Showbizznetwork Jaaroverzicht 2019

Showbizznetwork Jaaroverzicht 2019

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De laatste uren van 2019 zijn aangebroken, maar 2020 kan niet beginnen voordat wij traditiegetrouw in het Showbizznetwork Jaaroverzicht hebben teruggeblikt op het afgelopen jaar. 2019 was een bewogen jaar, van de Songfestival-winst van Duncan Laurence tot het succes van Martien Meiland.

2019 was eigenlijk net als 2018 het jaar van de tv-transfers. In 2019 wisselden onder andere Linda de Mol, Eva Jinek, Caroline Tensen, Dionne Stax en Wendy van Dijk van werkgever. Dit en nog veel meer lees je in het Showbizznetwork Jaaroverzicht!

Januari

In 2018 maakte al veel RTL-gezichten de overstap naar SBS6. 2019 werd afgetrapt met de transfer van Wendy van Dijk. De presentatrice maakte haar overstap bekend in de showrubriek 6 Inside met Albert Verlinde, dat 7 januari van start ging. “Het was geen makkelijke keuze”, lichtte Van Dijk toe, die voor vijf jaar heeft getekend. “Met Wendy halen we echt een triple A-ster binnen”, reageerde Talpa-baas John de Mol.

Twee dagen later kondigde de volgende RTL-ster haar overstap naar SBS6 aan, namelijk tv-koningin Linda de Mol. De zus van Talpa-baas John de Mol kondigde aan RTL4 na tien jaar te verlaten voor een nieuw avontuur bij Talpa Network. Het nieuws kwam niet als een verrassing. “Linda heeft er nooit een geheim van gemaakt over te stappen als haar broer haar nodig heeft”, reageerde RTL-CEO Sven Sauvé in januari.

Februari

Weerman Piet Paulusma neemt na 23 jaar afscheid bij SBS6. De tv-zender wil een andere kant op met het weer. “Er is geen conflict, het was niet mijn keus, maar ze willen iets anders. Ik vind het jammer dat ik de 25 jaar niet vol heb kunnen maken”, aldus Piet. SBS6 heeft Amara Onwuka en Dennis Wilt weggehaald bij RTL. Samen met Laura van der Blij zullen zij vanaf 1 januari 2020 het weerbericht verzorgen op SBS6.

RTL heeft een opvolger gevonden voor programmadirecteur Erland Galjaard, namelijk Peter van der Vorst. De tv-presentator wordt als Directeur Content en Marketing eindverantwoordelijk voor alle vormen van content van RTL. “Ik kijk er naar uit om de kennis en ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar heb opgedaan als presentator en producent nu in te zetten als Directeur Content en Marketing”, zei hij in februari.

Maart

Patty Brard keert weer terug op haar oude nest. De presentatrice was in gesprek met RTL, maar heeft uiteindelijk een vierjarig contract getekend bij SBS6. De keuze voor SBS6 komt door de komst van tv-koningin Linda de Mol en voormalig RTL-directeur Erland Galjaard bij Talpa Network. “Ik ben hier zo ontzettend blij mee. Dit voelt op alle fronten als thuiskomen”, reageerde Patty op haar nieuwe verbintenis met SBS6.

RTL4 trekt de stekker uit de dagelijkse late night-talkshow met Twan Huys. De voormalig Nieuwsuur-host werd in 2018 door RTL binnengehaald om Humberto Tan te vervangen bij RTL Late Night, maar de kijkcijfers bleven dalen. Het nieuws werd om 4 maart aangekondigd en nog dezelfde avond presenteerde Twan zijn laatste show. “Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken”, reageerde Huys.

April

Caroline Tensen maakt samen met haar NPO 1-hit Eén tegen 100 de overstap naar RTL. Op 2 april tekende de presentatrice een tweejarig contract bij de commerciële zendergroep, die zij in 1999 verruilde voor de publieke omroep. Bij RTL4 gaat zij in 2020 ook haar oude tv-hit Wie Ben Ik? weer presenteren. “Welkom thuis Caroline”, reageerde de kersverse RTL-directer Peter van der Vorst in een persbericht.

RTL stopt met de talkshow van Robert Jensen op RTL5. Jensen keerde in 2018 weer terug op televisie met een eigen talkshow, maar vanwege de tegenvallende kijkcijfers heeft RTL besloten om het programma van de buis te halen. “Wij waren enthousiast over het idee van Robert Jensen om een talkshow te maken met een ander geluid (…), maar helaas is de groep kijkers niet groot genoeg”, zei RTL in een verklaring.

Mei

Nederland heeft na 44 jaar weer het Songfestival gewonnen. Duncan Laurence won op 18 mei in Tel Aviv de 64ste editie van het Eurovisie Songfestival. Duncan was in de weken voorafgaand aan het Songfestival bij de bookmakers al de grote favoriet. De win kans van Nederland steeg in de dagen voor het Songfestival tot maar liefst 40%. Tijdens de finale stond Duncan met 50% win kans bij de bookmakers bovenaan.

6 Inside met Jan Versteegh en Albert Verlinde stopt. De showrubriek krijgt na haar zomerstop geen vervolg. “6 Inside heeft de tijd gekregen om zich te ontwikkelen, maar de kijker heeft het programma helaas niet omarmd”, zei tv-directeur Marco Louwerens van Talpa Network in mei. “De kijkcijfers zijn niet wat je wil, die zijn gewoon te laag. Maar ik heb het ongelooflijk naar mijn zin”, zei Verlinde een week daarvoor nog.

Juni

Martine Bijl is op 71-jarige leeftijd overleden. De presentatrice overleed in haar atelier in Maarssen aan de complicaties van de hersenbloeding die zij in september 2015 kreeg, zo maakte haar familie op 3 juni bekend. De laatste jaren voor haar overlijden was Martine vooral bekend van Heel Holland Bakt. In 2015 moest zij door een hersenbloeding het presentatiestokje noodgedwongen doorgeven aan André van Duin.

Nieuwslezeres Dionne Stax maakt de overstap van de NOS naar AVROTROS. Stax gaat bij AVROTROS meerdere tv-programma’s presenteren, waaronder DNA Onbekend. Ook vormt zij vanaf 1 januari 2020 samen met Toine van Peperstraten het nieuwe duo van een dagelijkse radioshow op NPO Radio 1. “Door het brede aanbod van de programma’s van AVROTROS kan ik nog meer van mezelf laten zien”, reageerde Dionne.

Juli

Radiozender SLAM stopt met de succesvolle YouTube-serie Bram In De Buurt met dj Bram Krikke. “Aan al het moois komt een eind”, zegt de radio-dj, die het na 90 afleveringen tijd vindt voor andere dingen. Bram In De Buurt betekende de grote doorbraak van Krikke. Afgelopen jaar was hij een van de reporters van de zomertalkshow van Art Rooijakkers en deed hij mee aan de NPO 2-quiz De Slimste Mens.

Presentator Tom Egbers is tijdens zijn vakantie getroffen door een hartinfarct. De sportpresentator was lange tijd niet te zien bij de NOS, waar hij werd vervangen door Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst. Volgens de omroep maakt de presentator het goed, maar moet hij voorlopig rust houden. Twee maanden later, op dinsdag 24 september, maakte Egbers zijn terugkeer op televisie in het Sportjournaal.

Augustus

Merel Westrik maakt de overstap van RTL naar Talpa. De nieuwsanchor van RTL Nieuws gaat een talkshow maken op vrouwenzender Net5, waar Linda de Mol sinds dit jaar creatief directeur is. “Er ligt een avontuur voor me en ik weet niet waar ik moet beginnen om uit te leggen hoe ik daarnaar uitkijk”, reageerde Merel. Ook Linda was enorm enthousiast. “Zij is dé vrouw om Net5 een gezicht te geven”, aldus de tv-koningin.

Het Eurovisie Songfestival zal volgend jaar plaatsvinden in Rotterdam. De havenstad aan de Maas versloeg in de eindstrijd het Limburgse Maastricht. Rotterdam Ahoy heeft al veel ervaring met grote evenementen, zo vond het Junior Eurovisie Songfestival in 2007 al plaats in de concerthal in de Maasstad. Dankzij de overwinning van Duncan Laurence mag Nederland het Songfestival in 2020 organiseren.

September

Eva Jinek maakt de overstap van KRO-NCRV naar RTL. De koningin van de late avond kondigde in september haar overstap naar de familiezender aan, waar zij een vierjarig contract heeft getekend. Jinek maakt op vrijdag 3 januari 2020 haar debuut bij RTL4, waar zij de late avond gaat afwisselen met Beau van Erven Dorens. Beau begon op 2 september met zijn eigen talkshow BEAU, de opvolger van RTL Late Night.

Productiehuis ITV en John de Mol gaan uit elkaar. Het bedrijf van De Mol werd in 2015 overgenomen door ITV, maar na de overname zou De Mol aan het bedrijf verbonden blijven. De Mol heeft nu besloten om zich volledig te gaan focussen op zijn eigen bedrijf Talpa Network. Onder Talpa Network vallen de tv-zenders SBS6, Net5, Veronica en SBS9 en verschillende radiozenders, waaronder Radio 538 en Radio 10.

Oktober

Gallyon van Vessem en Selma van Dijk vertrekken bij Hart van Nederland. De actualiteitenrubriek gaat flink op de schop. “Daarbij wordt naar alles gekeken: inhoud, vorm­geving, decor, digitale omgevingen en ook naar presentatie”, liet Talpa weten. Gallyon vormde in 1995 samen met Milika Peterzon het eerste presentatieduo. SBS6 heeft Jeugdjournaal-gezicht Siham Raijoul aangetrokken als nieuwe presentatrice.

De realityserie Chateau Meiland heeft de Gouden Televizier-Ring 2019 gewonnen. De familie Meiland nam het tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in AFAS Live op tegen Beste Zangers en Expeditie Robinson. Martien richtte zich in zijn speech tot SBS6. “Wij hebben jullie uit het slijk getrokken”, zei de realityster. De laatste keer dat SBS6 de Ring won was in 2003, toen met Hart in Aktie van Wendy van Dijk.

November

RTL stopt per direct met het RTL5-programma De Villa. Door grensoverschrijdend gedrag ontstond er veel ophef over het programma. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en mag nooit worden gepromoot”, reageerde RTL in een statement. “Dat er tot twee keer toe scenes worden uitgezonden die iets anders suggereren kunnen wij niet tolereren en wij bieden hiervoor onze excuses aan”, aldus RTL.

Op de valreep van 2019 maakt ook tv-kok Herman den Blijker de overstap naar Talpa. De chefkok heeft een meerjarig contract getekend. Wat Den Blijker precies gaat doen, is nog niet bekend. De zendergroep wil alleen kwijt dat hij ‘breed ingezet’ gaat worden bij de tv-zenders van Talpa. “Talpa maakt het mogelijk om programma’s te maken en te ontwikkelen die altijd op mijn verlanglijstje hebben gestaan”, reageerde Herman.

December

Het Songfestival wordt in 2020 gepresenteerd door Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley. Het trio presenteert op 12, 14 en 16 mei de liveshows. Chantal wordt door RTL uitgeleend aan de NPO voor volgens haar ‘de mooie klus die een presentator kan krijgen’. De naam van Jan is geen grote verassing, aangezien hij als commentator en lid van de selectiecommissie al jaren aan het Songfestival is verbonden.

Danny Vera is met Roller Coaster de hoogste nieuwe binnenkomer ooit in de Top 2000 van NPO Radio 2. De huiszanger van Veronica Inside kwam binnen op de 4de plaats. Bovenaan staat in 2019 wederom Bohemian Rhapsody van Queen. De klassieker van zanger Freddie Mercury voert de ‘lijst der lijsten’ voor de 17de keer aan. Hotel California van de rockband Eagles staat op de 2de plek en Piano Man van Billy Joel op 3.

Dit was het Showbizznetwork Jaaroverzicht van 2019! De afgelopen dagen hebben wij in verschillende jaaroverzichten teruggeblikt op 2019. Lees ook de Recensie Jaaroverzichten over de beste- en slechtste programma’s van dit jaar én het GTST Jaaroverzicht. Wij wensen jullie een geweldig 2020!