Expeditie Robinson NL vs BE: Is dit typisch Belgisch?

Expeditie Robinson NL vs BE: Is dit typisch Belgisch?

Geschreven door John Holdorp

John schrijft elke donderdagavond over de gebeurtenissen in Expeditie Robinson NL vs BE.

De aflevering begint met een genietende Herman, de bezige bij van de expeditie. Dit bezig zijn van Herman heeft er al voor gezorgd dat zowel Niels als Nelleke hem hebben genoemd in de ‘vragenvuur’ vraag “Wie vond je een echte Robinson?” Daarna zien we Ruth die een aantal krabben heeft gevangen. Volop ontspanning lijkt het. Maar dat is maar schone schijn want er staan weer proeven op het programma.

Terwijl we merken dat bij de meeste deelnemers de heimwee toeneemt. Met name bij Thomas, polst Herman de groep over het wegstemmen van een Belg. Maar hij krijgt niet echt medestanders. Als de proef begint blijkt dat dit een speciale proef wordt. De winnaar krijgt een videoboodschap van thuis. Als de deelnemers klaar staan voor de proef wordt aangegeven dat degene die als eerste afvalt een zwarte stem krijgt.

De proef is een proef waar je kleur moet bekennen. Iedereen moet een gewicht omhoog houden en om de beurt moet iedereen aangeven bij wie een extra gewicht moet. Anouk mag als eerste kiezen en noemt Herman. En dan breekt voor Herman de hel los. Iedereen noemt Herman en binnen no time ligt Herman als eerste in het water en krijgt dus een zwarte stem op de volgende eilandraad. Een voor een vallen de anderen af totdat Koen en Thomas overgebleven zijn en dan springt Koen vrijwillig in het water. Dan blijkt dus afgesproken te zijn dat Thomas dit mocht winnen zodat hij zijn kinderen kon zien.

Thomas wint en mag iemand meenemen naar winnaarseiland en kiest logischer wijs voor Koen. Als die twee aankomen op winnaarseiland is Ruth superblij. En dan komt Ruth erachter dat Jorik de vorige keer tegen haar gelogen heeft. Dat Niels wel naar huis is en Herman er nog inzit. Later komt Ruth er ook nog achter dat Herman een zwarte stem heeft gekregen. Ze is verrast dat Thomas en Koen haar dat niet (eerder) verteld hadden. Ruth doet een proef tegen Thomas waarbij een glazen pot omhoog gehouden moet worden. De sterke Ruth wordt echter verslagen door Thomas en ze moet terug naar de groep.

Bij de rest is Herman verrast en teleurgesteld dat iedereen hem extra gewicht gaf en beseft dat hij waarschijnlijk de volgende is die eruit vliegt. Herman probeert het tij te keren door erop te wijzen dat hij nog zo ontzettend geniet, meer dan anderen. Hierop reageert Kevin als een gebeten hond en er ontstaat een discussie. Die opnieuw oplaait als blijkt dat Herman een gevonden lepel in zijn tas heeft gestopt om als souvenir mee te nemen. Iets waarop hij volgens o.a. Kevin geen recht heeft. 

Kevin reageert een beetje als een klein kind, een soortgelijke reactie zagen we vorige week bij Koen toen Niels weg werd gestemd en Koen vond dat iedereen zich aan de afspraken moest houden, wat hijzelf overigens niet deed bij Nelleke. Kevin laat nu dus ook een andere kant van zichzelf zien. Maar ook Ruth neemt het spel dat Jorik met haar gespeeld heeft en wat een groepsafspraak was zodanig op dat ze Jorik direct van het eiland wil hebben.

Komt nu terwijl de druk toeneemt een typisch Belgisch trekje naar boven en reageren de Belgen nu  als kleine kinderen of ligt dat aan mij? Misschien krijg ik nu half België over me heen? Tijdens de eilandraad komt Ruth er tot haar verrassing achter dat Jorik ook een gouden munt heeft. Ze wilde eigenlijk Jorik eruit hebben maar beseft dat dit zinloos is en besluit dan om op Herman met zijn zwarte stem te stemmen. De uitkomst is dan ook simpel. Herman krijgt de meeste stemmen en moet de expeditie verlaten.

Na Nelleke die vorige week de expeditie moest verlaten valt nu Herman af. Mijn favorieten liggen er nu dus uit. En moet ik dus een nieuwe favoriet zoeken. Koen was het al niet, Ruth en Kevin ook niet na zo’n reactie. Thomas dus bij de Belgen. En bij de Nederlanders, Anouk niet is te onopvallend, Elroy niet die presteert minder dan hij zelf denkt dus Jorik dan bij de Nederlanders.

Expeditie Robinson NL vs BE is te zien op Videoland.