TV-blog: Einde van RTL Late Night

TV-blog: Einde van RTL Late Night

Geschreven door Sebastiaan Boers

Maandagochtend kwam het verlossende woord naar buiten. RTL stopt per direct met de talkshow, Late Night met Twan Huys. Ruim zes maanden kreeg de presentator de kans om iets te maken van de late avond van RTL 4. Maar helaas is het niet helemaal gelukt zoals Twan het graag zou willen zien. De kijkcijfers bleven behoorlijk laag, zo’n 200.000 kijkers.

Dus nu wordt definitief afscheid genomen van de talkshow. De meeste mensen reageerden heel erg verbaasd. Maar dat is eigenlijk een hele rare reactie. Iedereen heeft dit al lang zien aankomen. Het was meer de vraag wanneer het zou gaan gebeuren. Want de media was meer bezig met de kijkcijfers van Late Night dan naar de inhoud van de talkhow.

Was het eigenlijk wel een talkshow? Het moest allemaal anders worden. Twan werd naar RTL 4 gehaald om van de late avond weer iets bijzonders te maken. Zijn voorganger, Humberto Tan, deed veel hetzelfde. Zijn kijkcijfers liepen ook ineens hard achteruit. Dat is een reden geweest om hem weg te halen op de late avond.

Twan werd eigenlijk een soort tweede Humberto. Aan zijn tafel zaten vaak dezelfde gasten. Zoals Lex die weer verslag deed van één of andere braderie in een klein dorp. Of de week van Fien. Hierin nam Fien allerlei filmtips door met de kijker. Heel schattig hoor die Fien aan tafel, maar Twan kan zoveel meer dan luisteren naar filmtips.

De presentator heeft mensen geïnterviewd in College Tour. Heeft iedere werkdag mensen geïnformeerd in Nieuwsuur. Moet je hem nu toch eens zien? Wat is er met de oude Twan gebeurd? Ik weet dat hij diep van binnen nog ergens zit. Wie weet keert hij nu wel weer terug naar de NTR. Maar of die hem nu nog terug willen? Zal Twan bij RTL 4 blijven? Ook na deze enorme kijkcijferflop?

Humberto is ook gebleven en boekte successen als Holland’s Got Talent en Dance Dance Dance. Alleen nu heeft hij een flop met zijn voetbalshow, VTBL. Maar gaat Twan ook het amusement presenteren? Twan zou goed passen in het RTL Nieuws of Editie NL. Want het nieuwsprogramma van RTL kan altijd vakmensen gebruiken. Anders is weerman ook nog een optie. Aangezien er twee vaste weermensen zijn overgestapt.

Het neemt niet weg dat het enorm zonde is voor Twan. Hij heeft zich volop ingezet om een succes te maken van de late avond. Samen met het hele team heeft hij dag in dag geprobeerd om er echt iets te maken. Helaas zonder al te veel succes. Alleen op de vrijdagavond stegen de kijkcijfers tot ongeveer 700.000 kijkers.

Twan zal maandagavond een toelichting geven op zijn vroegtijdige vertrek. Wil hij überhaupt nog wel bij RTL blijven? Of stapt hij wellicht over naar SBS6? En wat gaat RTL nu doen met de late avond? In april komt Bridget Maasland met De Zwakste Schakel. Of dat echt een succes gaat worden? Iedere avond een spelprogramma. Bij De Slimste Mens werkt het, maar bij De Zwakste Schakel?

Waarschijnlijk lopen de kijkcijfers voor Late Night vanavond fors op. Allemaal ramptoeristen die willen zien hoe Twan ten onder gaat. Hetzelfde gebeurde bij Humberto, die een hele afscheidsweek kreeg. Twan moet genoegen nemen met één dag. Twan houdt de eer aan zichzelf en dat siert hem. Hopelijk krijgt Twan binnenkort een programma die bij hem past. Of het nu bij RTL, SBS of de publieke omroep is.

Er mag dan wel een deur sluiten, er gaat er daarna altijd weer één open.

Foto: RTL / Ruud Baan