Heel Holland Bakt: Geluk(kig) zit in een klein koekje
Bron: MAX Roland J.Reinders

Heel Holland Bakt: Geluk(kig) zit in een klein koekje

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer zondag en dus weer tijd voor Heel Holland Bakt. Het is de eerste week van het nieuwe jaar. Dat vraagt om nieuwe baksels natuurlijk. De leukste opdracht van deze week waren toch wel de gelukskoekjes. Ga die maar eens maken. Dan niet één, nee meteen twaalf! Daarvoor hebben de thuisbakkers maar één uur de tijd. Ik voel de spanning al enorm stijgen in de tent. Vooral Rianne is een bijzondere thuisbakker. ‘Je kunt niet altijd geluk hebben’ is een uitspraak van haar. Ik weet niet of ik daar blij of bang van moet worden. 

Bij de andere thuisbakkers was het geen geluk. Want hoe maak je nu toch die gelukskoekjes? Er moet in ieder geval een mooie wens in voor het nieuwe jaar. Wat wens je voor het nieuwe jaar? De opnames waren in de zomermaanden. Dan al nadenken over het nieuwe jaar? Ik vind dat toch heel erg knap. De wensen logen er niet om. Geluk, liefde wijsheid, wat een lieve thuisbakkers zijn het toch ook. Helaas bakte Elizabeth er niet zoveel van. Die van haar leken op eierkoeken. Ook heel lekker, maar niet de bedoeling. Daniel wist de opdracht als beste neer te zetten. 

Opdracht één was ook erg lekker: saucijzenbroodjes. Die zijn natuurlijk warm het lekkerst. Maar de thuisbakkers moesten er twaalf bakken in twee verschillende smaken. Ik maak me nu al zorgen over de juryleden. Die moeten dat allemaal proeven. Gelukkig is André fan van hartig, dus hij keek al enorm uit naar de beoordeling. Ellen was helemaal in de stress. Ze deed mij een beetje denken aan Jetty van vorige week. Als dat maar geen voorbode is voor het begin van het einde.

Verder waren de meeste mannen bijzonder netjes gekleed. Een beetje te netjes voor achter een fornuis. Al was het natuurlijk wel een ‘nieuwjaarsreceptie’. Maar dan nog is het heel erg bijzonder om met een stropdas om te gaan bakken. Ik weet niet of ik dat snel zou gaan doen. Maar Janny was erg gecharmeerd van de mannelijke stropdassen. Een beetje sjans hier en daar is niet weggelegd voor Janny.

Als laatste werd er een speciale taart met bubbels gemaakt. De thuisbakkers mochten hun creativiteit laten zien. Rianne was heel creatief. Ze maakte geen hele bubbels, maar halve. Ze zette die op een glas om zo de jury te foppen? Ik weet niet helemaal of ze de opdracht wel begrepen had. Ze reageerde ook niet helemaal leuk op het jury commentaar. Ze was bijna beledigd. Ik werd bijna een beetje bang van haar. Ze deed mij denken aan Judith uit GTST. Maar dat is gewoon een gevoel, verder niet belangrijk ofzo.

Iedereen maakte er iets heel moois van. Alleen Roelof maakte er niet zoiets moois van. Zijn taart was een beetje een rommeltje. Gelukkig kreeg hij hulp van Elizabeth. Maar anders was zijn taart geen taart. De jury had een beetje dezelfde mening. Ook niet helemaal zoals gedacht. Je zou bijna denken dat het de exit betekend voor Roelof. Al zou ik niet erg vinden dat Rianne naar huis zou gaan. 

De meesterbakker van deze week werd Daniel. Hij glunderde van oor tot oor. Hij heeft ook heel mooi en goed gebakken. Dus niet zo raar dat hij de meesterbakker werd. Voor Roelof was het over en uit. Hij moest helaas de tent, als tweede, verlaten. Dat neemt niet weg dat Rianne in de gevarenzone blijft. Wat mij betreft mag ze volgende week de tent verlaten. Maar of dat ook gaat gebeuren is nog even afwachten. 

Een aflevering waarbij het water mij in de mond liep. Je krijgt echt spontaan zin in wat lekkers. Eigenlijk helemaal niet goed om Heel Holland Bakt nu uit te zenden. Iedereen is bezig met goede voornemens en kijkt naar al dat lekkers op televisie. Zeg daar maar eens nee tegen…

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.