Heel Holland Bakt 2019: Kersthapjes

Heel Holland Bakt 2019: Kersthapjes

Geschreven door Sebastiaan Boers

Afgelopen zondag stond Heel Holland Bakt in het teken van de kerstdagen. Hoewel de opnames in de zomermaanden plaatsvonden, was het wel kerst in de tent. Het was voor de thuisbakkers heel erg warm. Aline kon van de spanning niet goed slapen. Dat snap ik wel, want je staat immers wel in de bekende tent.

Gelukkig heeft Johan er zin in en straalde dat ook uit. André van Duin hield een mooi eerbetoon aan Martine Bijl. Met een foto in de tent, was ze er toch een beetje bij. Dat was een ontroerend moment, ook voor veel kijkers thuis. De kerstsfeer zat er trouwens bij Ingmar ook al lekker in. Hij droeg maar mooi even kers bretels. Ik bedoel maar, trek dat maar eens aan in de zomer.

Als ik heel eerlijk ben heb ik meteen een thuisbakker waar ik mij aan stoor. Dat is toch Nina, ik weet niet waarom, maar ik voel geen klik. Ze viert geen kerst maar eet liever een frikandel speciaal. Dan heb je het bij mij al een beetje verpest. Haar hele houding vond ik maar erg vervelend. Iemand die denkt dat ze alles beter kan, is voor mij gewoon meteen af. Het liefst zou ik haar de tent uit sturen. Helaas zit ik niet in de jury.

De eerste opdracht bestond trouwens uit het maken van een kerstboom van koekjes. Dat was meteen een hele bijzondere opdracht. Voor veel thuisbakkers was het best wel lastig. De kerstboom moest dertig centimeter lang zijn én nog recht blijven staan. Voor velen in de tent werd het een rommeltje. Je kon echt merken dat het de eerste opdracht was. Iedereen moest de draai nog even weten te vinden.

Snel door met de tweede opdracht. De thuisbakkers moesten een broodster zien te maken. Deze technische opdracht was wel meteen een zware hoor. De thuisbakkers moesten deeg zien te vlechten en vervolgens in de oven stoppen. Gelukkig kwam André met een voorbeeld langs, zodat iedereen kon zien wat ze nu eigenlijk moesten maken.

Helaas voor Pauline kwam haar broodster als slechtste uit de bus. Ik moet wel zeggen dat ik haar wel één van de leukere thuisbakkers vind. Maar het is pas aflevering één, dus ik zeg nog niet meteen te veel. De beste broodster kwam uit de oven van Anouk. Haar vind ik ook wel een leuke thuisbakker. Dus ik zal deze twee de komende weken even goed in de gaten houden.

Dan de derde en laatste opdracht: een dessertaart. Voor veel thuisbakkers was het lastig om met chocola te werken. Het was veel te warm in de tent. André sproeide af en toe water op de tent. De opnames konden beter even stil gelegd worden. Want met 34 graden bakken, is geen pretje. De thuisbakkers gaven zich dan wel op, maar niet voor een plek in een bloedhete tent?!

Nu moet ik toch weer even melden dat ik Nina heel vervelend vind worden. Haar hele houding stond mij niet aan. Ze is mij een beetje te fanatiek en een beetje opschepperig. Daar mag ze wel mee oppassen in de tent. Anders keert straks iedereen zich tegen haar. De tijd was voor iedereen wel een boosdoener. Want de tijd in de tent vliegt heel snel voorbij. De thuisbakkers wilde toch iets moois op tafel zetten.

Uiteindelijk was het tijd voor het jurycommentaar. Na alle opdrachten werd Aline de eerste meesterbakker van het seizoen. Zij verdiende hiermee een speld! Dat is nieuw in dit seizoen, een fijne toevoeging is dat. Helaas viel voor Ingmar het doek, hij moest de tent verlaten. Zelf zag hij het totaal niet aankomen. Ik zelf ook niet, ik vond andere thuisbakkers wel minder.

Aanstaande zondag is aflevering drie alweer te zien. Dan zijn er nog maar negen thuisbakkers over. Zij zullen weer alles op alles zetten om in de tent te blijven. Slechts acht van hen kunnen en mogen door naar de volgende aflevering. Dus dat wordt vast en zeker weer spannend!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders