Recensie: The Masked Singer: ‘Ingepakt goed’

Recensie: The Masked Singer: ‘Ingepakt goed’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Vrijdagavond waren de meeste ogen op RTL 4 gericht. De commerciële zender kwam met een nieuw televisie format genaamd The Masked Singer. Het programma is al een hit in onder andere Duitsland. Maar is het ook een succes voor Nederland? Zit je als kijker wel te wachten op gekke pakken? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja! Daar zit je als kijker zeker op te wachten.

Het draait allemaal om Bekende Nederlanders (BN’ers). Maar dit keer zijn zij onherkenbaar gemaakt. Iedere BN’er heeft een heel bijzonder pak aan. Na een aantal tips is het tijd voor het optreden. Meteen zit je midden in het spel. Want ja, het is wel een programma met een groot spelelement. Je wil weten wie er in het pak zit. Misschien wel dé van de belangrijkste vragen van het jaar.

Dat is wel een beetje overdreven. Het past wel helemaal bij The Masked Singer. Dat is nu juist wat het programma zo aanspreekt. Want waar zie je tegenwoordig nog overdreven televisie? Ja, misschien soms bij een SBS6 programma (Man Bijt Hond, maar dat hoort er gewoon bij). Er zijn nog veel meer programma’s, maar die laat ik voor nu even buiten beeld.

Wat is nu (Buddy) ver(d)der de bedoeling? Vier panelleden moeten zien te raden wie er in de pakken schuilgaan. Aan de ene kant zitten Buddy Vedder en Gerard Joling en aan de andere kant zitten Carlo Boszhard en Loretta Schrijver. Er kan van alles over de panelleden gezegd worden, maar ik zet nu even Loretta centraal.

Wat heeft deze vrouw een fantastische lach zeg. Wanneer zij lacht, lach ik automatisch mee. Het is een hele goede zet geweest om haar te strikken voor The Masked Singer. Ze heeft vaak de lachers aan haar hand. Want als er één BN’er in staat is om te lachen, dan is het Loretta wel. Ze hadden ook Ron Brandsteder kunnen vragen, maar dat is toch anders.

Het is een beetje alsof ik naar een moderne en hippe versie van Wie ben ik?! zit te kijken. Hierbij krijg je als panellid ook allerlei tips om te achterhalen wie je bent. Nu draait het niet om een bordje, maar om een serieus pak. Even tussendoor; wat zullen de BN’ers het warm hebben in de pakken. Ga daar maar eens in staan zeg!

Als kijker thuis zit ik serieus mee te denken. Zo verdenk ik zelf Gers Pardoel om in het pak van het Konijn te zitten. Tania Kross zit in het Robot pak vermoed ik. Sommige stemmen herken je beter als een ander. Het is een soort hysterische mix tussen The Voice en It Takes 2. Hoe zou een duet tussen twee BN’ers in een pak klinken? Een idee voor een eventueel tweede seizoen?

The Masked Singer heeft veel in huis om uit te groeien tot een serieuze televisie hit. Ik vind Ruben Nicolaï prima passen als presentator. Soms lijkt hij wel een beetje jaloers; zou hij niet liever één van de deelnemers willen zijn? Alle gekheid even op een stokje. De vrijdagavond van RTL 4 blijft de komende weken muzikaal. Wel met een hysterisch randje. Maar wel met een goed en vooral lachend gevoel het weekend in.

Gezien de tegenvallende kijkcijfers van Dancing with the stars zou The Masked Singer ook prima op de zaterdagavond passen. Alleen heeft RTL net al een aanpassing gedaan. Voor een eventueel volgend seizoen is het een mogelijkheid. Het is in ieder geval een muzikaal programma vol vermaak voor het hele gezin. Hier praten de mensen over. Iedereen wil het toch weten, wie zit er nu in welk pak?!

The Masked Singer is iedere vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: Laura Oldenbroek