Heel Holland Bakt: Stijlvolle finale

Heel Holland Bakt: Stijlvolle finale

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zondagavond was het dan eindelijk zo ver. De langverwachte finale van Heel Holland Bakt. Nog maar drie bakkers; Marjolein, Hans en Gwenn, waren in de strijd. Maar wie van de drie zou dé finale gaan winnen? Het wordt een hele spannende, maar vooral lekkere finale. Tenminste daar gaan wij, als kijkers, toch maar even vanuit.

De eerste opdracht is meteen een hele bijzondere. De bakkers moesten zes empileurs maken. Dat zijn een soort stapelgebakjes, aldus Janny. Vooral Hans vond het maar wat spannend. In de tent was de spanning dan ook meer dan voelbaar. Van enige interactie tussen de bakkers was totaal geen sprake. Er heerste een vervelend virus in de tent; finalestress.

Het was voor de bakkers vooral de taak om netjes te werken. Het is tenslotte de finale, dus dan moet het er wel netjes uit zien. Marjolein was druk in de weer met haar klokjes. Dat lijkt zij wel te hebben afgekeken van Ine. Die moest vorige week helaas de tent verlaten. Ik blijf het jammer vinden dat Ine niet in de finale mocht bakken. Maar genoeg even over Ine en terug naar de finale.

André maakte zich een beetje zorgen om Marjolein. Hij pakte een banaan en gaf die aan Marjolein. Hier was de bakster maar wat blij mee. Want er moet wel goed gegeten worden, ook in die spannende finale. Gwenn breekt ondertussen de tent af, na afloop dan. Dat besprak hij even tussen het bakken door met André. Marjolein neemt de plantjes mee naar huis. Zodat die volgend seizoen weer gebuikt kunnen gaan worden.

Marjolein heeft heel netjes gewerkt volgens Robèrt. Janny vond het allemaal subtiel maar toch ook fraai. Alles bij elkaar was het over zoet. Gwenn zette grof geschut in, zo leek het. Zijn creatie bleek heel zwaar te zijn. Veel verschillende smaken maar toch ook wel heel zwaar, aldus de jury. Bij de creatie van Hans wilde Janny meteen in bijten. Of wilde zij stiekem in Hans bijten? Na die kus van vorige week... Toch ook een kritiekpuntje voor Hans; het was wel een beetje te zanderig.

De technische opdracht bestond in de finale uit twee kardinaal schitten. Oftewel Heel Holland Bakt ging weer even op de 'Deutsche' tour. Meteen gingen Hans en Gwenn aan de slag. Er leek wel een kookstrijd gaande tussen de bakkers. Marjolein bleef eerst heel rustig kijken en ging daarna aan de slag. Zij dacht eerst goed na voordat zij aan de slag ging.

Hans ging heel precies te werk. Ook in de technische opdracht moeten de bakkers wel netjes werken. Gwenn vroeg zich hardop af of hij wel goed bezig was. De stress kwam weer tot een kookpunt. Maar wat wil je ook in de finale? Dan is toch ook heel erg spannend. Als kijker leefde ik dan ook zeker mee, met alle drie de finalisten. Zeker bij Hans, toen hij last kreeg van de wind.

Deze technische opdracht zorgde voor veel verbaasde blikken. Vooral Marjolein snapte de opdracht niet heel goed. Hans ging keer op keer de fout in. Hij moest zich meerdere keren herpakken. Dat deed hij toch maar mooi goed. Uiteindelijk waren alle bakkers op tijd klaar! Ruim binnen de tijd kwam er aan de laatste technische opdracht van dit seizoen een einde.

'Oké' was het eerste woord van Robèrt. Zijn blik zei meer dan duizend woorden. Ook Janny keek naar de creaties en was verbaasd. De juryleden waren niet heel erg tevreden. Op de derde plek eindige Gwenn. Marjolein pakte de tweede plek en Hans wist deze opdracht te winnen. Maar wat zegt dit over de finale? Alles is nog mogelijk. Toch?

Dan hét spektakelstuk van de finale. De bakkers moesten een royal wedding cake maken. Het liefst maagdelijk wit en vooral groot. Wederom vond Marjolein het erg spannend. Hans pakte het meteen goed aan door veel beslag te gebruiken. Hij ging dan ook voor een andere taart dan de anderen. Hij ging niet voor rond, maar voor vierkant. Hans voelde zich daarnaast ook nog groeien. Misschien snoepte hij iets teveel na de opnames?

Gwenn ging voor rood fruit voor zijn taart. Zo gebruikte hij aardbeien en frambozen. Daarna kwam er een emotioneel gesprek op gang. Tijdens zijn huwelijk overleed zijn vader. Ondanks dit grote verlies ging de bruiloft toch door. Dat zorgde voor de nodige emoties bij Gwenn. Wat ook volkomen logisch is. Het liefst zou ik Gwenn een knuffel willen geven.

Marjolein wil dolgraag trouwen. Dus André vroeg zich af of de vriend van Marjolein snel op zijn knieën zou gaan. Hans moest niets van trouwen weten. Hij is pas 22 en moet er nog niet aan denken. Hij werd er een beetje ongemakkelijk van, van al die intieme vragen van André. Gelukkig liep Hans wel goed op schema.

Ondertussen raakte Marjolein flink in de war. Gwenn ging snel over tot een ander onderwerp. Hij wilde koste wat kost een goede taart neer zetten. André leidde de bakkers toch flink af. Misschien genoot hij daar ook wel van. André blijft ondertussen André. Gelukkig bleven de bakkers wel geconsenteerd. Want het is en blijft de finale.

Gwenn is te laat begonnen met stapelen. Hans en Marjolein lopen steeds verder voor. Maar gelukkig wisten alle bakkers dé taart op tijd af te krijgen. De spanning valt er nu bij iedereen af. Het zit er nu eindelijk op. Nou, eindelijk? Het is wel jammer dat het na vanavond klaar is. Nadat de taarten klaar waren, druppelden de gasten binnen. Zo kwamen er oud-bakkers en vrienden en familie langs.

De taart van Hans was prachtig. Vierkant in plaats van rond is toch bijzonder. Fraai en krokant van smaak aldus Janny. De chocola van Marjolein was heel erg geslaagd. Helaas viel haar bananenvulling niet in de smaak. Mocht Janny nog eens trouwen, dan wil zij de taart van Gwenn. Die was heel erg mooi, aldus Janny. Beeldschoon en vooral verrukkelijk.

Maar ja en nu? Nu zit het seizoen erop. Tijd voor Robèrt en Janny om een winnaar te kiezen. Ik zou het niet weten, eerlijk gezegd. Ik denk dat het tussen Hans en Marjolein zou gaan. Het liefst zou ik Ine zien winnen, maar dat kan niet. Dus kwam André met de verlossende woorden! Dé winnaar van Heel Holland Bakt is geworden... HANS! 

Ik ben tevreden met de uitslag. Hans heeft het heel goed gedaan. Niet alleen vandaag in de finale, maar ook in de vorige afleveringen. Hij is dan ook een paar keer meesterbakker van de week geworden. Hiermee wil ik ook via deze weg Hans feliciteren met zijn overwinning. Hans, gefeliciteerd! Ga door met bakken, want dat kun je!

Bijna is Heel Holland Bakt afgelopen. Gelukkig is er nog een kers op de taart! Want aanstaande woensdag om 21.25 uur is Smaakt Naar Meer te zien. Dan blikt André terug op de finale. Daar kan ik nu al naar uit kijken! Ik vond dit een heerlijk seizoen. Ik heb genoten, vooral van Ine. Heel graag tot volgend seizoen!

Smaakt Naar Meer is woensdagavond om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: © Roland J Reinders / MAX