Heel Holland Bakt 2019: Koekje erbij?!
Foto: MAX / Roland J. Reinders

Heel Holland Bakt 2019: Koekje erbij?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer zondagavond en dus weer tijd voor Heel Holland Bakt. In deze aflevering was het thema Holland. Dus moesten de bakkers koffiebroodjes maken. Zij moesten er maar liefst twaalf koffiebroodjes zien te bakken. Volgens Arjen voelde het deeg erg ‘lekker’. Dus hij was helemaal in zijn element. Hij genoot zichtbaar van het bakken.

Maar Esther vond het allemaal niet zo fijn. Het was niet haar ding, de koffiebroodjes. Anouk kwam met een hele nieuwe term ‘plakbek’. Een woord die niet echt thuishoort in Heel Holland Bakt. Maar wel gewoon genoemd werd. Naast de ‘plakbek’ kreeg je van de koffiebroodjes van Anouk ook nog eens plakvingers.

Maar even serieus, de tijdsdruk is heel erg heftig. Het lijkt wel alsof het iedere week gekker wordt. Jeroen wilde zijn koffiebroodjes een blauw laagje geven. Gelukkig kwam Janny op tijd langs om dat idee even de grond in de boren. Het zag er wellicht niet zo aantrekkelijk uit, een blauw koffiebroodje. Dus dat ging (gelukkig) niet door.

Na de koffiebroodjes wilden Robèrt en Janny meer, veel meer. Iedere bakker moest dertig koekjes zien te bakken. Dertig koekjes in een uur tijd. Ik vond dat best heftig. Hoe kun je nu dertig koekjes bakken in een uur? De druk is toch veel te hoog? Je doet mee aan een kookprogramma voor je plezier? Ik weet niet hoe ik zelf zou omgaan met de druk.

De werkzaamheden waren bijzonder veel. Maar de bakkers lieten zich niet kennen en deden allemaal hun best. Alleen de koekjes van Pauline kwamen als slechtste uit de bus. Haar koekjes smaakten duidelijk niet naar meer. Maar Arjen was wel lekker bezig, zijn koekjes werden als beste beoordeeld. Arjen is duidelijk op zijn plek in de tent. Hij heeft plezier en kan netjes werken. Wie weet gaat hij nog ver komen?!

Dan het spektakelstuk. De bakker moesten iets bakken wat uit hun streek kwam. Dat zorgde voor de nodige creativiteit. De één was er drukker mee dan de ander. Terwijl de bakkers druk in de weer waren, speelden André, Robèrt en Janny oud-Hollandse spelletjes. Zo speelden zij Mens Erger Je Niet en Rummikub.

Esther deed een vrij opvallende uitspraak. Zij houdt totaal niet van gezelschapsspelletjes. Ze kreeg er zelfs jeuk van. Nou ik krijg jeuk van Esther. Spelletjes zijn zo ontzettend leuk om te doen. Maar dat zeg ik, iemand die van spelletjes houdt. Ik ben nu geen fan meer van Esther. Ik hoop stiekem dat ze snel de tent mag verlaten.

Maar helaas (voor mij) bleef Esther in de tent. Maar meesterbakker van de week werd ze overigens ook niet. Die eer ging deze week voor de tweede keer naar Anouk. Hier was zij zelf heel erg verbaasd over. Opnieuw kreeg zij een mooi speldje op gespeld. Helaas viel voor Jeroen het doek. Hij moest deze week de tent verlaten. Voor Arjen een moment om de eer hoog te houden. Naast hem zijn nu alleen nog maar vrouwelijke bakkers over.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders