Expeditie Robinson 2019: Een goed begin is het halve werk

Expeditie Robinson 2019: Een goed begin is het halve werk

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Op de eerste dag worden onze 20 BN-ers ’s ochtends om4 uur ruw gewekt en moeten ze in een bus stappen. De busrit wordt uiteraard met mooie sfeerbeelden in beeld gebracht waarbij ook vanuit de lucht zichtbaar is hoe ze tussen de akkers e.d. rijden. Als de rit eindigt volt een korte wandeling naar een rijkelijk gedekte ontbijttafel. Dit blijkt het laatste gezamenlijke ontbijt waar iedereen volledig van geniet. Alhoewel volledig, er wordt al gedacht over niet teveel eten i.v.m. een te verwachten proef.

Plotseling wordt de idylle echter vestoord dooreen stem uit een walkie-talkie die onze BN-ers indeelt in 5 teams van 4 personen.

Team rood: Thomas, Roy, Eva Koreman en Shary-An

Team blauw: Mariana, Tim, Kelvin en Kim

Team groen: Jaap. Fien, Akwasi en Yvette

Team Wit, Rijk, Eva Cleven, Rob en Berdien en

Team geel: Anita, Frank, Onnedi en Hugo

Uiteraard komen bij deze teamindeling alle deelnemers kort even in beeld en kunnen zij kort hun visie geven op de expeditie. Thomas wil de eerste zanger zijn die wint en Roy geeft uitgebreid aan waarom de mensen niets van hem zullen verwachten maar hij gaat iedereen verrassen. Hugo geeft aan al jaren hysterisch fan van het programma te zijn zodanig dat hij al buikpijn heeft en slecht slaapt sinds hij weet dat hij deelneemt.

Als snel blijkt dat de 5 teams een uitgebreide Robinson proef wacht waarbij vuur moet worden gemaakt en een touw door moet worden gebrand. Traditioneler kan het bijna niet. En er moet gezwommen worden, ook door Akwasi die net zijn zwemdiploma heeft! En die als hij in het water springt en volledig onder water gaat direct in paniek raakt. Maar de kalmerende stem van Fien stelt hem gerust en redt hem zegt hij.

In de proef moeten de teams een van de 4 poten van de twee X-en die staan voor 20 seizoenen Robinson claimen door ze aan te steken. Het eerste team krijgt 2 extra stemmen per teamlid, het tweede team 1 extra stem. De teams 3 en 4 niets. En team 5, dat wordt pas na de proef duidelijk gemaakt.

Er moet een tactische inschatting gemaakt worden of het begin stapeltje hout voldoende is om een vuur te maken en het touw door te branden. Er ligt extra hout in een kist die losgedraaid moet worden. Een andere traditionele Robinson proef/ In dit jubileum jaar begint men direct met het van stal halen van veel oude bekenden.

Als je eerste stapeltje hout nat wordt en je direct maar naar de kist gaat lijkt sneller te werken t.o.v. de proeven die er langer over doen om het eerste stapeltje droog te houden en de kist niet gebruiken. Maar uiteindelijk staan alle teams vuur te maken en blijken zowel de wind als de kunde om het vuur zo te laten branden dat het touw daadwerkelijk doorgebrand wordt belangrijk te zijn.

De strijd is heftig maar uiteindelijk eindigt team blauw als eerste, team geel als tweede, groen als derde en wit als vierde. Hierop maakt Kaj bekend dat elke X voor een kamp staat en worden dus team blauw en wit samen kamp Noord. Team geel en groen samen kamp Zuid en mogen ij naar hun kampen gaan en blijft team wit verslagen achter, denkend dat zij misschien al moeten vertrekken. Berdien wordt door de hitte bevangen en gaat tegen de grond. Maar er is toch vreugde als blijkt dat ze in de expeditie blijven en naar Duivelseiland vertrekken.

Noord en Zuid blijken een rijk gevulde kist te hebben en krijgen later op de dag nog bezoek van Fatima of Carlos, beiden oud winnaar, bezocht met een 20 jaar expeditie Robinson taart en wat goede adviezen. Op duivelseiland blijkt de kist maar karig gevuld te zijn.