Terug naar 2010: Ophef om vleesjurk & Pierre Kartner kiest Sieneke

Terug naar 2010: Ophef om vleesjurk & Pierre Kartner kiest Sieneke

Geschreven door Daniël Schalk

Het is 2020, dus er is weer een decennium voorbij. Het is de hoogste tijd om de jaren ‘10 voorgoed achter ons te laten, maar niet voordat wij nog één keer hebben teruggeblikt. Elke maand staan de showbizz-gebeurtenissen uit een ander jaartal in de spotlights, vandaag is dat 2010.

Lady Gaga verschijnt in vleesjurk

Het is nog altijd een van de meest besproken kledingstukken aller tijden: de vleesjurk van Lady Gaga. De zangeres houdt de gemoederen flink bezig als zij in september 2010 op de rode loper van de MTV Video Music Awards verschijnt in een spraakmakende jurk gemaakt van vlees. De bloederige vleesjurk beland daarna niet op de BBQ, want hij hangt nog altijd in het museum The Rock & Roll Hall of Fame in de Amerikaanse stad Cleveland. Vorig jaar ontstond er wéér ophef rondom de jurk, toen zangeres Billie Eilish ruim 9 jaar later kritiek uitte op de opvallende jurk van Gaga.

Pierre Kartner kan niet kiezen

Een van de meest ongemakkelijke tv-momenten uit het afgelopen decennium is misschien wel de twijfelende Pierre Kartner tijdens het Nationaal Songfestival. Tijdens de nationale voorronde in 2010 treden vijf artiesten op met hun eigen versie van het nummer Ik Ben Verliefd (Shalalie). De punten van de jury zorgt voor een gelijkspel tussen Sieneke en Loekz, maar het publiek kiest vervolgens voor Vinzzent. Het is dan aan ‘Vader Abraham’, de schrijver van het nummer, om te kiezen. “Ik kan het niet doen”, zegt Pierre. Er ontstaat paniek. Dan zegt Pierre: “Nou, Sieneke!” Daarna loopt hij snel het podium af. Sieneke mag Nederland uiteindelijk vertegenwoordigen, maar haalt niet de finale.

X Factor brengt One Direction samen

Fans van One Direction wachten nog altijd op de dag waarop Niall Horan, Liam Payne, Zayn Malik, Harry Styles en Louis Tomlinson weer bij elkaar komen, maar het is dit jaar alweer 10 jaar geleden dat zij bij elkaar werden gebracht in de Britse versie van X Factor. De vijf jongens doen in 2010 apart mee aan de audities van de talentenjacht, maar mogen alleen door naar de volgende ronde als zij als groep verder gaan. Dit voorstel verandert hun levens voorgoed. De band onderbreekt in maart 2016 voor onbepaalde tijd hun carrière, maar er gaan geruchten dat One Direction dit jaar hun comeback maakt. Of Zayn Malik, die de band in 2015 al verliet, er dan ook weer bij is, is de grote vraag.