Ondergrondse post: briefje aan Tina

Ondergrondse post: briefje aan Tina

Geschreven door Yvette Neuschwanger

Hé die Tina,

Ik had besloten mijn eerste briefje van dit seizoen te versturen aan de allereerste kandidaat die in beeld zou verschijnen. En voilà, dat was jij! En wat een indrukwekkende manier om aan het spel te beginnen hè...wauw! Anita moest er zelfs een traantje om laten, snap ik wel.

Alle fanfarekorpsen van Sanmexia waren opgetrommeld (see what I did there…) om een cosplay show next level te verzorgen langs een mega rode loper. Met daar aan het einde....Rik in zijn C&A'tje. Die jou welkom heette en vervolgens een complete monoloog over de geschiedenis van het Taoïsme over je uitstortte. Sta je dan....zag er echt uit als één van de meest ongemakkelijkste Tinderdates ooit.

Gelukszoekers

Waarbij je normaal bij een date nog iets van bloemen krijgt, kreeg jij één of ander Taoïstisch tegeltekstje cadeau. Uiteindelijk mocht je kiezen welke poort je wilde nemen. De poort naar wijsheid of die naar geluk. En jij koos heel wijs...enfin, voor wijsheid dus. En dat bleek best een goede keuze!

Ook de anderen kregen eenzelfde ontvangst, Rik was wel zo attent geweest om aan iedereen een tegeltekstje op maat mee te geven. Heel inspirerend allemaal (wat is 'open deuren' in het Chinees?). Even voor het overzicht: alleen jij, Léonie Rob en Jaike kozen voor wijsheid. Jullie mochten een sleutel kiezen van de ene, de gelukszoekers mochten een sleutel kiezen van de andere tafel. In de tempel kon je jouw kistje openen met die sleutel en vond....een Chinees boodschappenlijstje. Lekker dan. Dan maar verder aan de wandel. Ik weet niet welke afslag je nam, maar uiteindelijk eindigde je bij de Chinese muur. Correctie: een Chinese muur. Maar wel een heeeeeel lange ook. Met allemaal rare tekens. Je moest dus de tekens van jouw briefje opsnorren op die enorme muur. En zo kon je het plekje vinden waar je nogmaals een kistje kon openmaken (wat is dat dit seizoen met die kistjes?). En daar vond je....een zwarte vrijstelling! Ka'ching!  Ik kan je verklappen Tina, iedereen die voor geluk koos vond een groene vrijstelling en jij, Léonie, Rob en Jaike vonden dus een zwarte. Verder is mij tijdens deze opdracht niet heel veel opgevallen, behalve dat Claes een aandoenlijk leuk huppeltje heeft en Johan op zoek was naar fliebeltjes. En daar is geen woord Chinees bij.

Hoera, hints!

Het was al met al best een lang intro tot aan de leader. Die ik afgelopen dagen natuurlijk ook al uitgebreid bestudeerd heb, want voorpret. En ja, het klopt dat je een telefoon voorbij ziet komen waarop de tijd 18:10 uur is. En ja, je ziet op 10 seconde het logo van De Mol en op 18 seconde een foto van Claes. Maar hé...er komt ook een afbeelding met daarop het woord 'Hollandse Gerechten' voorbij. En op die telefoon staat ook de datum 29 mei, niet toevallig de verjaardag van....oh nee, laat ik die maar voor me houden. Miljuschka vindt het vast niet tof als ik haar familie erbij haal ;-) Ik bedoel maar te zeggen, het is nog te pril om nu al in een tunnel te duiken. Een Jaike die zegt dat ze 'anderen het werk laat doen'. Zou de mol kunnen zijn. Of een Buddy die uitroept 'Dit is sick!', wat fonetisch klinkt als 'dit is ik'. Ik laat mijn aluhoedje daarom nog even af. Al kan dat niet lang duren weet ik van mezelf, maar ik heb geprobeerd deze eerste aflevering objectief te benaderen.

Ook omdat er al zoveel gelogen werd meteen. Eerst aan die draaitafel (zou ik dus heel agressief van worden hè, als mijn eten bij me vandaan draait), waar Buddy beweert dat hij voor wijsheid had gekozen. Maar, en dat kon jij niet zien natuurlijk, later ook op de hotelkamer van Johan en Léonie. Ze waren de kamer nog niet in of Johan haalde 'm al uit zijn broek en liet 'm aan Léonie zien. Die blij verrast was met de ontdekking dat hij een groene vrijstelling had, maar vervolgens loog over wat zij had gevonden. Wel grappig om te zien dat jij later weer precies hetzelfde bij haar deed overigens. Trouwens, Rob ook niet geloven hoor, met zijn joker. Die heeft natuurlijk ook gewoon een zwarte vrijstelling.

Kodakmomentjes

Goed, dag 2 begon op de markt. Soort Chinese markthal, met heel veel eten (wist je al dat Miljuschka bezeten is van eten?). Hier hingen tablets met helften van het nieuwe molgeld. Het idee was dat jullie bezoekers van de markt zouden vragen een foto te maken van een tablet met een half biljet erop. Zij moesten zélf die foto maken, met hun eigen toestel. En ze mochten er ook niet meerdere maken zodat jullie later konden selecteren. Aantal kandidaten hebben nog geprobeerd die regel uit te leggen tussendoor, maar hé...niemand luisterde. Het was hilarisch om te zien hoe jullie lukraak Chinezen ontvoerden, waarbij jij nog in je beste Chinees heel lieflijk 'Shall I carry your boodschappen' vroeg. Buddy en Johan bewaakten het bord waarop de telefoons verzameld moesten worden. Dat wil zeggen, Buddy deed iets met de telefoons en Johan deed aan Chinese smalltalk. Er vermakelijk. Opvallend was dat jij op één foto zelf pontificaal voor de lens ging staan (je schermde de tablet af...was de titel van deze aflevering niet 'afschermen' ?)

Omdat de regels stelselmatig overtreden waren hadden jullie slechts € 150 voor de pot verdiend. En toen kwam jouw moment Tina! Het moment waarop je promotie had kunnen maken tot penningmeester. Maar je verloor het strategische steekspel dat wij in Nederland ook wel kennen als 'steen, papier, schaar' en nu is Johan (ik raak zelfs mijn hond nog kwijt) Goossens jullie schatbewaarder. Ik zeg: succes daarmee!

Mobiele escaperooms

De volgende opdracht was volgens mij best eenvoudig. En eigenlijk weet je dan al direct dat het gedoemd is te mislukken. Spoileralert (oh nee, je was erbij): dat deed het ook. Jullie werden in duo's opgesloten in vijf mobiele escaperooms (noemen wij hier gewoon vrachtwagens overigens. Jij mocht met Claes in 20 jaar fotohistorie van widm duiken. Door deductie kon je achter de code komen die nodig was om uit de vrachtwagen te komen. Hoe moeilijk kan het zijn om alle foto's weg te halen die op het lijstje stonden? Van groepsfoto's tot aan foto's van de tests en van foto's waarop jokers staan tot aan presentatoren. Heel moeilijk zo bleek, want uiteindelijk toetste je op goed geluk 2198 in en dat was dus fout. Ook Rob en Léonie lukt het niet om te ontsnappen, zij moesten een groot aantal rode knoppen tegelijkertijd indrukken, waarvoor ze eerst een constructie moesten bouwen om dit te kunnen doen. Maar Rob is een anti-man, aldus Léonie en volgens Rob 'kon Léonie ook niets'. Vier linkerhanden dus en in plaats van iets constructiefs gingen ze ook nog eens voor een stoel. Helaas voor hen, maar het is niet voor niets dat de opleiding tot meubelmaker iets langer duurt dan een half uurtje. Ook zij slaagden -duh- niet.

Nathan en Miljuschka hadden hun eigen indoor kermis met grijpmachines. Kwestie van molletjes tellen in de grijpers en ze hadden de code. Ook Buddy en Anita hadden het vrij makkelijk, want de hele vrachtwagen was leeg op één sleutel na. Duurde alleen nog best lang voordat ze 'm vonden, maar hé...het lukte. En ook Johan en Jaike slaagden erin een complete waterleiding aan te leggen van jerrycan tot aan het minibassin waar een badeendje hun sleutel bewaakte. Klein beetje schudden en afknijpen en dat was het. Oké, ze parkeerden hun vrachtwagen uiteindelijk niet in het juiste parkeervak, maar dat deed er eigenlijk ook niet meer toe, want los van de nul, de twee en het euroteken was er verder geen ander cijfer in het spel. En dus wonnen jullie geen € 2100 maar € 20. Ook leuk.

Het spijt me

Tijd om naar een eind toe te werken. We zagen weer hele mooie shots voorbij komen, o.a. van een openlucht repetitie van de Chinese versie van De Jantjes. Te schattig, van die kindertjes in matrozenpakjes. Ook zagen we nog een paar vliegers voorbij komen. Ik schrijf alles maar op, want je weet nooit of het een aanwijzing is! Er werden testen gemaakt en er werden bizar veel (alle!) vrijstellingen ingezet. Want niemand wil de volgende Ron Boszhard zijn. Maar ook een zwarte vrijstelling. Nice move girl, jij kon 'm gewoon nog even lekker in je zak houden. Lijkt me een heerlijk gevoel! En dus moest er iemand naar huis. Het werd Anita en daarmee was de cirkel rond: ze ging er jankend in en ook jankend uit. Lijkt me wel sportief als Rik nu na de uitzending met een bosje bloemen bij haar aanbelt en iemand dan de tune van 'Het spijt me' instart….

Over de verdenkingen van de anderen kan ik nog niet zoveel loslaten, maar weet dat Nathan jou 'perfect' vindt en je ook bij Claes op zijn lijstje staat. Voor nu ga ik even flink nagenieten van deze eerste aflevering en mijn verdere strategie bepalen. Ik hoop dat jij er nog even inblijft, maar dat hoop ik eigenlijk ook van Nathan (te schattig), Johan (te grappig), Jaike (tof wijf) en Rob (want die ogen...)

Is het al volgende week?

groet Yvette