Opdienen of Afserveren: Lunchroom & Taart

Opdienen of Afserveren: Lunchroom & Taart

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer woensdag en weer tijd voor Opdienen of Afserveren. In de vijfde aflevering staan Jeannet en René centraal. Deze jonge ondernemers willen dolgraag een lunchroom starten. Nou eigenlijk wil Jeannet dat graag. René werkt bij de pechhulp en heeft niet veel keuze. Dan is er ook nog zus Petra. Zij houdt van taarten bakken en wil graag haar baksel verkopen in de lunchroom.

De plannen zijn helder. Maar het plan van aanpak is niet echt aanwezig. Aangezien er weinig budget is, moet René veel zelf doen. Jeannet en Petra hebben een andere missie: shoppen! Zij moeten boodschappen doen voor de lunchroom. Het pand waar de lunchroom in komt, is in een oud pand van de voedselbank. Binnen twee maanden moet alles open zijn. Maar gaat dat allemaal wel lukken? Ik heb zo mijn twijfels...

Dan krijgt Jeannet ook nog onverwacht bezoek. Het zijn twee medewerkers van de gemeente. Blijkbaar was de aanvraag van de vergunningen niet helemaal duidelijk. Dus Jeannet moest even tekst en uitleg geven. Het blijkt dat er nog wel iets meer bij komt kijken dan ze in eerste instantie gedacht had. Maar na een kort gesprek is het al een stuk duidelijker gelukkig.

Ruim zes weken voor de openingen wilde Jeannet er graag even tussenuit. Samen met René en hun dochtertje reisden ze per trein naar Disneyland Parijs. De sfeer was opperbest in Parijs. Maar in Katwijk was het zus Petra die gewoon door moest werken. Zij was druk met de muren schilderen. Zelf gaf ze aan dat ze heel kritisch is en nauwkeurig werkt. Nou dat kon je zeker zien...

Na het weekend Parijs wilden Jeannet en René wel eens zien hoe ver Petra is. René viel meteen over de muren. Overal waren witte vlekken te zien. Dus kreeg Petra een beetje stank voor dank. Niet veel later stond Jeannet met een kwast in haar hand om de witte vlekken groen te maken. Petra is gelukkig beter in het bakken van taarten. Want dat moet ze ook nog even doen. Ze wil immers graag taarten verkopen in de lunchroom.

Om even inspiratie op te doen, besloten Jeannet en Petra om even de stad in te gaan. Ze gingen eens kijken bij hun 'collega's'. Ze genoten zichtbaar van chocola, fruit, yoghurt en slagroom? Dat noemen ze tegenwoordig een lunch... Wat is er mis met een broodje? Dit is 'verantwoord' genieten van chocola in de zin van 'gezond'. De twee zussen lieten het zich maar wat graag smaken.

Aangezien het openen van een lunchroom veel geld kost, heeft Jeannet iets bedacht. Gewoon elke dag eten bij haar ouders! Dat scheelde nogal wat geld... de ouders vonden het leuk. Jeannet en René vonden het leuk. Dus eigenlijk was het een win-win situatie.

Dan is het eindelijk tijd voor de vloer. De vloer wordt door René geverfd. Hierbij krijgt hij hulp van een goede vriend. Drie dagen voor de opening is de vloer klaar. Jeannet kan haar geluk niet op. Zij is dolgelukkig met de vloer. Nu kan er eindelijk begonnen worden aan de inrichting. Het lijkt erop alsof het allemaal goed gaat komen. Dat het zo goed zou gaan, had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Maar ik gun het Jeannet en René wel.

Vlak voor de opening wilde Jeannet nog even naar de kapster. Een knipbeurt hier, even verven, föhnen, drogen. Het lijkt allemaal heel normaal. Totdat ik hoorde wat Jeannet moest betalen. Zij had een vrij laag budget voor haar lunchroom. In totaal koste het bezoekje aan de kapster €72,90. Van dat bedrag schrok ik wel een beetje. Maar goed, als je haar maar goed zit!

Op de eerste dag van dit jaar, was het tijd voor de opening. Vrienden en familie mochten komen kijken. René had zijn mooiste pak uit de kast gehaald. Jeannet had een beetje stress en ook zus Petra had behoorlijk veel stress. Maar alles liep vlekkeloos. Iedereen reageerde heel positief op deze lunchroom.

Een dag later was het tijd voor het echte werk. In het begin was het heel rustig. Dus kon Jeannet even rustig opstarten. Maar al snel ging het wel een beetje lopen. Twee maanden later zat Jeannet er helemaal goed in. De lunchroom leek een aardig succes. Het plezier was nu ook wel zichtbaar bij Jeannet. Gelukkig is alles goed gekomen. Want ik wens Jeannet en René heel veel succes met hun lunchroom.

Opdienen of Afserveren is iedere woensdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL