Expeditie Robinson 2018 Waar ligt de echte kracht van de teams?

Expeditie Robinson 2018 Waar ligt de echte kracht van de teams?

Geschreven door John Holdorp

Vorige week hebben we gezien dat kamp Zuid weliswaar de kapiteinsproef won en veilig was maar er twee zwakkere klagende schakels in de groep zaten. Kamp Noord verloor zowel de kapiteinsproef als de eliminatieproef nipt maar het kamp leek redelijk eensgezind in het wegstemmen van hun 1e afvaller. Het kamp van de onbekenden is ontzettend gedreven en heeft voldoende eten daar lijkt alles m.u.v. het verliezen van de kapiteinsproef goed te gaan.

Nu een nieuwe uitzending en nieuwe kansen. In het begin zien we dat Famke de op elk eiland aanwezige ratten eng vind.  Iets  wat al in eerdere seizoenen naar voren is gekomen. Er zitten volop ratten op de eilanden. Op kamp Zuid gaat het zeuren gewoon verder. Aisha wil “competen”, waarschijnlijk in een wedstijd nagel lakken en Josylvio heeft niets te doen wat hem frustreert. Die hadden ze dus gewoon naar een resort moeten sturen. Op het kamp van de onbekenden is echter niet alles zoals het lijkt, er is al aardig wat irritatie over de bazigheid van Gwenda.

Maar het belangrijkste zijn de proeven want als je die wint ga je niet naar de eilandraad en maakt de onderlinge sfeer niets uit. Als eerste weer de kapiteinsproef. Waarin Gwenda volgens zeggen wat goed heeft te maken. En Donny niets warms heeft gegeten de laatste dagen. De proef is simpel, paalhangen. Wie onder een bepaald punt komt is af. Meer uithoudingsvermogen dan pure kracht is vereist.

Als ze alle drie in de paal hangen lijkt Donny de eerste die het moeilijk heeft en dat is nog niet in beeld gebracht of hij geeft op om energie te sparen. Daarna begint Toni weg te glijden waarop Gwenda te kennen geeft dat ze nog wel een half uur kan blijven hangen. Toni glijdt wat naar beneden en geeft dan ook op en laat zich vallen, een makkelijke winst voor Gwenda. Maar dan komt het, kamp Zuid krijgt een nieuwe vuursteen, waarschijnlijk gewoon omdat de makers van het programma bang waren dat de twee zijkwijven van Zuid, Josylvio en Aisha op zouden geven. Er wordt wel nog even gezegd dat dit kamp geen andere vuursteen meer krijgt, maar dat is een wassen neus.

In kamp Zuid maakt Josylvio die zichzelf tot “the fireman” doopt zowel vuur als de eerste warme maaltijd in dagen, gebakken banaan.

Maar Aisha geeft aan dat kamp Zuid in de onderlinge strijd met kamp Noord, de strijd wel zal gaan winnen. Ze scherpt haar nagels alvast. Iedereen is volgens haar in Warriormode. Maar als de eliminatieproef begint vind Steven dat zijn team teveel met de anderen bezig is en de focus verkeerd is.

De proef bestaat uit een rad wat rond wordt gedraaid waardoor 3 teamleden steeds onder water gaan en water in hun mond moeten verzamelen om in een trechter te spuwen zodat 2 balletjes omhoog komen. Die balletjes moeten dan in een evenwichtsproef op een plank blijven liggen. Kamp Zuid heeft 1 man meer en 1 kamplid mag niet meedoen aan de proef en dit wordt dus baas Corry. Zuid is de eerste met een balletje eruit en de eerste met twee balletjes eruit en dus de eerste die aan de evenwichtsproef moet beginnen. Donny doet dit voor zijn team en alhoewel het hem in het begin slecht af lijkt te gaan krijgt hij beide balletjes toch in de desbetreffende kuiltjes en wint Zuid de proef.

Noord moet voor de tweede keer naar de eliminatieproef en blijkt hier weer eensgezind want niet het oudste en zwakste kamplid Johnny wordt weggestemd, zijn sfeermakerij wordt gewaardeerd en als belangrijker voor het team gezien dan de jongste en ook niet zo sterke Famke. Zij moet de expeditie verlaten.