Opdienen of Afserveren: Hocus? Pocus!

Opdienen of Afserveren: Hocus? Pocus!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer woensdag en dus tijd voor Opdienen of Afserveren. In de vierde aflevering volgt RTL 4 Roger en Janine. Zij hebben ruim dertig jaar voor een baas gewerkt. Nu zijn zij toe aan een nieuwe stap. Want nu kunnen ze het nog, gaf Janine zelf al aan. Ze willen samen een brasserie én een bed and breakfast beginnen. Op nog geen steenworp afstand van hun huis, staat een oude schuur...

Op het eerste gezicht is het echt een oude schuur. Er moet ontzettend veel gebeuren. Van binnen is werkelijk alles oud. De houten balken zijn ook enorm oud. Maar er zit wel nieuw leven in de oude schuur. In de vorm van houtworm, dat dan wel. Hier hebben Roger en Janine niet gerekend natuurlijk. Dus deed Roger er een offerte uit. De kosten liepen daardoor al weer een beetje op.

Alleen redden Roger en Janine het niet. Ze riepen dan ook de hulp in van een paar neven. Zelf dacht Roger met een beetje 'Hocus Pocus' om makkelijk vanaf te komen. Maar helaas is het leven geen sprookje. Ook een tachtig jarige oom van Roger hielp mee. Dat vind ik zelf nogal opmerkelijk. Maar ook wel weer heel lief. Iedereen lijkt het Roger en Janine te gunnen.

Roger is bijna dagelijks aan het werk van 7 tot 19 uur.  Er is zelfs een dag waarbij Roger al om 6 uur aanwezig moest zijn. Er werd namelijk beton gestort. Daarna ging het vrij snel met de vloer. De vloer zag er heel strak uit. Daar waren Roger en Janine enorm blij mee. Het resultaat mag er dan ook zeker wezen. 'Het komt goed' zijn woorden die Roger uitspreekt. Alleen Janine wil het nog niet helemaal geloven.

Ruim vier maanden voor de opening krijgt Roger een tegenslag. Zijn functie op zijn huidige werk kwam te vervallen. Dus had hij geen baan meer. Janine werkt 36 uur per week. Zelf gaf ze al aan dat ze vrij moe is. Ze moet volhouden, maar eenvoudig is het niet. De stress en vermoeidheid is haar van het gezicht af te lezen. Een eigen brasserie en bed and breakfast is niet niets natuurlijk.

Omdat de laatste euro in dit project gaat, moeten er wel dingen gebeuren. Dus komt er een te koop bord in de tuin van Roger en Janine. Het huis moet verkocht worden om geld in te zamelen. Want alleen met het geld van Janine lukt het niet. De kosten zijn ook al hoger uitgekomen dan tot nu toe werd gedacht.

Maar dan krijgt Janine slecht nieuws. Er is een knobbel in haar borst ontdekt. Het bleek een voorstadium te zijn van borstkanker. Zelf leek Janine hier redelijk nuchter onder. Maar de artsen willen dit wel operatief laten weghalen. Hierdoor komen de werkzaamheden voor de brasserie en de bed and breakfast even stil te liggen. Natuurlijk hoop je als kijker dat alles goed komt met Janine.

Het nieuws komt ook bij Roger hard aan. Er vloeien ook zeker een paar tranen. De gedachten over een raamkozijn worden naar een ander moment verplaatst. De liefde tussen Roger en Janine is bijzonder sterk. Het lijkt erop alsof de twee dit samen goed zullen doorstaan. Zeker met de steun van hun familie.

Toch komen de kozijnen weer even terug. Door de kozijnen lopen alle andere werkzaamheden stil. Zo lijkt het erop alsof al het andere werk stil komt te liggen. Kort daarna wordt Janine geopereerd in het ziekenhuis. Hierdoor lopen de werkzaamheden ook even stil. Dat is ook volkomen logisch. De gezondheid is belangrijker dan de werkzaamheden.

De operatie is inmiddels achter de rug. Nu kan Janine beginnen aan de chemo. Haar werkzaamheden voor de brasserie en de bed and breakfast komen te vervallen. Ze doet niet veel meer, wat ook te begrijpen is. Zij is overigens wel aanwezig om te kijken hoe de werkzaamheden verder gaan. Want ruim vijf weken voor de opening moet er nog bijzonder veel gebeuren.

De afwerkfase is aangebroken. Dat moet gevierd worden met Limburgse vlaai. Alle hulp die geniet zichtbaar van een lekker puntje. Het lijkt wel alsof de puntjes op de i worden gezet. Het einde komt steeds dichterbij. Dat gun je Roger en Janine ook. Eindelijk lijkt het erop alsof de zon weer gaat schijnen in Nuth!

Opdienen of Afserveren is iedere woensdag om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL