GTST Zomer-blog 2019: #3 Mark & Marieke

GTST Zomer-blog 2019: #3 Mark & Marieke

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Ineens waren Mark (Tim Immers) en Marieke (Lidewij Mahler) weer terug in Meerdijk. Vooral Janine (Caroline de Bruijn) is meer dan blij om haar zusje en zwager in de armen te sluiten. Toch heerst er iets geheimzinnigs over de terugkeer van het koppel. De twee verlieten jaren geleden Meerdijk voor een nieuw leven in Italië.

De echte reden houden ze liever even geheim. Het restaurant van Mark is failliet verklaard en de twee zitten enorm in de schulden. Dat mag niemand weten en doet Marieke alsof ze steenrijk is. Niemand heeft in de gaten dat de twee een spelletje spelen. Lang kan het geheim niet geheim blijven. Het komt uit en iedereen is in shock.

Gelukkig nemen Janine en Ludo (Erik de Vogel) Mark en Marieke in huis. Dat is het begin van een bizarre tijd. Marieke gedraagt zich ineens anders dan normaal. Ze lijkt soms behoorlijk in de war en raakt makkelijk in paniek. Mark wil dat Marieke zich laat onderzoeken in het ziekenhuis. Daar gaat ze alleen naar toe. Ze krijgt allesbehalve goed nieuws. Marieke lijdt aan een agressie vorm van alzheimer.

Marieke probeert te doen alsof alles goed met haar gaat. Toch kan ze niet voorkomen dat haar familie vragen gaat stellen. Ze kan niet anders dan alles opbiechten. Janine weet niet wat ze hoort. Ze raakt volledig in paniek. Haar kleine zusje is ernstig ziek en een genezing is er niet. Mark kan het allemaal niet plaatsen en zoekt afleiding buiten de deur.

Zo duikt hij met Sjors (Melissa Drost) het bed in. Daarna volgen er nog meer vrouwen. Hij kan het niet aan dat zijn geliefde vrouw ernstig ziek is. Iedereen is woedend als ze horen wat hij allemaal uitgespookt heeft. Maar Marieke kan Mark vergeven en wil dat hij haar laatste wens in vervulling laat gaan. Zij wil dat Mark over haar kan beslissen, wanneer ze dat zelf niet meer kan.

Daar steekt Janine echter een stokje voor. Zij wil niet dat Mark een einde kan maken aan het leven van haar zusje. Ze wil het moment zolang mogelijk uitstellen. Marieke mag nog niet uit het leven stappen en moet nog gewoon bij haar blijven. Maar de toestand van Marieke verslechtert per dag. Iedere keer gebeuren er onverklaarbare dingen rondom de familie Sanders.

Wanneer baby Max, de zoon van Nina (Marly van der Velden) en Bing (Everon Jackson Hooi) verdwenen is, gaan alle alarmbellen af. Iedereen verdenkt Marieke van de ontvoering. Maar zelf weet ze daar niets van. Zij gaf aan dat een man haar baby Max heeft gegeven. Wat is er waar van dar verhaal?

Janine was ondertussen bezig met een luisterboek, Kwaad Licht. Het leek wel alsof alle gebeurtenissen uit haar boek echt uitkwamen. Iemand hield haar en andere inwoners in de gaten. Was het Marieke? Werd zij een gevaar voor haar omgeving. Mark wil koste wat kost voorkomen dat het uit de hand loopt. Ludo wil ook dat Janine stappen maakt rondom de euthanasie van Marieke. Maar Janine wil daar niets van weten.

Een getuige meldde zich bij de politie. Iemand heeft gezien dat een onbekende man baby Max aan Marieke gegeven heeft. Marieke gaat dus vrij uit. Zij zat door de hele toestand vast in de gevangenis. Ludo moest diep door het stof om excuus te maken. Marieke was alles alweer vergeten en wilde graag terug naar huis.

Voor ze naar huis kon, ging Marieke met haar familie uitgebreid toetjes eten in de Rozenboom. Daar genoot zij zichtbaar van al het lekkers. De sfeer was gemoedelijk en optimistisch. Janine was dolgelukkig om haar zusje weer bij haar in de buurt te hebben. Na al het lekkers was het tijd om naar huis te gaan.

Maar net nadat ze buiten waren gebeurde er iets bizars. Een auto kwam net hoge snelheid op Janine en Ludo af. Marieke bedacht zich geen moment en duwde haar zus en zwager aan de kant. De auto kon niet remmen en reed Marieke volledig aan. Mark ziet alles gebeuren en is volledig in paniek. Marieke wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis is opereren geen optie meer. Door de klap is ze te zwak om de operatie te doorstaan. De hele familie Sanders neemt emotioneel afscheid van Marieke. Nog voor de euthanasie in werking kan treden, is Marieke al overleden als gevolg van de aanrijding. Iedereen is in shock, wie kon deze aanslag op zijn geweten hebben?

Langzaam dringt het door wie er achter deze moordaanslag zit. Niemand minder dan de seriemoordenaar Hein Lisseberg (Bas Heerkens). Hij heeft gehoord over het luisterboek van Janine. Hij wil zijn plan opnieuw in werking stellen. Janine moet dood en dus verzint hij een duivels plan. Allereerst wordt Lucas (Ferry Doedens) ontvoerd. In ruil voor een proefverlof, wordt Lucas vrijgelaten. Janine gaat akkoord met de wil van Hein.

Maar het loopt allemaal anders dan gepland. Janine is spoorloos verdwenen en Hein’s plan lijkt te gaan lukken. Gelukkig weet Janine op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan Hein. Maar Hein zou Hein niet zijn als hij een plan achter de hand heeft. Hij achtervolgt Janine en probeert haar te wurgen.

Mark en Ludo zijn ondertussen op zoek naar de vermiste Janine. De twee horen waar Hein zich bevindt en haasten zich naar de locatie. Mark heeft een pistool bij zich en wil deze gebruiken. Hij ziet hoe Hein probeert Janine te wurgen en bedenkt zich geen moment. Hij schiet en redt het leven van Janine. Hein wordt geraakt en overlijd ter plekke.

De politie kan niet voorkomen dat Hein overlijdt. Mark wordt direct aangehouden en meegenomen. Hij komt in voorarrest en vindt het allemaal prima. Janine probeert nog om haar zwager uit de gevangenis te krijgen. Maar de rechter veroordeeld Mark voor de moord op Hein. Hij verdwijnt voor jaren in de gevangenis.

Daarmee komt er een einde aan Mark en Marieke in Meerdijk. Of Mark ooit nog weer in Meerdijk opduikt is niet bekend. Hij is veroordeeld voor een jarenlange gevangenisstraf en zal niet voorlopig vrijkomen. Maar zeg nooit nooit; wie weet keert hij ooit nog een keer terug naar Meerdijk.

Hiermee zit de derde GTST Zomer-blog er alweer op. Volgende week staan Rik en Zoë centraal. Wat hebben zij allemaal meegemaakt in het afgelopen seizoen? Dat lees je allemaal in een nieuwe editie van de GTST Zomer-blog.

Tot volgende week!