Heel Holland Bakt: Lekker? Belangrijk!

Heel Holland Bakt: Lekker? Belangrijk!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is alweer de tweede aflevering van Heel Holland Bakt. Nog maar negen bakkers in de race voor de overwinning van het bak programma. Het thema was deze aflevering was: lekker. Volgens André van Duin was dit geen goed thema. Hij maakte er maar iets meer van, dus werd het: erg lekker. Nou dat het lekker zou worden, werd al wel vrij snel duidelijk.

Opdracht één was gelijk een erg lekkere opdracht. De bakkers moesten namelijk een koekjestaart maken. Hoe ze deze taart gingen maken was aan de bakkers zelf. Dus de nodige creativiteit kwam weer volop aanbod. Hans had er overduidelijk zin. De jongste bakker kon wel goede taarten bakken. Hij woont bij zijn oma in, die zijn taarten dolgraag wil proeven. Ja wie wil dat nou niet? Een taart proeven die gemaakt wordt door Hans! 

Maar tussen Rik en Maarten 'botert' het niet zo lekker. Het lijkt erop alsof Rik een beetje verliefd wordt op Maarten. Hij is bijna letterlijk een 'lekker hapje' voor Rik. De twee spelen meerdere malen met vuur. Of dit voor het programma is, of niet, de kijker smult er in ieder geval maar wat graag van. Het levert leuke en vooral lekkere televisie op. Vooral de glimlach van Maarten; die laat veel harten smelten.

Corrie is wel de meest grappige van de negen bakkers. Die heeft zo iets bijzonders om haar heen hangen, dat het leuk is. Maar mijn favoriete bakker is toch wel Ine. Zij heeft een hele gezellige uitstraling. Alleen moet zij wel vaak aan de tijd denken. Zij kwam dan ook vaak in tijdsnoot te zitten... Maar met een beetje hulp, wist Ine toch de koekjestaart tot een goed einde te brengen.

Jurylid Janny was vooral gecharmeerd van de koekjestaart van Maarten. Zij vroeg zich dan ook af of hij ook bestelling aannam? Bloeit daar nu iets moois op tussen Janny en Maarten? Dat zal Rik heel leuk vinden. Maar ook Rik maakte een fantastische taart, aldus de juryleden.

De tweede opdracht was een technische opdracht. De bakkers moesten een Utrechtse Sprits maken. Nu lijkt mij dat niet een koekje was je dagelijks eet. Maar de bakkers gingen er weer vol voor. Marjolein vond het geen leuke opdracht. Zij kreeg er vieze handen van, iets waar ze niet van houdt. Maar waarom doe je dan mee aan Heel Holland Bakt vraag ik mij dan af.

Ondertussen komt het met bakken uit de hemel. Het is voor André dweilen met de kraan open, maar dan letterlijk! Ook maakte André daar nog een (pijnlijk) grapje over. Het was een soort sneer naar de publieke omroep. Hij had maar één dweil om alles droog te maken; dus dat heeft te maken gehad met de bezuinigingen bij de publieke omroep... speelde André nu met vuur? Zou de baas van de NPO nu een 'appeltje willen schillen' met de presentator?

De juryleden; Janny en Robèrt  kregen de taak om de koekjes te proeven. Het waren koekjes met een diagonale chocoladerand. Maar veel bakkers wisten niet goed wat diagonaal was. Die 'bakten er niet zo veel van' in de spreekwoordelijke wijze natuurlijk. In dit bericht kun je dat dubbel opvatten, maar dat hoeft niet. Vanessa wist de minste indruk te maken. Maarten daarin tegen maakte wel indruk; hij bakte de beste koekjes.

Opdracht drie bestond uit het spektakel stuk. De bakkers moesten drie soorten chocoladetaart maken. De calorieën springen je te gemoed. Maar iedereen ging er dan weer vol voor. Maar de jury had wel iets beters te doen, dan alleen kijken. Zij speelden buiten de tent gezellig een spelletje.... Maarten vond dat ook leuk en wilde wel mee doen. Helaas voor hem ging het werk in de keuken gewoon door.

Gwenn had de lachers aan zijn hand. Hij kreeg de spuitfles niet goed open. Hij trok er maar wat aan totdat die open ging. Ja, wat er toen gebeurde, is nu nog te zien in de tent. Alles spoot alle kanten op, behalve de goede. Toch smaakte zijn taart wel heel goed, volgens de jury. Maar het was Hans die de lekkerste taart leek te maken. Janny wilde wel door blijven proeven, maar ja, dat kan helaas niet. Misschien na de opnames?

Na de drie opdrachten moesten Janny en Robèrt overleggen. Wie is de beste bakker en wie bakte er niet veel van en moest naar huis? De meester bakker van deze week werd Hans! Geheel onverwacht genoot hij zichtbaar van zijn overwinning. De overwinning is hem ook zeker gegund! Helaas moest Vanessa de tent verlaten. Zij maakte helaas niet genoeg indruk.

De kijkers hoeven haar niet lang te missen. Aanstaande woensdag is Vanessa namelijk te zien in Smaakt Naar Meer, het napraat programma van Heel Holland Bakt. Dan zal zij aanschuiven om alles te vertellen over haar ervaringen in de tent. Smaakt Naar Meer is woensdagavond om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Al met al was het weer een smakelijke aflevering, die heel toepasselijk, naar meer smaakt. Volgende week strijden er nog maar acht bakkers om de overwinning. Dat wordt ongetwijfeld weer smullen. Acht bakkers, Janny en Robèrt  en André zorgen weer voor een heerlijke aflevering.

Tot volgende week!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders / MAX