Heel Holland Bakt 2019: Bakkerskamp?!
Foto: MAX / Roland J. Reinders

Heel Holland Bakt 2019: Bakkerskamp?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zo dan! Het lekkerste programma van Nederland, Heel Holland Bakt, is terug. Eindelijk weer genieten van allerlei lekkere taarten. Helaas is er nog geen geurtelevisie, anders zou ik als kijker extra kunnen genieten. Wie weet is dat iets voor de toekomst. Nu moet je maar gewoon geloven wat je ziet. De woorden van Janny van Robèrt moet je maar voor lief nemen.

Zij hadden weer een lastige taak hoor. Zo moesten zij eerst vijftig taarten proeven op een heuse taartbraderie. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar de twee deden hun uiterste best. Want ga dat maar eens doen, vijftig taarten proeven. Na die tijd kun je toch geen pap meer zeggen, laat staan eten! Toch is het een taak die er gewoon bij hoort.

Na het proeven trokken Janny en Robèrt zich even terug. Zij hadden nu een lastige taak voor hun kiezen. Slechts twintig thuisbakkers mochten mee naar een tweede ronde. In de volgende ronde liep de spanningen bij sommige thuisbakkers behoorlijk hoog op. Nu was het erop of eronder, iedereen had één doel voor ogen: de tent in zien te komen.

Een oude bekende, Arjen, deed een tweede poging. Vorig jaar viel hij helaas net buiten de tent. Nu was hij terug voor een comeback. Zou het hem lukken om nu wel de tent in te komen? Het was nog best spannend, maar hij heeft het wel mooi gehaald. De thuisbakker gaf niet op! Vooral Janny leek heel erg blij te zijn met de komst van Arjen.

Thuisbakken is heel eenvoudig, zou je denken. Dan heb je natuurlijk alle tijd van de wereld. Maar bij Heel Holland Bakt heb je die tijd helemaal niet. Daar moet je werken aan een strakke planning. Je weet dat iedereen meedoet voor de ‘gezelligheid’ maar stiekem is het gewoon keihard werken! Niets even leuk een taartje bakken, gewoon volle bak! De tijd tikt harder terug dan je denkt.

Zeker wanneer André de magische woorden ‘bakkers nog tien minuten’ roept. Dan zie je de thuisbakkers volledig in paniek raken. Alles moet nog heel snel in elkaar worden gezet. Daaruit maak ik op dat niet iedereen met een planning kan werken. In de tent wordt dat nog lastig voor sommige. De tijd zal het gaan leren.

Deze ‘bonus’ aflevering was een waar voorproefje. Want na de twintig thuisbakkers bleven er nog maar tien over. Zij gaan volgende week de strijd met elkaar aan. Zo staat Anouk, Jeroen, Nina, Aline, Ingmar, Jeanette, Pauline, Arjen, Esther en Johan in de bekende tent. In de tent moeten deze tien thuisbakkers drie opdrachten zien uit te voeren.

De kop is er nu in ieder geval af. Nu is het tijd om de thuisbakkers een beetje te leren kennen. De woordgrappen vlogen je deze aflevering weer om de oren. Ik kan daar enorm van genieten. Vanaf volgende week zullen de woordgrappen alleen maar meer worden. Stiekem kijk ik daar nu al enorm van uit.

Bij Heel Holland Bakt hoort iedere week een blog. Daar ben ik een paar seizoenen geleden mee begonnen. Ik merkte dat ik hier zelf van genoot. Het was alsof ik zelf aan het bakken was, maar dan met woorden. Ik zal niet snel in de tent staan om te bakken. Ik ben meer iemand die observeert. Ik heb al eens open op Twitter gevraagd of ik proever mocht worden. Gewoon om Janny en Robèrt te ondersteunen met proeven. Tot op heden heb ik nog niets gehoord. Ik houd het denk ik gewoon bij woorden. Dat vind ik ook heel lekker om te doen.

Dus mensen, het lekkerste programma van Nederland is weer begonnen. Het gaan mooie en vooral lekkere weken worden. Met allerlei speciale aflevering op het menu, zoals met kerst en met oud & nieuw. Dat wordt hoe dan ook smullen! Een soort natafelen wordt anders dan anders. Het lekkere, Smaakt Naar Meer is inmiddels Doorbakken. Hoe dat precies gaat worden is nog even de vraag. Hoe dan ook, Heel Holland Bakt is terug! Net zoals de blogs!

Tot volgende week.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J. Reinders