een beetje voor Janny. Hans ging letterlijk voor goud.

Nou en of Hans voor goud ging. Zijn taart werd goed beoordeeld. De taart was strak en beeldschoon aldus Janny. Alles was geslaagd aan deze taart. Als 'beloning' kreeg Hans zelf een kusje van Janny. Over zoet gesproken... De taart van Gwenn zag eruit om snel op te eten. Een prachtige en vooral heerlijke taart. Ook was deze taart vol van smaak, aldus Robèrt.

Ook de taart van Marjolein was beeldschoon. Een schot in de roos volgens de jury. André betrapte Robèrt erop dat hij even emotioneel werd. De taart van Ine was vooral heel feestelijk. Op een originele manier toch binnen de norm blijven. Het was een lekker makkelijke taart, die toch zeker geslaagd was. Een zeer hoog niveau en dat al bij de eerste opdracht!

Al snel werd het tijd voor de technische opdracht. De bakkers moesten een Hongaarse Estherhazy torte maken. Deze taart was een feestje om te maken. En laat Ine nu dol zijn op feestjes. Komt dat even goed uit. Hans had het duidelijk moeilijker met deze opdracht. Vooral het lezen van de opdracht wordt niet heel goed gedaan. Het lezen is toch wel heel belangrijk, zeker in de technische opdracht....

Zo was Hans druk in de weer met het maken van een mix. Maar als hij de opdracht goed gelezen had, zag hij dat er al een mix was. De druk van de halve finale was duidelijk voelbaar. Ine spiekte bij haar collega bakkers. Deed zij het wel allemaal goed? De druk van de halve finale was bij Ine misschien wel meer voelbaar dan bij de andere bakkers. Of kwam dat door haar bekende wekkertjes?

André probeerde de zoekende Hans te helpen. Hij was op zoek naar een brandertje. Die was nog niet heel snel gevonden. Gelukkig stond André Hans bij in deze zoektocht. Daarna gaf André aan dat de taart Hongaar moest zijn en niet ongaar. Wat een letterverschil al niet kan uitmaken... Hans snakte naar een borrel. De andere bakkers wilden maar wat graag mee doen. Ine had wel zin in twee borreltjes.

Bovenop de taart moest een soort spinnenweb komen. Dat was nog niet eens zo moeilijk. De laagjes van de taart waren best lastig. Zeker Marjolein had hier een beetje moeite mee. Gelukkig kreeg iedereen de taart op tijd af. Dus kon het beoordelen van de taarten beginnen.

Het werd een verrassende uitslag. Er was niemand die op de vierde (en dus laatste) plek eindigde. Maar Hans en Marjolein eindigden beiden op de derde plek. Ook was er geen echte winnaar. Op een gedeelte tweede plek eindigden Gwenn en Ine. Vooral Ine reageerde hier heel erg positief op. Met dat in het achterhoofd werd de eerste dag afgesloten.

Maar er was ook nog een derde opdracht; het spektakelstuk! Het spektakelstuk bestond dit keer uit een taart met decoratiebeslag. Helaas had Ine niet goed geslapen. Zij begon dus niet echt uitgerust aan deze opdracht. Hans vond het heel erg spannend allemaal. Iedereen had maar één ding voor ogen; die finale halen. Ine moest naar de finale, zij ging voor goud (net als Hans een dag eerder).

Marjolein zette grof geschut in. Zij pakte er een zaag bij om haar taart door te snijden. Of had zij om een andere reden een zaag bij zich? Iedereen werkte heel erg netjes aan deze opdracht. Vooral Hans was helemaal in zijn element. Op een gegeven moment besloeg zelfs zijn bril. Dat kwam wellicht door de boerenjongens van hem.

Janny zou Janny niet zijn als zij even kwam snoepen. Dit keer snoepte zij bij Marjolein. Daarnaast spande Marjolein André voor haar karretje. Zij had dringend kookspullen nodig. Dus ging André in de golfkar op pad voor haar. Ook voor Ine ging André op pad. Ine had namelijk een slagroom te kort. Het beslag van Ine reikte namelijk niet volledig en dus had zij slagroom nodig.

De paniek bij Ine sloeg pas echt toe toen de slagroom niet lukte. Tot twee keer toe ging het gruwelijk mis. Daarna barstte de taart van Ine ook nog eens. Paniek, paniek en nog meer paniek. Daardoor kwam er een (gemeen) lachje bij Marjolein. Of leek dat maar zo? Het is in de tent toch gemoedelijk? Of is daar in de halve finale geen plek voor? Ine zelf kon totaal niet lachen.

Alles aan de taart van Marjolein leek te kloppen. Janny had respect voor de taart van Ine. De moes was erg lekker en de taart was fantastisch gemaakt. Hans had weer enorm zijn best gedaan. Toch was zijn taart iets te vast. En Gwenn moest netter werken. Zijn taart was een beetje een rommeltje. De uitslag leek een gebakken eitje, toch? Want het uiterlijk zegt meer dan het innerlijk. Tenminste, dat dacht ik altijd.

De beste bakker van de halve finale werd Marjolein! Zij plaatste zich als eerste voor de finale. Ik gun het Marjolein van harte dat zij de finale gehaald heeft. Maar dan kwam het ergste moment van Heel Holland Bakt ooit! INE, mijn favoriete bakster, werd naar huis gestuurd. Vlak voor dé finale moest Ine de tent verlaten. Totaal ongegrond vind ik zelf. Als ik eerlijk ben vond ik dat Gwenn de tent moest verlaten.

In de finale strijden Marjolein, Gwenn én Hans tegen elkaar. Volgende week wordt duidelijk wie dé beste thuisbakker van Nederland wordt. Als ik vooruit kijk dan denk ik dat de eindstrijd gaat tussen Marjolein en Hans. Die twee zijn erg aan elkaar gewaagd. De kans dat Gwenn de finale wint acht ik vrij klein. 

Gelukkig hoeven wij Ine nog niet te missen. Aanstaande woensdagavond mag zij aanschuiven bij Smaakt Naar Meer. Dan mag zij komen vertellen over haar ervaringen in de tent. Aan de ene kant is het leuk om Ine weer te zien, maar aan de andere kant had ik haar liever zondag in dé finale gezien. Toch heeft Ine het heel goed gedaan. Ik ben trots op je Ine. 

Dé finale van Heel Holland Bakt is zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max NPO 1.
Smaakt Naar Meer is woensdagavond mét Ine om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: © Roland J Reinders / MAX