Songfestival-column: ‘Zet Grow wat vaker op, dan ga je het vanzelf waarderen’
Bron: AVROTROS / Anton Corbijn

Songfestival-column: ‘Zet Grow wat vaker op, dan ga je het vanzelf waarderen’

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vind Grow van Jeangu Macrooy geen topnummer. Ik wil zeker niet de sfeer verpesten, want ik weet dat er heel veel mensen héél enthousiast zijn over het Songfestival-nummer van Jeangu. Vorig jaar was ik ook niet erg opgewonden van het nummer van Duncan Laurence dus het zal wel aan mij liggen, denk ik dan maar.

Hoewel ik niet zo enthousiast wordt van rustige ballad zoals die van de twee Nederlandse inzendingen, word ik wel blij van het nummer van Litouwen dit jaar bijvoorbeeld. Ik vind het Songfestival een vrolijk feestje en dat wil ik ook terugzien op het podium. Daarom vind ik het ook jammer dat heel veel landen het voorbeeld nemen aan Duncan, maar dat is een trend die we elk jaar zien. Landen die hetzelfde doen als de winnaar van het jaar ervoor. Dus ik hoop dit jaar weer op een leuke, spontane, knallende winnaar zoals Netta van Israël. Over Israël gesproken: check ook even het nummer wat ze dit jaar sturen naar Rotterdam, echt een feestje!

Vincent

Bij mij staat Grow op repeat hoor! Toen ik Grow voor de eerste keer hoorde was ik absoluut niet direct enthousiast. Ik vind het een lastig nummer. Het komt langzaam op gang en als het eindelijk knalt, is het alweer afgelopen. Ik heb mij mezelf er de afgelopen dagen toe gedwongen om hem wat vaker te luisteren. Vorig jaar was ik ook geen fan van Arcade. Ik weet nog dat wij samen naar de onthulling van Arcade in De Wereld Draait Door keken. Na afloop doken wij de studio in om ‘12 points goes to’ op te nemen. Onze eerste reactie: slecht nummer. Arcade en Grow hebben één (nadelig) ding gemeen: je moet het vaker horen om het te waarderen.

Dat is dus een groot probleem, want veel mensen in Europa zullen het nummer pas horen in de finale op 16 mei. Die horen Grow dus ook maar één keer en nemen daarna hun besluit: top of flop? En dan ben ik bang dat zij eerder kiezen voor het liedje van IJsland of Litouwen, dat de eerste keer al direct een feestje is en lekker in het gehoor ligt. Vandaag is trouwens ook ‘12 points goes to’ weer begonnen. Elke vrijdag beoordelen Vincent en ik samen met onze collega’s Sebastiaan en Vera álle liedjes van het Songfestival. Binnenkort is Jeangu aan de beurt, maar mijn tip voor Vincent is alvast: zet Grow nog even wat vaker op, dan ga je het vanzelf waarderen!

Daniël

Reageren? Stuur een mailtje naar redactie@songfestivalupdate.nl.