Opdienen of Afserveren: Kerkklokken? Luiden!

Opdienen of Afserveren: Kerkklokken? Luiden!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Hans en Adolf zijn broers met een droom. Zij hebben nu een snackbar, maar zij willen graag een restaurant openen. De snackbar is een goed lopende, die ook nog eens veel geld oplevert. Toch willen de twee broers hun droom achterna gaan. Zij hebben een mooi pand voor ogen. Een oude kerk in Appingedam. De locatie is veel belovend, zou je zo denken.

Maar al snel blijkt dat Hans en Adolf iets te enthousiast waren. Er zijn extra kosten ontstaan in verband met het aanleggen van leidingen. Die kosten liepen op tot ongeveer €12.000,-. Als dan ook nog Adolf overspannen raakt, staat Hans er helemaal alleen voor. Nou helemaal alleen is ook overdreven. Hij krijgt hulp van Willem. Die staat Hans in raad en daad bij. Gaat het allemaal wel goed komen?

Hans en Willem hebben samen nagedacht over het service voor in het restaurant. Zij hebben het personeel van de snackbar bij elkaar geroepen voor een beoordeling. Die waren niet allemaal even positief over het service. Het snijden van een biefstuk zou behoorlijk veel lawaai maken... Dat kon nog wel eens een 'dingetje' gaan worden. Daar moet nog eens kritisch naar gekeken worden.

Tot overmaat van ramp heeft Hans ook nog eens last van zijn rug. Hij is bij de fysio geweest en heeft allerlei oefeningen meegekregen. Van één oefening werd een medewerkster behoorlijk opgewonden. Het zag er behoorlijk bijzonder uit allemaal. Maar Hans heeft last van zijn rug, Willem is nog altijd overspannen en de werkzaamheden in de kerk gaan gewoon door...

Drie weken voor de opening komen de spullen langzaam maar zeker binnen. Inmiddels is Adolf weer aan het werk in de snackbar. Willem staat er, in de kerk, alleen voor. Want Hans is druk met de catering, die ook nog gewoon doorgaat. Iedereen is enorm gespannen en zijn behoorlijk zenuwachtig. Hebben ze dit niet een beetje onderschat? Zijn de werkzaamheden niet allemaal teveel?

'Hoe gaat dit aflopen' vroeg Willen zich hardop af. Nou dat vraag ik mij, als kijker, ook wel af. Drie mannen die zo druk bezig zijn, dat het bijna ten koste gaat van hun gezondheid. Is dat het wel allemaal waard? Neem nu Adolf! Die man is overspannen en werkt gewoon door... dat vind ik heel erg vervelend voor hem. Hij kan dan ook niet echt meehelpen in de kerk.

Ik val van de ene in de andere verbazing. Het werk wordt iedere keer zwaarder. Vooral de rug van Hans moet het meerdere malen ontgelden. Die man zo eigenwijs, dat ik mij daar aan irriteer. Je kunt wel een droom willen hebben, maar je gezondheid is veel belangrijker! De zoon van Willem, die de boekhouding doet, is een beetje bezorgd. Er gaat veel geld uit en er komt weinig binnen...

Ik leef ook enorm mee met Adolf. Die arme man staat boven de frituur te bakken. Een patatje oorlog, een kroket en ga zo maar door. Het slokt hem enorm op allemaal. Hij zou graag in de kerk willen werken, maar dat lukt simpelweg niet. Als je dit van dichtbij ziet, is die droom dan wel belangrijk? Waarom zou je die droom niet opgeven? Je hebt al een goed lopende snackbar! Ga daar dan gewoon mee verder!

Tien jaar stond Willem niet achter de pannen. Nu gaat hij het weer proberen. Daar werd hij best emotioneel van. Alles van de afgelopen weken komt er nu allemaal uit. Was dit het wel allemaal waard? Nu kan de droom beginnen. Maar het heeft wel een behoorlijke prijs gekost. Het liefst zou je Willem, als kijker, willen knuffelen. Want hij heeft enorm veel gedaan in de kerk.

Op de dag van de opening komen ook bij Hans veel emoties los. Hij zou graag zijn vrouw erbij hebben gehad. Willem heeft de nacht ervoor niet geslapen. Gaat dat allemaal goed komen? Er stonden namelijk behoorlijk veel bezoekers voor de deur... (100 tot 150 man) die hebben allemaal honger en dorst. Gaat Willem dat wel redden? Je maakt je toch wel een beetje zorgen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het Hans, Adolf en Willem wel gun. Zij hebben zoveel werk gestopt in de kerk. Het restaurant moet nu wel een succes worden! Maar ik blijf erbij dat ze er beter over na hadden kunnen denken. Alle drie zaten er helemaal doorheen. Moet je dat wel willen? Helemaal kapot aan de opening van je restaurant staan? Nu is het een kwestie van genieten én hard werken.  

Het eindresultaat is echt heel bijzonder. Alles ziet er heel erg strak en mooi uit. Er is zelfs een gedenkteken gemaakt voor de overleden vrouw van Hans. Dat werd een emotioneel moment op een mooie avond. Er vloeden behoorlijk veel tranen. Dat zorgde ervoor dat je als kijker nog meer meeleeft met deze mensen. Ze mogen trots zijn op alle werkzaamheden die zij hebben gedaan. 

Nu hoop ik dat het een succes wordt. Dat verdienen Hans, Adolf, Willem en alle medewerkers!

Opdienen of Afserveren is iedere woensdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL 4