Showbizznetwork Jaaroverzicht 2017

Showbizznetwork Jaaroverzicht 2017

Geschreven door Daniël Schalk

2017 kan niet worden afgesloten voordat wij hebben teruggeblikt op het afgelopen jaar. 2017 was weer een bewogen showbizz-jaar en dan vooral op het gebied van radio. Het Qmusic-duo Mattie en Wietze ging uit elkaar, Giel Beelen ging naar Radio Veronica en Rob Stenders vertrok bij Radio 2.

Maar er gebeurde nog veel meer in 2017. Gorden ging opzoek naar een man in zijn trouwshow op RTL4 en John de Mol wilde een ‘toonaangevende Nederlands multimediabedrijf’ opzetten. Dit en nog veel meer ander showbizznieuws uit 2017 lees je in het ‘Showbizznetwork Jaaroverzicht 2017’!

Januari

2017 begon met slecht nieuws voor de kijkers van de MAX Geheugentrainer. Op de tweede dag van 2017 werd door Omroep MAX bekendgemaakt dat Jan Slagter na 10 jaar stopt met de presentatie van het programma. “Onze omroep blijft groeien en inmiddels is de combinatie met mijn andere werkzaamheden bij MAX simpelweg niet meer te maken”, zei de Omroep MAX-baas in een reactie.

Maar er was meer verassend nieuws in januari, want op 23 januari 2017 maakte RTL4 bekend dat Winston Gerschtanowitz bij de zender vertrekt. De presentator stapt over naar concurrent SBS6. Het afgelopen jaar presenteerde hij daar met succes de tv-programma’s Wat vindt Nederland? en Mensenkennis. Zijn zaterdagavondprogramma Circus Gerschtanowitz was een minder groot succes.

Februari

Voor tv-persoonlijkheid Patricia Paay was 2017 absoluut geen mooi jaar. Begin februari lekte er een seksvideo van de voormalige zangeres uit en dat zette de wereld van Paay volledig op zijn kop. De seksvideo ging het hele internet over. Een paar dagen later deed Patricia haar verhaal in de talkshow van Eva Jinek. “Ik dacht: ik wil dood. Kan ik ergens in een put zakken?”, reageerde zij bij Eva Jinek.

Jan Smit had een betere start van 2017. Op 20 februari maakte René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom bekend dat Jan Smit zich zal aansluiten bij De Toppers. Het afgelopen jaar werd de zanger ‘gedoopt’ bij het concert in de ArenA en vanaf 2018 zal Jan officieel toetreden tot de formatie. Daarnaast komt SBS6 in 2018 met een talentenjacht waarin er nóg een Topper wordt gezocht.

Maart

Nederland mocht op 15 maart naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar de verkiezingen kende dit jaar vele tv-relletjes. RTL schrapte het Premiersdebat nadat de PVV en VVD hadden afgezegd, Forum voor Democratie eiste bij de rechter een plek in het NOS-debat, DENK zei datzelfde debat op het laatste moment af en de linkse partijen wilde niet in debat bij EenVandaag.

RTL besloot in maart te stoppen met het uitzenden van de Amerikaanse talkshow Dr. Phil. RTL gaf geen reden, maar had naar eigen zeggen ‘andere keuzes gemaakt in de programmering’. Mogelijk heeft het nieuws dat pas op 18 december volgde er iets mee te maken. RTL maakte toen bekend dat zij met het programma Dr. Gordon komen, waarin Gordon mensen met relatieproblemen gaat helpen.

April

Het programma 5 Jaar Later verhuist van de Publieke Omroep naar RTL4. Beau van Erven Dorens neemt het presentatiestokje over van Jeroen Pauw, die te gast zal zijn in de eerste uitzending op RTL4. Beau en Jeroen blikken in het programma samen terug op een interview dat presentatrice Daphne Bunskoek vijftien jaar geleden met Jeroen had, in de tijd dat ze nog een relatie hadden.

Mei

De grootste shock in medialand kwam in 2017 van Mattie Valk en Wietze de Jager. In april begonnen de geruchten dat Mattie en Wietze in gesprek waren met Sky Radio over een mogelijke overstap, maar Mattie zag daar toch vanaf en besloot zonder Wietze een nieuw contract te tekenen bij Qmusic. Wietze tekende alsnog bij Sky Radio-eigenaar Talpa, maar is vooralsnog alleen te zien op tv-zender SBS6.

OG3NE is afgelopen mei op de elfde plek geëindigd in de finale van het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Singer-songwriter Douwe Bob werd in 2016 namens Nederland ook elfde. De Portugese inzending Salvador Sobral won met zijn nummer Amar Pelos Dois de 62ste editie van het Eurovisie Songfestival. Het nummer van OG3NE was geïnspireerd op hun zieke moeder Isolde Vol-Malee. Zij overleed in juli.

Juni

Presentator Derk Bolt en zijn vaste cameraman Eugenio Follender zijn zaterdag 17 juni tijdens opnames voor Spoorloos in Colombia door de guerrillabeweging ELN ontvoerd. Naar dagen van onzekerheid werden Derk en Eugenio op vrijdag 23 juni weer vrijgelaten. En paar dagen later schoven zij aan in Jinek. Op 9 november bracht Derk een boek uit over zijn ontvoering in Colombia.

Juli

De zesjarige Tijn, die vorig jaar tijdens 3FM Serious Request met zijn nagellakactie meer dan 2,5 miljoen euro ophaalde, is in de nacht van 6 op 7 juli overleden. Tijn leed aan hersenstamkanker. Om een nieuwe behandelmethode voor hersenstamkanker naar Nederland te halen begon Tijn afgelopen mei zijn eigen nagellak-lijn. De dag voordat Tijn overleed werd bekend dat de actie 1 miljoen euro had opgehaald.

De volgende radiorel vond plaats in juli. Radio-dj Rob Stenders wilde de overstap maken van AVROTROS naar BNNVARA, maar wel zijn programma blijven maken op NPO Radio 2. AVROTROS besloot echter om Annemieke Schollaardt op het tijdstip van Stenders te zetten. De rel is nog steeds niet voorbij. De NPO wil het tijdslot weer teruggeven aan Rob, maar AVROTROS begint nu een zaak tegen de NPO.

Augustus

BNN-presentator Tim Hoffman is 14 augustus na opnames voor zijn YouTube-kanaal #BOOS in het ziekenhuis beland. Tim ging bij huisbaas Ton Hendriks verhaal halen voor Catelijne, die in Nijmegen in een studentenhuis woont. Het bezoek aan de huisbaas liep heel anders af dan verwacht. Tim moest met een gebroken kaak naar het ziekenhuis. De aflevering is ondertussen ruim 1,7 miljoen keer bekeken.

Giel Beelen heeft de overstap gemaakt van NPO 3FM naar Radio Veronica. Woensdag 16 augustus werd bekend dat de dj na bijna 20 jaar bij NPO 3FM vertrekt. Twee weken later bevestigde Radio Veronica na vele speculaties dat Giel de ochtendshow van de radiozender gaat presenteren. Giel brak op zijn eerste dag bij Radio Veronica in bij 3FM en riep iedereen op om naar Veronica te luisteren.

September

Johnny de Mol stapt in het huwelijksbootje met zijn vriendin Anouk van Schie. De presentator maakte begin september bekend dat hij zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd. Een maand later maakte Johnny bekend dat hij en zijn verloofde samen ook nog een kindje verwachten. “Je bent zo welkom en wij zijn intens gelukkig! Mooier dan dit wordt het niet!!”, schreef hij in oktober op Instagram.

Patty Brard nam afgelopen september voorlopig afscheid van de Nederlandse televisie. Begin mei werd bekend dat Brard stopt met haar werkzaamheden voor het SBS6-programma Shownieuws. De presentatrice verruilde de Amsterdamse studio voor het zonnige Ibiza, waar haar man werkt. “Na tien jaar Shownieuws is het tijd voor iets anders en daar hoort Ibiza bij”, zei Patty afgelopen mei.

Oktober

Het interview met Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in Zomergasten is ongetwijfeld hét tv-moment van 2017. Van der Laan was zondag 30 juli te gast in Zomergasten en vertelde daar over zijn uitgezaaide longkanker. Presentatrice Janine Abbring won met het interview de Sonja Barend Award voor beste televisie-interview. Van der Laan overleed op donderdag 5 oktober.

Zondag met Lubach heeft op donderdag 12 oktober tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de Gouden Televizier-Ring 2017 gewonnen. Expeditie Robinson, Beste Zangers en Zondag met Lubach streden dit jaar om de Gouden Televizier-Ring 2017. Zondag met Lubach kreeg tijdens het Televizier-Ring Gala 37 procent van de stemmen en is daarmee de opvolger van Floortje naar het einde van de wereld.

Producent Talpa werkt aan een seniorenversie van The Voice of Holland. In de spin-off mogen alleen kandidaten ouder dan 65 jaar mee doen. Het programma met senioren moet al in het najaar van 2018 te zien zijn bij RTL4. Talpa presenteerde het nieuwe format afgelopen oktober in Cannes op de tv-beurs Mipcom. The Voice is een wereldwijd succes en is in 180 landen te zien in 67 verschillende versies.

November

Waylon zal Nederland in 2018 voor de tweede keer vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. AVROTROS heeft 9 november bekendgemaakt dat Waylon de Nederlandse inzending voor Portugal is. De omroep maakte de inzending bekend met een mysterieuze video waarin zij hints gaven over de inzending. Waylon vertegenwoordigde Nederland in 2014 samen met Ilse DeLange en werd toen tweede.

John de Mol heeft donderdag 23 november zijn nieuwe mediabedrijf Talpa Network gepresenteerd. De Mol bundelt al zijn mediabedrijven in Talpa Network. Het gaat om onder meer de tv-zenders SBS6 en Veronica en de radiozenders Radio 538 en Radio Veronica. Sanoma verkocht afgelopen jaar haar aandeel in SBS aan Talpa. Ook probeerde De Mol de Telegraaf Media Groep over te nemen, maar dat zonder succes.

Er was in dezelfde maand ook een grote tegenslag voor John de Mol. De tv-producent moet in 2018 noodgedwongen de stekker uit de langstlopende realityserie Utopia trekken. De producent liet afgelopen november weten dat het niet mogelijk is om het Utopia-terrein nog langer te huren van de provincie Noord-Holland. SBS6 heeft de uitzendduur van Utopia tot het einde op 1 juni 2018 wel verdubbeld.

December

Het huwelijk van Gordon leek voorafgaand hét showbizz-moment van het jaar te gaan worden. Sinds de aankondiging van het trouwprogramma in maart 2017 waren de verwachtingen hooggespannen en sinds de start van het programma op donderdag 26 oktober zaten er wekelijks ruim een miljoen mensen voor de buis. Uiteindelijk zagen ruim 2,1 miljoen mensen in de finale hoe Gordon besloot niet te trouwen.

De jaarlijkse actie 3FM Serious Request heeft dit jaar 5.026.144 euro opgehaald. Radiozender NPO 3FM zette zich dit jaar in voor verscheurde families in conflict- en rampgebieden als Nigeria, Congo en Nepal. 3FM-dj’s Domien Verschuuren, Sander Hogendoorn en Angelique Houtveen maakte een week lang 24 uur per dag live radio en televisie en volgden vanuit het Glazen Huis alle acties op de voet.

Dit was Showbizznetwork Jaaroverzicht 2017! De afgelopen week hebben wij in verschillende jaaroverzichten teruggeblikt op 2017. Lees ook het Recensie-, GTST- en Muziek Jaaroverzicht en bekijk de speciale Oud en Nieuw-special van Sterrenchefs bij Showbizznetwork TV!

Foto’s: William Rutten (OG3NE, Waylon, Gordon), Yvette Wolterinck (Derk Bolt), VPRO (Zondag met Lubach), Nico Kroon (Annemieke Schollaardt)