Big Brother Rewind: Jimmy op de valreep naar huis, wie wint Big Brother 2024?
Bron: RTL / Tom Cornelissen

Big Brother Rewind: Jimmy op de valreep naar huis, wie wint Big Brother 2024?

Geschreven door Frannie Smit Laatste update:

Elke zaterdag blikt Frannie terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Maandag

Ongelofelijk, maar waar Tom heeft het Big Brother huis afgelopen zaterdag moeten verlaten. Glenn was al gauw de favoriet. Het leek voor velen toch vrij onverwachts te komen dat Tom de minste stemmen binnen had gesleept. Tom kwam vrolijk door de deur de studio in en werd opgewacht door Tyron en ook Tom zijn moeder was er. Tom heeft een geweldige tijd gehad.

De bewoners wachten vol spanning af wie er terug het huis inkomt. De emoties lopen hoog op bij Jimmy omdat zijn maatje Tom door de deur is gegaan en hij niet weet of hij terugkomt. Voor Alice voelt dit net zo. Glenn is blij dat hij door is en Ashley is ook heel erg blij dat hij er nog is. Maar dan draait Randy terug het huis in en natuurlijk is iedereen blij voor hem dat hij er nog is, maar tegelijk is er het verdriet dat Tom niet meer terugkomt.

Het is Final Week en deze is gehaald door Jimmy, Ashley, Randy, Glenn en Alice en Big Brother verteld hun dit nog even en dat ze 13 bewoners weggespeeld hebben en feliciteert hun hiermee. Ze zullen deze week nog moeten strijden om een finale plek. Hij doet nog even een persoonlijk dankwoordje voor de bewoners. Ondanks dat ze met elkaar dachten dat Glenn als enige Belg al zeker was van zijn finale plek verteld Big Brother dat helemaal niemand nog zeker is van de finale en ze vanavond al moeten strijden.

Een spel welke verdeeld is over 2 dagen met als inzet een nominatie voor twee bewoners. In het eerste deel zullen twee winnaars komen en die zijn vrijgesteld en die doen niet mee aan deel twee van het spel. Een evenwichtsbalk waar ze overheen moeten en de piramide aan de overkant moeten ze opnieuw bouwen op zijn kop. Telkens heen en weer met een schijf van de piramide en uiteindelijk met een touw met sleutel achteruit lopen over de balk. De piramide zit verbonden aan het touw dus zodra ze beginnen te lopen zal het plateau met piramide gaan draaien. De eerste twee die op de knop drukken zijn vrijgesteld. Glenn heeft zichzelf as eerst veilig gespeeld  en Alice is de tweede vrijgestelde.

Tyron komt vroeg in de ochtend het huis in sluipen en maakt een lekker ontbijtje, laat een briefje achter en de Big Brother krant. Ze zijn heel bij dat Tyron is geweest. Dan is er na het ontbijt ineens een Freeze en komt Tyron ook nog eens door de draaideur het huis in. Hij gaat meteen naar Randy en hoopt dat ze gauw gekke dingen kunnen doen. Hij gaat iedereen af en geeft ze positieve woorden. Aan Ashley vertelt hij dat ondanks dat ze wel eens met elkaar hebben gebotst dat hij goed terug kijkt op dit avontuur samen en dat alles voor hem helemaal oké is. Met een ‘later broski’ verlaat Tyron het huis en de freeze is gelukt.

Deel twee van de game waarin veel op het spel staat. Onder de stolp ligt een touwpuzzel waarbij ze de driehoeken los moeten krijgen. Lukt dit dan op rode knop drukken en ben je ook vrijgesteld. Jimmy heeft al snel de eerste driehoek los. Randy en Ashley blijven klungelen en zien de logica niet. Dan heeft Jimmy nummer twee eraf en al best gauw kan hij op de knop drukken, want de derde driehoek is ook los van het touw. Jimmy is ontzettend blij en leuk ook dat hij een niet fysieke proef had. Randy en Ashley zijn genomineerd en 1 van hun zal al snel het huis moeten verlaten.  

Dinsdag

Ashley is erg emotioneel na het gesprek met Big Brother over de afgelopen tijd en de tijd die misschien wel heel snel al komt om het huis te verlaten. Ze kan bijna niet geloven dat het straks echt voorbij is allemaal. Randy heeft ook een gesprek met Big Brother en voelt ook dat het wel anders is nu omdat hij natuurlijk ook graag de finale zou willen halen, maar voelt zich wel goed. Voor Randy of Ashley breekt hun laatste avondmaal aan.

De Big Brother 2024-awardshow kijken ze met elkaar en er worden prijzen uitgedeeld waarvan de winnaars bepaald zijn door de online kijker. In de categorie ‘the professional snoozer’ gaat Alice er met de award vandoor. ‘The peacekeeper’ award is voor Glenn, Randy wint voor kok van het jaar bij ‘the taste sensation’, Jimmy wint hem in de categorie ‘the laughter legend’ omdat hij de meeste mensen wel aan het lachen kon krijgen met zijn grappen en Ashley gaat er vandoor met ‘the dramaqueen’ award. Ze genieten met elkaar van de leuke beelden en krijgen na afloop muziek. Jimmy beseft dat ze ook de mensen thuis heel veel hebben gegeven en dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Ashley is weer in tranen en laat Glenn weten dankbaar te zijn voor zijn steun en ziet hem als een vriend voor het leven.

Jimmy krijgt een Secret Mission en hij moet ervoor zorgen dat er in de ochtend een ontbijt staat. Hij zal hierbij hulp krijgen om de geheime opdracht uit te voeren. Hij kan hiermee €1000 winnen voor de jackpot. Jimmy gaat in de nacht op de bank liggen zodat hij niet iemand wakker zal maken als hij eruit moet vroeg in de ochtend voor de secret mission. Maar Ashley komt om 05.30 uur uit bed en staat ineens naast Jimmy. Als ze vraagt wat hij daar doet zegt hij niet zo lekker te zijn en dat hij daarom op de bank is gaan liggen. Maar hij baalt wel dat zij daar is. Hij gaat weer nar bed en Ashley wast haar haren, maar gaat we weer naar bed. Het lukt Jimmy toch om de woonkamer weer in te sluipen en begint de tafel te dekken als daar ineens als special quest Dilano in de tuin staat. Ze zijn super blij elkaar te zien. Ze kletsen bij en maken samen het ontbijt. Dilano zegt nog zorg dat je wint en verdwijnt dan weer. Glenn hoorde wel stemmen, maar gaat niet kijken. Maar als ze in de ochtend het ontbijt zien geven ze ook aan Jimmy toe dat ze Dilano hebben gehoord en willen ze weten hoe het met hem was. De Secret Mission maakt Jimmy niks meer uit en hij verteld vol enthousiasme over hoe blij hij is met Dilano zijn bezoek. Het is dan ook mislukt, maar Jimmy is alleen maar blij dat zijn maatje er was en Randy heeft heerlijk gegeten dus jammer dan van het geld.

Ineens zijn Tatyana en Geraldine op beeld en vragen even naar hoe de laatste periode met Randy en Ashley is geweest. Ze zijn beide positief dat ze een goede band hebben. Wat ze gaan missen is eigenlijk alles. Dan is het zover om te kijken wie er naar huis moet en dan is het Ashley die na al die weken het huis moet verlaten. Ze kijkt even verslagen, maar is wel blij voor Randy. De kijkers mogen al meteen stemmen op hun favoriete bewoner, want er zal nog iemand naar huis moeten voordat de live zaterdag start.

Woensdag

Ashley is in de gameroom en ziet beelden terug van haar tijd in het huis en ook zijn daar familie en vrienden om haar weer in de armen te sluiten. Ze is emotioneel, want ze had het niet helemaal zien aankomen dit vertrek, maar ook is ze blij dat ze dit avontuur mee heeft mogen maken en mooie herinneringen heeft kunnen maken en weer naar haar gezin mag. Volgens Jimmy gaan ze haar missen, maar geeft het ook ruimte dat anderen een keer op de voorgrond kunnen treden nu zij weg is. Randy is dankbaar dat hij nog mag blijven dankzij de stemmen van de fans.

De microfoon komt terug het huis in en hiermee kunnen ze weer €50 verdienen voor de jackpot als ze de songtekst goed afmaken. Jimmy zijn voorspelling komt uit dat als ze in de hottub gaat zitten dat het alarm wel weer af zal gaan. Ze hebben wat geld in de pot gezongen. En Ashley heeft nog een mooie boodschap voor de overgebleven bewoners en zegt chapeau tegen Randy dat hij haar het huis uit heeft gekregen.

Ze eten heerlijk van de pasta van de oma van Alice en dan horen ze dat ze nog een individuele game gaan spelen elk voor een ander bedrag om zo de jackpot wat te verhogen. Ze zetten het hoogste bedrag in op degene waarvan ze denken dat die het best ruimtelijke inzicht heeft wat nodig is voor deze game. Een mega schuifpuzzel waarbij de blokken zo verschoven moeten worden dat ze het roze blok uit de opening kunnen rijden. Alice start voor het laagste bedrag, maar het lukt haar niet net zoals Randy. Gelukkig heeft Jimmy €700 in de pot kunnen spelen en Glenn €1000.

Er komen 4 nominatiepins binnen en daarmee zijn ze alle vier dus genomineerd en horen dat ze niet allemaal de finale zullen halen. Wel spelen ze nog een game waarbij ze vier bedragen moeten verdelen van €0 tot €300 en deze bedragen verdelen over de overige bewoners waarvan zij denken dat die de finale gaat halen. Het laagste bedrag zet je op degene van wie je denkt dat die de finale niet zal halen. Het bedrag wat bij de bewoner staat die er nog voor de finale uitgaat zal uit de jackpot gaan.

Donderdag

Jimmy heeft vertrouwen in zichzelf en zet een bedrag van €300 op zichzelf en laat Randy afvallen. Randy en Glenn zetten €0 op Jimmy en Alice zet juist €0 op zichzelf. Als iedereen heeft gestemd dan tellen ze de inhoud van hun eigen brievenbus. Jimmy heeft met €400 het minste erin zitten. Hij moet er wel om lachen. Maar later merkt hij toch dat het hem wat doet dat eigenlijk zijn medebewoners geen vertrouwen in hem hebben. Als hij zichzelf geen geld had gegeven dan had hij bijna niks gehad.

Er gaat een rare toeter af in het huis en de schuifdeuren van de dagboekkamer gaan open en dicht en ook de draaideur gaat draaien. Ze vragen zich af wat er is. Dan ineens klinkt Mambo Number 5 in de badkamer en gaat het gamesignaal af. Ze moeten de juiste code vinden en deze invullen op de tablet. Lukt het dan is het plus €1000 en anders min. Het spel zal anders zijn dan ze verwachten dus hoe ze aan de cijfers komen moeten ze gaan uitzoeken. Weer gebeuren er dingen in huis waaruit ze een cijfer kunnen achterhalen. Na wat puzzelen hebben ze de juiste code en winnen de €1000.

Jimmy ontvangt wat liefde van thuis door een recept en ingrediënten voor nasi en een briefje van zijn moeder. Glenn maakt voor het eerst in zijn leven kennis met nasi dit heeft hij nog nooit gegeten.

Big Brother verteld de bewoners dat het voor 1 van hun de laatste avond zal zijn. Ze kijken verschrikt als ze horen dat de volgende dag het experiment voor 1 van hun zal eindigen. Ze pakken allemaal hun koffer. Glenn en Randy beseffen dat als er nu iemand weggaat er ook meteen geld uit de pot zal gaan. Dit zal het bedrag zijn wat zij in de game hebben gekregen van de medebewoners. Glenn verteld Randy dat Jimmy best was aangedaan na dat spel omdat de anderen allemaal dachten dat hij eruit zou gaan en hij dus het minste geld had. Ze proosten voor de laatste keer met zijn vieren op hun avontuur en dansen en zingen samen om te eindigen in de hottub.

De bewoners nemen plaats op de bank om te horen wie het huis op de valreep moet verlaten. Ze juichen voor elkaar elke keer als er een naam en foto tevoorschijn komt, maar als Alice de laatste finalist is die erop komt is het toch even een shock en het besef bij de bewoners dat het dus Jimmy is die nu meteen naar huis gaat. Jimmy is blij voor de anderen en benadrukt nog even dat het goed is zo.

Vrijdag

Jimmy neemt afscheid van de anderen en Geraldine en Tatyana ontvangen hem in de gameroom. Hij had het aan voelen komen vertelt hij, maar kijkt terug op een geweldig avontuur wat hij alles eruit heeft weten te halen. Ze kijken ook beelden terug en hij vindt het superleuk alles terug te zien. Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen en heeft misschien Heisa niet eens meer nodig. Hij is compleet voor zichzelf. Familie en vrienden komen binnen en hij is ontzettend blij ze te zien. Intussen in het huis feliciteert Big Brother de 3 finalisten en ze mogen hun nominatiepin afdoen. Hij adviseert ze nog even te genieten. Wel is er €400 uit de jackpot door het vertrek van Jimmy. Er is een boodschap van Jimmy voor de finalisten en hij is trots op ze. Hij heeft nu in elk geval tijd om een goeie outfit voor zaterdag uit te zoeken. Ze zullen hun best moeten doen om hem te overtreffen zaterdag. Hij heeft nog lieve woorden voor ze.

En ja, ineens is er weer de freeze en Glenn zijn vriendin en zoontje Guillaume komen binnen. Ze geloven nog steeds in hem en hij moet in zichzelf blijven geloven volgens zijn zoon. Ze zijn trots op hem. Dan zijn ze weg en mogen ze unfreezen en gaan de tranen over hun wangen. Er komt een recept en eten binnen van Glenn zijn moeder en ze mogen lekker gaan koken. Fricandon met Kriekjes. Ze lachen omdat de krieken ‘gewoon’ kersen zijn en volgens Glenn leven zij in een andere wereld. Gehaktballen, met een kriekensausje en brood en ze genieten ervan. Weer een freeze en Randy zijn moeder komt binnen met een gedicht gemaakt over de periode van Randy zijn verblijf in het huis. Weer een geslaagde freeze. Vrij snel daarna weer een freeze en Alice haar moeder komt binnen om haar een hart onder de riem te steken en haar te vertellen hoe trots ze op haar dochter is. Ook deze laatste freeze is goed gegaan.

Nog één keer de dagboekkamer in voor een kort gesprekje met Big Brother. Onder andere is de vraag wat ze met het jackpot geld zouden doen. Glenn wil zijn vriendin te huwelijk vragen, Randy wil met zijn moeder op vakantie en Alice wil wat aan het goed doel schenken.

In de kamer van de waarheid mogen ze vragen stellen aan elkaar wat ze altijd al hadden willen weten van de anderen. Glenn wil weten met welke reden ze hem eerder hebben genomineerd. Voor Randy zijn gevoel moest hij uit het andere kamp. En Alice vond hem een gevaar omdat hij ook op haar ging. Andersom wil ze weten waarom hij haar had genomineerd. Vooral omdat hij haar onberekenbaar vond. De ruzies waren lastig in het huis voor Glenn en Alice kon alleen op zichzelf vertrouwen. Randy hoorde vaak dat hij niet zo een grote bedreiging was, maar er dan toch als favoriet eruit kwam. Dus vertrouwen houden in jezelf. Dan zijn daar Jill, Salar en Bart de winnaars van vorige seizoenen hebben nog een vraag voor de bewoners. Jill wil een eerlijk antwoord van Randy wat het eerste is wat hij gaat doen als hij uit het huis komt en dat zal een bezoekje worden aan een fastfood restaurant. Salar wil weten wie Alice graag naast zich had gehad in de finale in plaats van wie er nu zitten. Dat zouden Tom en Tyron dan zijn geworden. Bart zijn vraag aan Glenn is wat zijn de mindere kanten van Ashley, Vooral lastig was het voor hem dat zodra er iemand door de deur was dat Ashley meteen al nieuwe plannen begon te smeden en niet meer bezig was met verdriet van anderen. Tips van oud winnaars: blijf dichtbij jezelf, geniet de laatste dagen en geef alles wat je hebt en knal in de finale.

En dan is daar dan na weken Big Brother bijna een einde gekomen aan het avontuur voor Glenn, Randy en Alice, maar ook voor de kijkers. We begonnen in aflevering 1 met zoveel info dat het chaos was en dat we bijna dachten hoe gaan we deze onbekende mensen leren kennen en al deze info onthouden. Maar al snel zaten we in het spel waarbij je sommige bewoners wel achter het behang kon plakken en anderen voor altijd in je hart sloot. Een Big Brother die anders was dan voorgaande jaren. Het huis was anders, het tweede huis speelde een grote rol, ander soort spelletjes en bewoners die voor mijn gevoel soms meer strijd en ruzie hadden dan dat ze écht hebben genoten. Ashley die een behoorlijk stempel op het leven in het huis drukte. Heb gelachen om haar en ze was ook echt sterk, maar langzaam aan is ze denk ik te ver gegaan en heeft ze zichzelf verloren in het spel. Vraag mij echt af of door haar aanwezigheid iedereen wel echt uit de verf is gekomen. Dat vind ik aan de ene kant wel jammer dat niet iedereen daarin een kans heeft gekregen en/of gepakt. Voor een volgend seizoen zou het leuk zijn een iets gevarieerder gezelschap en dan vooral qua leeftijd en voorkomen. Het is soms net of je alleen maar mee kan doen aan dit soort programma’s als je een 6x per week sportende, full make-up, botox, jonge god of model bent. Gelukkig hadden we bijvoorbeeld wel een Jimmy, Danny en Lenie die lieten zien dat je met leeftijd en zijn wie je bent dat Big Brother voor iedereen is.

Een winnaars bank voor de 3 finalisten vanavond in de laatste live van dit seizoen. Een iets wat saaie bank, want het zijn nou niet de meest uitgesproken personen die erop zitten en hebben zich eerder wat op de achtergrond gehouden. Maar dat heeft ze misschien ook wel deze plek bezorgt. Er komt geluk bij kijken en ook hierin speelt de gunfactor van je medebewoners, maar zeker ook van de kijker een grote rol. Saai of niet ze zitten er maar mooi en hebben kans om er met de jackpot vandoor te gaan. Ze zullen 1 voor 1 het huis verlaten en opgewacht worden door hun medebewoners van afgelopen maanden. Ook allemaal winnaars in mijn ogen, want meedoen aan zo een groot avontuur neemt niemand ze meer af. Maar uiteindelijk mag vanavond maar 1 iemand zich de echte winnaar noemen van Big Brother 2024. Zelf denk ik dat toch Glenn het gaat halen, maar ook Randy zou het zomaar eens kunnen worden. Of toch Alice die onverwacht uit de hoek komt en als laatst overgebleven vrouw natuurlijk ook de winst kan pakken. Hoe dan ook een seizoen om niet gauw te vergeten en op naar Big Brother 2025!

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother? Word lid van onze Facebook-groep!