Vooruitblik op seizoen 2 van Kroongetuige

Vooruitblik op seizoen 2 van Kroongetuige

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Vorig seizoen werd ik aangenaam verrast door het tv-programma kroongetuige een mix tussen fictie en reality. En zoals ik later pas begreep een variant van het door mij nog nooit bekeken programma “Wie is de mol?”  Ik heb het programma het hele seizoen gevolgd, de bij het programma horende app op mijn mobiel gezet, daarop meegespeeld en geprobeerd te achterhalen wie de corrupte rechercheur (dus de mol) is.

Ondanks dat het programma  een tegenvallend aantal kijkers trok hebben de makers voldoende vertrouwen in het programma om een tweede seizoen uit te zenden. Ook dit seizoen nemen en 9-tal bekende Nederlanders de rol van rechercheur op zich.

Het onderzoek naar de moord wordt bemoeilijkt door één van de rechercheurs. Hij of zij weet wie het gedaan heeft en heeft zwijggeld gekregen. Middels verschillende onderzoeken proberen de BN’ers te achterhalen wie de moord gepleegd heeft. De ‘Kroongetuige’ doet er echter alles aan om zo min mogelijk onderzoeken te laten slagen. Want als de dader niet gepakt wordt, mag hij of zij het zwijggeld houden.

Aan het eind van elke aflevering maken de rechercheurs een proces verbaal op; een verslag van het onderzoek tot dan toe, vol met details. Wie dat het minst goed doet, moet het programma verlaten. In de laatste aflevering moet eerst de ‘Kroongetuige’ worden ontmaskerd. Als dat lukt, moet daarna nog een wachtwoord worden ingevuld. Pas als dat juist is, kan de dader worden gearresteerd en gaat het zwijggeld niet naar de ‘Kroongetuige’ maar naar de winnaar. Lukt het één van de BN’ers om de dader te ontmaskeren? Of is de ‘Kroongetuige’ iedereen te slim af en mag hij of zij het zwijggeld houden?

De 9 BN’ers en rechercheurs zijn:

Vivienne van den Assem, actrice, presentatrice en in 2009 deelneemster en winnaar van ‘Wie is de mol’. Zij kent het opzet van het programma en ik verwacht dat zij een eind gaat komen.

Eva Cleven, presentatrice en DJ. Zij is voor mij nog een onbekende Nederlander dus heb ik eigenlijk geen idee wat ik kan verwachten.  Maar vorig jaar vloog een van de BN’ers waar ik veel van verwachtte, Achmed Akkabi er meteen uit. Dus ga ik op mijn gemak bekijken hoe Eva het doet.

Bo Maerten, actrice en ook zij is voor mij een onbekende Nederlander. Dus ook van haar heb ik eigenlijk geen idee wat ik kan verwachten.

Kluun, schrijver van o.a. ‘Er komt een vrouw bij de dokter’. Hij heeft privé e.e.a. meegemaakt, is niet vies van publiciteit en ludieke acties. Ik verwacht dat Kluun zeker aanwezig zal zijn als deelnemer en gezien zijn gevoel voor ludieke acties misschien wel de ‘kroongetuige’ kan zijn.

Viggo Waas, cabaretier, acteur, zanger, sportief en teamcaptain in een tv-programma. Kortom goed gebekt, komisch sportief en hij geeft leiding aan een team. Ik verwacht eerlijk gezegd veel van hem. Hij zal zeker ook een aanwezige deelnemer zijn.

Kaj van der Ree, radio-dj, you-tuber en presentator. Een jonge gast die vol in het moderne medialand staat. Misschien de persoon om de digitale sporen of info op internet te zoeken?

Loretta Schrijver, televisiepresentatrice en voormalig deelneemster aan ‘Wie is de Mol’ Ook Loretta kent de programma opzet maar was in het seizoen dat ze deelnam de eerste afvaller. Ik ben benieuwd of ze het nu beter doet.

Birgit Schuurman, zangeres en actrice. Voor mij misschien wel de bekendste persoon van deze BN’ers. Ze heeft een rol gehad in een politieserie misschien heeft ze daar wat opgestoken dat ze hier kan gebruiken. Maar misschien gaat het haar wel zoals Achmed Akkabi en vliegt ze er in de eerste aflevering uit.

Fred Teeven, politicus, officier van justitie en staatssecretaris van veiligheid en justitie. Vanuit zijn werkervaringen degene die de meeste kijk en ervaring zou moeten hebben met criminaliteit. Maar ook dat lijkt geengarantie voor succes want Bram Moszcovicz viel vorig seizoen als tweede af.

Kroongetuige is vanaf maandag 15 oktober op RLT4 te zien om 21.30. Ik zal wekelijks een column over dit programma schrijven. Die echter niet zoals gebruikelijk bij mijn columns over Expeditie Robinson op de uitzenddag zal verschijnen omdat ik op maandag het programma niet kan kijken en dit later doe waardoor de column ook later geplaatst wordt.

Foto: Livewall