Expeditie Robinson 2019: De finale!

Expeditie Robinson 2019: De finale!

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Het jubileumseizoen van Expeditie Robinson was een veel bewogen seizoen. Een seizoen dat een mooi seizoen had moeten worden maar door velen wordt gezien als een van de slechtste seizoenen. Er is veel gebeurd en niet alles kon de goedkeuring van de kijkers dragen.  Mede hierdoor is het misschien wel een seizoen geworden dat bepalend zal blijken te zijn voor de toekomst van het programma.

Het seizoen werd van kop af al geregeerd door verschillende verbondjes waardoor de spelers die sterk bleken te zijn al snel werden weggestemd en de zwakke, niets presterende, onopvallende deelnemers verder kwamen.

De ergernissen: het door Fien georkestreerde verbond waardoor direct sterke spelers de expeditie moesten verlaten. Met name op twitter wilde men dat Fien eruit vloog. Maar ook Mariana werd net als Fien kijkersvijand nummer 1. Ook om haar vertrek werd geschreeuwd. Helaas gingen sommige idioten op social media te ver en werden er zelfs doodsbedreigingen geuit. (zie hiervoor een eerdere column)  Mariana wist zichzelf echter weer te veranderen in een publiekslieveling waarvan velen hoopten dat ze stiekem in de finale zou komen of zelfs zou winnen.

Maar er waren ook publiekslievelingen waarvan iedereen vond dat ze een Robinson waren en verdiende te winnen. Met name Tim was hier het sprekend voorbeeld van, maar ook Robinson fan Hugo lag goed bij het publiek.

Er kwam een puzzel/rekenproef waarbij de goede winnende oplossing wiskundig niet correct bleek. Er werd gesproken over vals spel omdat een deelneemster haar benen bijna op de grond had bij een proef en een andere deelnemer ze veel hoger (moest) houden. Bij de proef waar deelnemers met de benen in een hoek van 90 graden moesten zitten had niet iedereen de benen in die 90 graden positie volgens velen. Tenslotte keek Shary Ann  stiekem in de privé spullen van Akwasi om te weten hoeveel stemmen hij nog had om hem zo weg te kunnen stemmen. Iets wat als vals spel werd betiteld en waardoor velen vonden dat ze uit de expeditie moest worden gezet.

Maar ondanks dit alles kwamen er 3 finalisten, Shary Ann de valsspeelster, Eva Cleven en Hugo Kennis, de fanatiekeling. In de finale leek Hugo de sterkste en nam hij een ruime voorsprong. Maar Eva wist de achterstand in te lopen. En toen Hugo in het laatste onderdeel zonder kogels kwam te zitten leek zei op weg naar de overwinning. Maar ook zei kwam zonder kogels te zitten.  En werd er besloten deze twee de volgende dag een shootout te laten spelen en was het voor de nog steeds met een puzzel sukkelende Shary Ann einde finale. Maar ook de shootout leverde geen nieuwe feiten op waardoor uiteindelijk Hugo, die als eerste een bord stuk had geschoten de in mijn ogen terechte winnaar werd.

Terwijl in januari op Videoland een nieuwe Robinson begint, Nederland-Belgie met alleen onbekende deelnemers denk ik dat RTL, Strix Media en iedereen betrokken bij het programme er goed aan doet om de door de kijkers geuite kritiek ter harte te nemen want anders komt er misschien geen 25 jarig jubileum.