Videoland met documentaire over Gerrit Jan Heijn

Videoland met documentaire over Gerrit Jan Heijn

Geschreven door Pieter Jongsma

Videoland komt vanaf dit weekend met de documentaire De Ontvoering van Gerrit Jan Heijn. John van den Heuvel laat in de documentaire het verleden herleven. In 47 minuten schets hij een compleet beeld van de ontvoering die Nederland 30 jaar geleden wekenlang in spanning hield.

In de docu spreekt John uitvoerig met deskundigen en oud-rechercheurs. Zij nemen Van den Heuvel mee terug in de tijd en laten zien hoe zij ontvoerder en moordenaar Ferdi E. in de val lokten.

Heel Nederland is in schok als de 56-jarige topman Gerrit Jan Heijn wordt ontvoerd in 1987. Volgens John van de Heuvel is het belangrijk terug te blikken op de gebeurtenissen: "Voor iedereen boven de 40 roept de naam Gerrit Jan Heijn direct heftige herinneringen op aan deze gruwelijke ontvoeringzaak. Voor hen, maar ook zeker voor de jongere generatie, vind ik het belangrijk dit verhaal nog eens compleet te vertellen."

Heijn verlaat op 9 september 1987 ´s ochtends zijn villa in Bloemendaal voor een afspraak bij de tandarts, maar komt daar nooit aan. Wat volgt is een maandenlange klopjacht op de dader: Ferdi E., een werkloze ingenieur.

De docu is vanaf 28 oktober te zien bij Videoland.