Heel Holland Bakt 2018: heel veel bakkers

Heel Holland Bakt 2018: heel veel bakkers

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zondagavond ging het lekkerste programma van Nederland weer van start. Ik heb het dan natuurlijk over Heel Holland Bakt. De eerste aflevering was wel even anders dan normaal. Maar liefst 500 thuisbakkers kwamen 'auditie' doen voor verschillende juryleden. Natuurlijk waren Janny en Robèrt er ook bij. Zij konden helaas niet alles alleen proeven. Stel je dat ook eens voor?!

Gelukkig kregen Janny en Robèrt hulp van collega's uit het vak. Ook waren er een aantal oud-deelnemers. Die mochten ook lekker komen proeven. Hoe fijn is dat om te mogen doen? Proeven, proeven en nog meer proeven. Dat is dan onderdeel van je baan? Klinkt heel verleidelijk volgens mij. Mocht Heel Holland Bakt meelezen; ik kom graag langs om te proeven hoor. Geen enkel probleem.

Van de 500 thuisbakkers zat er één hele bijzondere tussen. Iemand had een spinazie taart gemaakt. Iets wat er bij mij niet in zou gaan. Spinazie is iets lekkers voorbij de aardappelen. Maar in een taart? Ik denk dat ik die overgeslagen zou hebben. Toch is het wel heel creatief. Er viel trouwens ook één taart in het gras. Deze taart veranderde ineens in een (koeien)vlaai! Sorry voor de foute woordgrap, maar ik kon het niet laten.

Na veel proeven en beoordelen bleven er maar vijftien thuisbakkers over. Deze vijftien thuisbakkers kregen verschillende opdrachten. Zij moesten zich nu echt gaan bewijzen. Want in de bewuste tent is slechts plek voor tien thuisbakkers. Een snelle rekensom; er vallen dus vijf thuisbakkers af. Niemand wil nu opgeven, dus is de spanning buiten de tent meer dan voelbaar.

De thuisbakkers moesten zelfs een flammkuchen maken. Iets typisch Duits? De naam klinkt heel lekker, maar de gerechten zou ik niet snel willen proeven. Bij kuchen denk ik aan taart, gebak en andere lekkernij voorbij de koffie. Maar een flammkuchen is alles behalve iets lekkers voorbij de koffie. Meer iets voor de wijn, maar dat drink ik dan weer niet.

Nadat alle opdrachten uitgevoerd waren, gingen Janny en Robèrt over tot de beoordeling. André mocht de tien namen voorlezen van de thuisbakkers die de tent in mochten gaan. De kandidaten van Heel Holland Bakt 2018 zijn; Anna, Vincent, Maroeska, Achmed, Nicole, Liesbeth, Cas, Hanneke, Kim én nog een Kim. Zij gaan vanaf volgende week de échte strijd met elkaar aan. Want er kan er uiteindelijk maar één de beste thuisbakker van Nederland zijn!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1.

Opgelet! De vijf afvallers van vanavond zitten morgen aan de desk bij Smaakt Naar Meer. In dit programma blikt André terug op de aflevering van vanavond. Dus dat wordt vast en zeker smullen! Smaakt Naar Meer is om 22.10 uur te zien, net na Bed and Breakfast. 

Foto: Ronald J. Reinders