Heel Holland Bakt 2018: Kersttruiendag

Heel Holland Bakt 2018: Kersttruiendag

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zondagavond was de derde aflevering van Heel Holland Bakt te zien. Deze aflevering heb ik vanavond (donderdag) teruggekeken. Wat viel mij allemaal op aan deze aflevering? Het thema sprak mij direct aan: kerst. Hoe toepasselijk ook zo vlak voor de kerstdagen. De meeste bakkers waren bijzonder passend gekleed. Zo had Vincent een echte foute kersttrui aan. Die stond hem nog best goed ook.

De eerste opdracht bestond uit het maken van een speciale kerst tulband. Deze moest gemaakt worden met brood. Liesbeth had zin om maanzaad te gebruiken. Helaas is deze bakster wel een beetje druk. Druk en chaos zijn twee begrippen die heel goed bij haar passen. Als kijker word je daar ook nerveus van. Voor Anna was het ook even wennen. Zij bakt namelijk nooit zelf brood; zij gaat naar de bakker. Over openbaringen gesproken!

Cas vond het leuk om een woordgrap te maken. Het kneden van deeg lijkt een beetje op het behandelen van je schoonmoeder. Daarna liet hij weten dat hij nog geen schoonmoeder heeft. Ik hoop voor Cas dat zijn schoonmoeder deze grap kan waarderen. Weer is Liesbeth in opspraak. Het loopt zo uit de hand, dat Robert even moet komen helpen.

Kim (met donker haar) is blij met deze opdracht. Voor haar gevoel gaat het allemaal prima. Ook Hanneke is helemaal in haar element. Zij houdt heel erg van de kerst. Driving Home For Christmas vindt zij dan ook een heel leuk kerstnummer. Wel fijn dat Hanneke al in september in de kerstsfeer is. Nicole is vaak druk met het maken van een kerstontbijt voor de sport van haar kinderen. Ook zij is goed aan het bakken. Stiekem ben ik nog steeds fan van haar.

Helaas slaat bij Kim (met blond haar) de paniek toe. Haar brood wilde niet rijzen. Dus ging Janny even langs om haar te troosten. Waar de juryleden al niet goed voor zijn hé? Liesbeth, ja daar komt ze weer, is heel erg wild. Ik kan mij zo voorstellen dat ze behoorlijk irritant kan zijn voor haar mede bakkers. Alleen Maroeska is behoorlijk op zichzelf. Daar maak ik mij ook wel een beetje zorgen over. Ik voel bij haar geen groepsgevoel. Een beetje een vreemde eend in de groep.

Hanneke en Kim (met blond haar) kregen matig jury commentaar. Hun baksel bleek niet heel goed aan te slaan. Maroeska kreeg juist lovende kritieken. Ze leek hier niet echt van onder de indruk. Volgens mij denkt zij dat ze al gewonnen heeft. Ook zo'n bakker is niet goed voor de groep. Je mag best denken dat je goed bent, maar je mag ook wel leuk met de anderen doen. Het is een bak wedstrijd, dat snap ik. Maar doe ook even leuk mee met de rest.

De technische opdracht bestond uit het maken van een Paris-Brest. Een hele bijzondere creatie waarbij eieren en slagroom aan te pas kwamen. De vulling moesten de bakkers zelf maar uitvogelen. Hulp van de jury hoefden de bakkers niet te verwachten. Deze opdracht werd namelijk blind gejureerd. Gelukkig was André de helpende hand voor velen.

Kim (met donker haar) kreeg extra eieren van André. Zij moest een paar opnieuw beginnen omdat ze de fout in ging. Liesbeth moet leren om rust te bewaren. Zij raakte weer eens in paniek. Ik kreeg bijna medelijden met haar. Maar ze doet het toch echt zelf. Rust kan je redden, ook jou Liesbeth! Gelukkig voor Kim (met donker haar) kwam Nicole af en toe helpen. Zo kan het dus ook, elkaar helpen. Heel mooi om dat te mogen zien. Daar geniet ik misschien wel het meeste van.

Anna is ook helemaal de weg kwijt. Maar wat is zij leuk zeg. Nicole is ook deze aflevering mijn favoriet. Maar Anna staat op plek twee hoor. Ik ben ook fan van haar. Hoe ze bakt, hoe ze ondanks de stress, de rust weet te bewaren. Ik vind dat heel erg leuk om te zien.  Maar helaas voor Kim (met donker haar) gaat het nog altijd mis. Zij weet volgens mij zelf niet wat ze aan het doen is. Komt het nog wel goed met haar?

Gelukkig is er ook iemand met vertrouwen; Cas! Deze bakker heeft er keer op keer zin in. Ik kan echt genieten van zijn positiviteit. Iedere keer weet hij zichzelf en de kijker te trakteren met zijn glimlach. Zijn energie is behoorlijk aanstekelijk. Hij heeft ook een goede klik met Janny. Dat kan nog wel eens een voordeel voor hem zijn. Of misschien ook niet? De twee raken best aan elkaar gehecht volgens mij.

Als beste kwam de Paris-Brest van Hanneke uit de bus. Dit had zij zelf niet helemaal aan zien komen. Maar ze was wel heel erg blij. Met dit gevoel kon zij makkelijk de laatste opdracht aan. Helaas voor Kim (met donker haar) werd haar baksel als slechtste gekozen. Voor haar stond er veel op het spel. Even goed je best doen wilde ik tegen haar zeggen.

Voor het spektakelstuk stond kerst ook centraal. De bakkers moesten een taart maken. Niet heel bijzonder zou je denken. Maar er moest licht in verwerkt worden. Dus een verlichte taart, goed nieuws voor Janny?! Alhoewel, een lichte taart, die bestaan niet volgens mij. Ondertussen schudde Robert een paar foute grappen uit zijn mouw. Die vielen wel in de smaak bij André van bij Janny.

Ja. Liesbeth. Je raadt het al. Of je hebt het zelf gezien. Ze raakte wéér in paniek. Mag die vrouw naar huis? Dat is wat ik de hele tijd bij haar denk. Ik word echt nerveus van haar. De druk is voor haar gewoon te groot. Ze liet zelfs dingen aanbranden. Cas rook dat ook al en riep het door de tent. Maroeska rook het ook, maar ging snel verder met haar creatie.

Zij mag dan wel een vreemde eend in de groep zijn; maar bakken kan ze wel. Haar creatie zag er heel mooi uit. Ook Cas maakte er een heel mooi werkje van. Hij maakte een soort kerkachtige taart. In deze taart zat ook veel drank in. Janny vond het een beetje veel, maar Cas bleef achter zijn keuze staan. Dus Janny zag de bui alweer hangen. Maar van één stukje raak je niet dronken, toch?

Robèrt ging weer Liesbeth helpen. Maar ze vond zelf dat ze een 'eigenwijze trut' was. Nou, hier moest ik haar wel gelijk in geven. Als een jurylid twee keer iets zegt, kun je het wel aannemen. Ze leek het allemaal niet echt te interesseren. Waar is die vrouw toch mee bezig? Mag ze naar huis? Al niet vrijwillig? Ik zou haar echt weg stemmen. Ondertussen was Anna heel blij met haar taart. Ik word blij als Anna blij is, dus een win-win situatie.

Nou, de taarten konden beoordeeld worden. Vooral Cas had een heel mooie taart gemaakt. De andere bakkers vonden het jammer toen Robèrt de kerkklok van Cas kapot maakte. Maar hij moest toch echt geproefd worden natuurlijk. Hij liet echt vakmanschap zien, vond Janny. Hij heeft gewoon het mooiste werk neergezet. Maar Maroeska deed het nog iets beter. Zij werkte echt heel netjes en deskundig.

De andere bakkers moesten wel even slikken. Want qua spektakel kwamen alleen Cas en Maroeska als beste uit de bus. Toch vond ik de taarten van Nicole en Anna ook heel mooi. Janny rook de taart van Anna zelf al. Dit was overigens een positief puntje van kritiek, tot opluchting van Anna zelf. Wat weer een hilarisch moment opleverde. De taart van Liesbeth had geen licht. Daar wil ik het graag bij houden.

Na deze drie opdrachten kwam Maroeska als meesterbakker uit de bus. Zij is dus in ieder geval aanstaande zondagavond weer te zien. Ook moest een bakker de tent verlaten. Dit keer was het de beurt aan Liesbeth. Dit is geheel terecht. Voor haar is de druk gewoon te groot. Zij zal zeker goed kunnen bakken, je komt niet voor niets in de tent van Heel Holland Bakt. Maar dit werd het hem gewoon niet. 

Aanstaande zondag (ik wil hele tijd volgende week zeggen) is de vierde aflevering van Heel Holland Bakt te zien. Dan zijn er nog maar acht bakkers over. Die aflevering staat in het teken van oud en nieuw. Ik ben benieuwd wat ze gaan maken. Het is dan ook meteen de laatste Heel Holland Bakt blog van dit jaar. Maar niet getreurd, in 2019 gaan de blogs, net als Heel Holland Bakt, gewoon door. 

Tot zondag!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders