Richard Gere in College Tour

Richard Gere in College Tour

Geschreven door Pieter Jongsma

Hollywood-acteur Richard Gere is op 17 februari te gast in het NTR-programma College Tour. Honderden studenten krijgen samen met Twan Huys de kans om de Golden Globe-winnaar te bevragen over zijn succes. Aanmelden voor de opname (alleen voor studenten) kan vanaf nu op www.ntr.nl/collegetour!


Richard Gere is een van de felst begeerde namen in Hollywood. De 63-jarige acteur is sinds zijn filmdebuut, meer dan 30 jaar geleden, zeer geliefd op het witte doek. Speciaal voor de Europese première van de film Arbitrage stapt de Golden Globe-winnaar in het vliegtuig naar Amsterdam. De beroemde bioscoop Tuschinski dient op zondag 17 februari als decor voor deze bijzondere aflevering. 

Witte doek
Na twee jaar filosofie besluit Gere zijn studie links te laten liggen om zich te richten op acteerwerk. Na rollen in theater- en musicalproducties leert het grote publiek Gere kennen in de film American Gigolo (1980), die meermaals wordt genomineerd voor de Golden Globes. Naast succesvolle rollen in onder meer Pretty Woman en Runaway Bride wordt de acteur met het zilvergrijze haar uitgeroepen tot ‘Sexiest Man Alive’ door People.  Voor zijn rol van de louche advocaat Billy Flinn in Chicago krijgt Gere een Golden Globe Award. In 2012 krijgt hij de Hollywood Liftetime Achievement Award voor zjin gehele oeuvre.

Boeddhisme 
Gere ontwikkelt gedurende zijn leven veel sympathie voor het Boeddhisme. Meerdere malen ontmoet hij de Dalai Lama en begin jaren ’80 is hij zelfs student van de geestelijk en politiek leider van Tibet. De acteur is een van de oprichters van het Tibet House en The Gere Foundation, die strijden voor de verbetering van mensenrechten in Tibet. Daarnaast probeert Gere via zijn foundation de aandacht te vestigen op het AIDS-probleem dat vaak nog onbesproken blijft in India en Tibet.