Heel Holland Bakt 2019: Sinas in je taart?!
Foto: MAX / Roland J. Reinders

Heel Holland Bakt 2019: Sinas in je taart?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zondagavond zat ik klaar voor de derde aflevering van Heel Holland Bakt. Het thema van deze aflevering was heel verrassend: Oud & Nieuw. Tijdens de laatste opdracht hoorde ik allerlei rare dingen. Dingen waar ik nog even van moet bij komen. Zo stopte Nina sinas in haar kloktaart. Ik snapte daar werkelijk niets van.

Volgens Nina krijg je daar grotere borsten van. Maar dat is een leugentje van haar. Wat een deugniet is Nina toch ook hé? Vorige week stoorde ik mij ontzettend aan haar en haar manier van bakken. Daar was vanavond niet veel meer van over. Het leek wel alsof ik eraan gewend was, of omdat het nu minder opvallend was.

Johan maakte er ook een dolle boel van. Hij verwerkte kaas én zalm zijn kloktaart. Van die combinatie loopt het water mij nog niet in de mond hoor. Ik zal niet zeggen dat ik het walgelijk vind, maar minder lekker. Of hoe Janny het mooi verwoorde: onaangename smaak. Ik denk dat ik het ook een onaangename smaak zou vinden. Het zal wel een hartige taart zijn geworden?

Maar een kloktaart is wel toepasselijk, voor oudejaarsavond. Heel grappig dat ze in de zomer al zo bezig zijn met de jaarwisseling. Het zweet loopt de kandidaten van het gezicht, terwijl wij, de kijkers, de verwarming een standje hoger zetten. Een bijzondere combinatie, maar ook wel heel grappig. De thuisbakkers leven zich wel helemaal in en bakken er lustig op los. Alsof ze in augustus al zin hebben in de jaarwisseling. Dat kan een gevoel zijn, maar het komt wel binnen.

Opdracht twee bestond uit het maken van cannoli. Dat zijn hele bijzondere koekjes. Naast dat vind ik het een heel bijzonder woord. Alsof het een letter mist, net zoals bij Fristi. Alsof er een letter ‘e’ is weggelaten. Maar dat is een gevoel hoor, geen reden voor paniek. De thuisbakkers hadden er wel een beetje moeite mee. Wat deed in de frituurpan is toch best lastig. Over de vulling nog maar te zwijgen zeg. Ik vond het maar knap lastig hoor. Laat staan het proeven, want dat is een kunst op zich! Hulde voor de juryleden hoor, die doen dat maar wel eventjes.

Johan bakte er niet zoveel van. Zijn creatie eindige op de negende plek. De beste cannoli werd gebakken door Arjen. Daar was hij zelf maar wat blij mee. Hij at wel eens het bekende koekje en kon aan de hand daarvan zelf een lekkere versie maken. Wat top dat Arjen dat maar geproefd heeft. Je bent immers wat je eet, hoor je wel eens op de radio. Ik noem Arjen geen cannoli hoor. Dat klinkt een beetje als plagen en dat wil ik niet doen.

De aflevering begon met het maken van een oud en nieuw taart. Het moest een knipoog naar het nieuwe jaar worden. Janny stond te popelen om de taarten te proeven. Ik geef haar geen ongelijk, ik wil dat lekkers ook wel komen proeven. Maar wat Arjen deed, baarde mij wel een beetje zorgen. Hij goot best veel drank in zijn taart.

Nina deed er maar drie eetlepels in, wat ze zelf niet genoeg vond. André ging helemaal los met een rietje en een fles drank. Het gevolg: een vloer vol drank. Gelukkig ruimde André de boel zelf op, zodat de thuisbakkers veilig verder konden met bakken. Naast de drank was bij sommige thuisbakkers de moes ook nog een dun. Ik vind het heel erg om te horen. Gelukkig kwam alles nog goed en stonden er negen (lekkere) taarten klaar om geproefd te worden.

Helaas viel het doek voor één thuisbakker. Nina, die met de sinas in de taart, moest de tent verlaten. Zelf zag ze het al aankomen maar vond het toch jammer. Het is ook heel jammer, voor haar dan. Zelf vind ik het niet zo heel erg, maar ik hoop dat ze lekker blijft bakken. Met sinas. De meester bakker van deze aflevering werd Pauline. Daar was ze blij verrast om. Ik vind haar één van de leukste thuisbakkers van dit seizoen. Dus wie weet gaat ze nog wel ver komen, in de tent! De tijd zal het leren.

Volgende week zijn er nog maar acht thuisbakkers over. Wie dan de tent moet verlaten is nog even de vraag. Gelukkig hebben wij eerst nog de jaarwisseling voor de boeg. Aanstaande woensdag, 1 januari 2020, is Irene Moors weer te zien in Doorbakken. Daar wordt stil gestaan bij de aflevering van vanavond.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: Roland J Reinders