Heel Holland Bakt: Jubelstemming

Heel Holland Bakt: Jubelstemming

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is feest in de tent van Heel Holland Bakt. Het lekkerste programma van Nederland bestaat namelijk vijf jaar! Dat is natuurlijk een reden tot een feestje. Dus de bakkers gaan weer mooie creaties maken. Alles staat namelijk in het teken van het jubileum van Heel Holland Bakt. Hoe kun je een jubileum nu beter vieren dan met een lekkere taart?!

De eerste opdracht was een gevaarlijke opdracht. De zes bakkers moesten een soort vulkaan taart zien te bakken. Een zogenoemde Vesuvius taart. Iedereen probeerde er zijn eigen draai aan te geven. Hans luisterde zoals wel vaker naar zijn oma, voor het 'broodnodige' advies. 

Zoals wel vaker hield Hans de ideeën van zijn oma in zijn achterhoofd. Maar Ine was weer druk met haar klokjes. Soms sloeg de paniek bij Ine weer in de pan. Gelukkig was Gwenn zo lief om te zeggen dat hij het Ine gunde. Zo fijn om te zien dat de bakkers elkaar het licht in de ogen gunnen. Af en toe kwam Janny voorbij met een moederlijk advies. Dat was meer dan goed voor het zelfvertrouwen van de bakkers.

André was weer de helpende hand. Bij de taarten kwam soms een beetje vuur kijken. Hierdoor probeerde André de bakkers te helpen met lucifers. Hans had zijn eigen vlammetje in zich. Rik hoefde geen lucifer en was heel erg zelfverzekerd. Misschien was Rik wel iets te zelfverzekerd. Hij vroeg zich zelfs af of André geen liedje wilde zingen. Gelukkig wist André dat hij bij een bak-programma is en niet bij een muziekprogramma.

Robèrt en Janny vonden de creaties heel mooi. Gwenn had een hele berg gemaakt, maar dan letterlijk. Ine heeft heel netjes gewerkt en bovendien was de taart ook goed opgebouwd. De taart van Nico kwam aardig in de buurt van een echte vulkaan. Janny beloonde hem dan ook met welverdiend compliment. De taart van Rik was vooral fraai. Toch vond Robèrt het wel een tweestrijd.

De taart van Hans was wulps. Een woord wat ik niet vaak hoor. Maar was ook een levensgevaarlijke taart volgens Janny. Zij wilde namelijk de hele taart wel weg eten. Kortom het was een toptaart. De taart van Marjolein was beeldschoon en lief. Toch vond Janny het jammer dat Marjolein zo 'veilig' gebakt heeft. Het mocht wel iets meer en iets groter.

Met dat in het achterhoofd kon de tweede opdracht beginnen. De technische opdracht was weer een hele bijzondere. De bakkers moesten negen(!) Friese oranjekoeken maken. Dit vonden de meeste bakkers behoorlijk lastig. Vooral Ine raakte weer lichtelijk in paniek. Het ging zelfs zo ver, dat ze soms een beetje begon te spieken bij de andere bakkers. Hiervoor schaamde zij zich dan ook diep.

Ook Rik raakte lichtelijk in paniek. De tijdsdruk zorgde bijna voor een letterlijke roet in het eten. De kleur van de oranje koeken wilde ook niet bij iedereen helemaal lukken. Maar dat was ook meteen de grap. De oranjekoeken hoefden helemaal niet oranje te zijn...

Gelukkig was André weer de helpende hand bij de bakkers. Vooral Ine was heel erg blij met de hulp van de presentator. Gwenn leek heel erg relaxed. Maar het zweet stond hem letterlijk op de rug. Of dat door de zenuwen kwam of door de warmte werd mij niet helemaal duidelijk. Nico was de rust zelve. Hij vond het allemaal maar wat mooi. Blijf maar eens rustig onder die tijdsdruk. De bakkers konden aan Nico een mooi voorbeeld nemen.

Toch speelde de tijd een belangrijke rol. Bijna waren de bakkers te laat met deze opdracht. Maar gelukkig viel het uiteindelijk allemaal nog wel mee. Toch kon Marjolein bijna huilen om haar Friese oranjekoeken. Volgens de jury bakte Gwenn er niet zo veel van. Zijn koeken kwamen als slechtste uit de bus. De koeken van Nico waren de beste van alle bakkers. Hierdoor kreeg Nico een glimlach van oor tot oor.

De derde opdracht was het spektakelstuk. De bakkers moesten een zogenoemde lustterm taart maken. Het moest in het teken staan van het jubileum van Heel Holland Bakt. De bakkers pakten allemaal groots uit. Zij kregen maar liefst drie uur de tijd voor hun taart. Gwenn wilde de Heel Holland Bakt tent namaken. Dat deed hij op een hele speciale manier.

Ine was weer behoorlijk zenuwachtig. Zou haart taart wel lukken? Hoe zou de jury het gaan vinden? Die tijd tikte voor het gevoel sneller weg dan anders. Rik liet zich niet opjutten en bleek als één van de snelsten te zijn. Maar je weet wat ze zeggen; haastige spoed is zelden goed. Zou dat ook gelden in de tent? Hij maakte er zelfs een feestje van door letterlijk met champagne te spelen.

Ine kon wel een drankje gebruiken. Ook Nico luste wel een slokje champagne tussen het bakken door. Hans was weer bezig met chocola. Het was volgens de jonge bakker reden voor een feestje. Dus kwamen de calorieën weer om de hoek kijken. Het water liep mij dan weer in de mond van al dat lekkers.

Ondertussen fluisterde Janny lieve woordjes in het oor van Ine. Janny gaf aan dat Ine meer rust moest bewaren. Rust kan ook Ine namelijk redden. Die paniek is toch helemaal nergens voor nodig Ine. Ik leefde op dat moment weer heel erg mee met Ine. Zij is en blijft toch wel mijn favoriete bakster van dit seizoen.

De taart van Marjolein was een echt 'marjoleintaartje' aldus Robèrt. Hij was er dan ook heel blij mee, maar de taart had wel iets meer uitstraling mogen hebben. De taart van Hans was een Parijstaartje. Janny bleef maar eten van de taart van Hans. Toch maar geen chocola meer gebruiken Hans?

De taart van Rik was een beetje flauw. Janny vond het jammer dat Rik perzik uit blik heeft gebruikt. De zelfverzekerdheid van Rik zakte als een pudding in elkaar. In één klap was er van zijn zelfverzekerdheid weinig meer over. Nico's taart was een waar kunstwerk. De uitstraling sprak de juryleden heel erg aan. Helaas liet Nico weer steken vallen met de smaak.

Ine had voor haart taart weer keihard gewerkt. Janny vroeg zich wel af of de taart wel af was. Toen moest Ine aangeven dat ze nog niet helemaal klaar was. De vulling van Ine is heel erg vooruit gegaan. Robèrt was heel erg te spreken over de taart van Ine. Ik kan Robèrt dan ook geen ongelijk geven, als had ik die taart van Ine ook wel willen proeven.

'Jeetje wat lekker' zei Robèrt over de taart van Gwenn. Janny werd vrolijk van de taart van Gwenn. Het was dan ook de tent van Heel Holland Bakt. Zeg nu zelf, wie wordt daar nu niet vrolijk van? Gwenn had dan ook heel hard gewerkt aan deze taart. Het was letterlijk een feestje in de tent van Heel Holland Bakt.

Maar het is niet altijd feest. Na de derde opdracht moesten Janny en Robèrt een keuze maken. Welke bakker is de beste en welke bakker mag naar huis? Voor de tweede keer werd Hans meesterbakker van de week. Dat heeft Hans meer dan verdiend. Hij is echt een goede bakker die ook plezier heeft met zijn kookkunsten.

Helaas moest Rik de tent verlaten. Het kwam voor hemzelf niet echt als een verrassing. Voor mij persoonlijk ook niet. Toch hoeft de kijker Rik niet lang te missen. Aanstaande woensdagavond mag hij namelijk aanschuiven bij Smaakt Naar Meer. Dan vertelt hij over zijn ervaring in de tent. Ook zullen er dan weer drie bekende Nederlanders aanschuiven om de aflevering van vanavond te bespreken. 

Smaakt Naar Meer is woensdagavond om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.
Heel Holland Bakt is zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: © Roland J Reinders / MAX