Opdienen of Afserveren: Prettige? Dagschotel!

Opdienen of Afserveren: Prettige? Dagschotel!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer woensdag en dus tijd voor Opdienen of Afserveren. In de zevende aflevering staat de vrienden Daan en Jesse centraal. Zij staan momenteel iedere dinsdag en vrijdag in Groningen op de markt. Niet zomaar op de markt, maar met een kraampje. In dit kraampje verkopen de twee vrienden falafels. Nu willen zij een falafel restaurant gaan openen.

Meteen wordt al duidelijk dat het vooral voor Jesse leuk is. Daan is een klusser en geen kok. Hij heeft nog nooit in de keuken gestaan. Dat gaat dus nog even spannend worden. De twee vrienden hebben een goed plan, zeggen ze zelf. Het budget wat zij hebben is vastgesteld op €50.000,-. Binnen twee maanden moet alles klaar zijn. In het pand moet nog veel gebeuren, heel veel. Maar echt heel veel, serieus. 

Bij de eerste minuten vallen mij een paar dingen op. De twee vrienden zijn wel een beetje makkelijk. Ze denken wel heel makkelijk over hun restaurant. Vooral die opmerking van Daan maakt mij een beetje ongerust. Vindt hij het wel echt zo leuk? Of doet hij het alleen maar voor zijn vriend Jesse. Overigens kennen de twee vrienden elkaar al dertig jaar. Dus wat dat betreft kennen Daan en Jesse elkaar door en door. Dat moet dus goed komen, zou je denken.

Jesse is ondertussen gezellig aan het proef koken. Want hij moet natuurlijk wel een beetje oefenen. Straks is het de bedoeling dat hij in de keuken van het restaurant gaat koken. Tijdens het koken plaatst Jesse ook nog een paar foto's op Instagram. Want dat is immers makkelijke reclame maken. Even een extra hashtag erbij en klaar is Kees, uh Jesse.

Daan krijgt bezoek van een betontimmerman. Ja dat verzin je niet, betontimmerman. Deze man kwam samen met Daan de vloer leggen. Zelf is Daan erg tevreden over de vloer. Maar helaas is de vloer te vroeg in gebruik genomen. Want er zijn allemaal voetstappen te zien op de vloer... dus dat houdt in dat Daan de vloer op kan. Niet letterlijk natuurlijk, maar toch ook weer wel. Want de vloer moet wel schoon zijn natuurlijk.

De moeder van Jesse heeft haar huis omgetoverd tot een studio van Tussen Kunst en Kitsch. Een hele verzameling borden, kopjes en schotels zijn opgeslagen bij haar. Voor Jesse een mooi moment om even lekker te shoppen. Er zijn namelijk heel veel spullen nodig voor het restaurant straks. De moeder van Jesse vond het bovendien erg leuk om een verzameling in huis te hebben. Zou zij wel afstand kunnen doen van haar spullen, vroeg ik mij hardop af.

Voor Daan komt er een droom uit. Zijn vriend Jesse komt ook even klussen! In een rode overall komt Jesse in het restaurant. Samen lijken zij toch ineens heel ver te komen. Maar al snel blijkt dat de twee elkaar meer tegen werken. De één zorgt voor stof, waardoor de ander niet kan schilderen. Plus de vloer, die is ook nog niet helemaal zoals die zou moeten zijn. Komt dit nog wel goed? Ik krijg er een naar gevoel van...

Wanneer de keuken is geplaatst, lijkt Jesse vooral blij. Maar voor Daan staat de keuken behoorlijk in de weg. Want de vloer, die niet helemaal is zoals die zou moeten zijn, is nog niet klaar. Dus moesten Daan en Jesse de keukendelen verplaatsen. Maar hierdoor leken er weer nieuwe krassen op de vloer te ontstaan. Over een strakke planning is duidelijk nog niet nagedacht. Wie weet zouden de twee vrienden dat wel moeten doen...

Twee dagen voor de opening is er totaal geen druk bij Daan en Jesse. De twee lijken alles onder controle te hebben. Een paar kleine dingetjes moeten er nog gebeuren. Maar die kleine dingetjes zijn niet zo klein. Gelukkig krijgen zij hulp van familie en vrienden. Zo worden er tweedehands stoelen binnengebracht. Deze zijn onder handen genomen door de moeder van Jesse.

Het restaurant heeft de naam FLFL gekregen. Dat is falafel zonder medeklinkers. Ik moest even wennen aan die naam, maar het past wel bij Daan en Jesse. De ramen van FLFL worden op de dag van de opening nog even lekker gelapt. Bij een temperatuur van -14 graden waardoor het water snel bevriest. Maar het idee vind ik wel leuk. Het is toch wel fijn dat Daan en Jesse zoveel hulp hebben gehad.

Op het laatste moment moeten er nog allerlei boodschappen gehaald worden. Want een restaurant zonder drank kan natuurlijk niet. Dus moest alles heel snel gebeuren. Daarnaast staat er ook niemand in de keuken. Wie gaat het eten voorbereiden? De klanten kunnen ieder moment binnenkomen. Als kijker krijg je er bijna zelf stress van. Twee uur voor de opening is de keuken nog een grote troep.

Gelukkig komt alles goed. Daan en Jesse hebben er alles aangedaan om alles klaar te krijgen. Nu zijn zij klaar om FLFL te tonen aan de klanten. Het ziet er naar uit alsof alles op zijn pootjes terecht komt. In het begin was ik nog een beetje wantrouwig. Maar nu de aflevering erop zit, ben ik toch opgelucht. Want ik gun het Daan en Jesse wel. Wel zou ik ze aanraden om iets minder te vloeken en iets minder woordgrapjes te maken. 

Twee weken na de opening hebben Daan en Jesse het razend druk. Hun FLFL loopt behoorlijk goed, zeggen ze zelf. Er zijn zelfs al twee medewerkster aangenomen. Dat houdt in dat hun restaurant goed loopt en goed wordt ontvangen. Dat vind ik fijn om te horen. Daan en Jesse heel veel succes met FLFL in Groningen! Jullie kunnen het! 

Opdienen of Afserveren is iedere woensdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL 4