Expeditie Robinson NL vs BE: Wie wordt de eerste finalist?

Expeditie Robinson NL vs BE: Wie wordt de eerste finalist?

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

John schrijft elke donderdagavond over de gebeurtenissen in Expeditie Robinson NL vs BE.

Deelnemen aan de expeditie is het steeds bijstellen van je doelen. Niemand, maar dan ook niemand, wil als eerste afvallen. Dat is altijd het eerste doel van elke deelnemer. Maar als dat wordt gehaald stellen de meeste zich een nieuw doel, het winnen van een proef of heel vaak het halen van de samensmelting. Maar als die dan wordt gehaald wil je toch ook minimaal de halve finale halen. Of nog liever de finale.

En met nog 5 deelnemers staat de deur naar de halve finale al op een kier. Thomas die nog steeds op winnaarseiland zit moet nog een proef winnen en hij zit in de finale. De anderen, Jorik, Elroy, Anouk en Koen kunnen een grote slag slaan door de laatste immuniteitsproef te winnen. Maar er spelen ook nog andere belangen. In de finale zitten in ieder geval een Belg en een Nederlander. Voor de Belgen lijkt het simpel als Thomas de laatste proef op winnaarseiland wint zit hij in de finale. Verliest hij en moet hij terug naar de eilandraad dan stemt hij met zijn stemmen Koen eruit en dan is hij ook de laatste Belg. Dus kun je Thomas al in de finale plaatsen.

Bij de Nederlanders ligt het iets moeilijker, Anouk denk een afspraak met Elroy te hebben om niet op elkaar te stemmen. Elroy heeft echter een afspraak met Jorik om Anouk eruit te stemmen. Maar de laatste proef winnen betekend immuniteit en in ieder geval een plaats in de halve finale. En de proef is een proef die de bekende Nederlanders ook al hebben gehad. Een toren met meerdere verdiepingen. Elk onderdeel dat je afmaakt opent een luik naar de volgende verdieping. Eerst is het een soort ringhaken, dan de bekende touwpuzzel, dan een doolhof en tenslotte het schieten van pijltjes. 

En tegen de verwachting in schiet Koen als een raket uit de startblokken en is hij als eerste bij de touwpuzzel. En zoals hij al vaker met zelfspot heeft laten blijken is denken en puzzelen niet zijn sterkste kant. Dus Koen werpt zich met verve op de puzzel en blijft zich hier al vloekend en tierend mee bezig houden terwijl de anderen hem voorbij gaan. Jorik, Anouk en Elroy gaan na hem aan de puzzel beginnen en hebben de knoop eerder ontward dan Koen. Jorik is ook als eerste bij het doolhof, gevolgd door Anouk en Elroy. En als Anouk en Elroy nog volop bezig zijn met het doolhof wint Jorik toch weer vrij gemakkelijk de proef en mag weer naar winnaarseiland dit keer met twee grote brownies.

Op winnaarseiland aangekomen bespreekt Jorik nogmaals met Thomas dat het plan is om Anouk eruit te stemmen. De proef tussen deze twee winnaars is het onthouden van de volgorde van diverse symbolen en deze in de juiste volgorde op een bord plaatsen. Maar dat onthouden moet dus gebeuren terwijl brieven van het thuisfront worden voorgelezen. Hierbij ontstaan de nodige emoties omdat Thomas op winnaarseiland veel na heeft kunnen denken en besloten heeft bij thuiskomst in België zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Jorik daarentegen wordt in de tekst van de brief geconfronteerd met de naam van zijn overleden dochtertje. 

Thomas is iets sneller klaar dan Jorik. Bij de controle heeft Jorik 3 fouten, maar hoeveel heeft Thomas er? Dat blijken er ook 3 te zijn en omdat Thomas iets sneller klaar was wint hij (weer) en zit hij in de finale. Wel volgt er nog een laatste beslissende twist. Beiden gaan terug naar de eilandraad en mogen beiden stemmen. Omdat Thomas al in de finale zit is Koen geen concurrent meer en komt hij zijn afspraak met Jorik na en wordt Anouk uit de Expeditie gestemd.  En zit Koen er nog steeds in. Koen die een poosje terug al zijn stemmen op Nelleke had ingezet en geen stemmen meer had overleeft weer een eilandraad.

Expeditie Robinson NL vs BE is te zien op Videoland.