Nieuwsuur met serie over dementie

Nieuwsuur met serie over dementie

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Nieuwsuur komt vanaf vanavond met een vierluik over dementie. In de serie komen wetenschappers aan het woord over misvattingen rondom de ziekte en volgt de serie drie mensen met dementie die met wat hulp van vrienden, familie of professionals zelfstandig kunnen wonen en een betekenisvol leven leiden.

Het is volgens Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam, van groot belang om te schetsen dat leven met dementie ook vaak heel goed mogelijk is: "Dat mensen met dementie gewone mensen zijn, met gewone behoeften. Die ook graag leuke dingen willen doen en goede relaties willen hebben. En dat die misschien eens iets vergeten of hulp nodig hebben." Nu blijven vrienden en kennissen vaak weg, weet zij, "omdat ze het te confronterend vinden."

In opdracht van Nieuwsuur peilde onderzoeksbureau Ipsos hoe Nederlanders over dementie denken. Daarin geeft zeventig procent van de Nederlanders aan dat mensen met de diagnose dementie niet alleen thuis kunnen wonen. Toch woont in werkelijkheid het merendeel van de naar schatting ruim 270.000 mensen met dementie thuis. Een derde van hen woont alleen.

Nieuwsuur (NOS/NTR), start van vierluik over dementie: maandag 8 januari, 22.00 uur, NPO 2.