Anouk verlaat Expeditie Robinson: ‘Bij terugkomst aan het infuus gelegen’

Anouk verlaat Expeditie Robinson: ‘Bij terugkomst aan het infuus gelegen’

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De 30-jarige koffie-expert Anouk is bloedfanatiek, maar was in Expeditie Robinson NL vs BE een beetje de 'sluipmoordenaar'. Ruth was sterk, Nelleke was fanatiek, Liesbeth was erg chagrijnig en Anouk? Ze viel nooit echt op, maar wist het juiste bondje te vinden en daardoor als laatste vrouw over te blijven.

Net voor de halve finale werd Anouk naar huis gestuurd. Anouk was nooit echt in gevaar, tot de aflevering dat ze weggestemd werd. Wij leggen Anouk het vuur aan de schenen in Robinson Vragenvuur.

Hoe groot was de teleurstelling om vlak voor de halve finale naar huis te moeten?

"De teleurstelling was onwijs groot om net voor de halve finale naar huis te moeten. Je bent zo ver gekomen en zo dichtbij het eind, dan wil je het afmaken ook! Ik kwam naar expeditie om die finale te halen en te winnen. Toch kon ik tijdens de eilandraad de switch heel snel maken naar blijdschap en dankbaarheid voor hoelang ik in de expeditie heb gezeten. Het hele avontuur vloog aan me voorbij en ik kon alleen nog maar blij zijn met wat ik allemaal heb mogen meemaken. Ook waren we met de laatste zes deelnemers zo close geworden dat we echt een ontzettend leuke tijd samen hebben beleefd."

Voelde je je verraden door jouw medekandidaten Jorik en Elroy?

"Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat het een spel is. Iedereen speelt dat spel op zijn manier. Ik was zelf ook niet vies van een bondje of een leugentje om bestwil. Thuis speel ik met mijn vriendinnen vaak het spel Wie is de Mol? Daar heeft ook nog nooit iemand gewonnen door eerlijk te vertellen dat zij de Mol is."

Had je iets anders kunnen doen om langer in de Expeditie te kunnen blijven?

"Ja zeker, ik had een individuele proef tegen het einde van de Expeditie moeten winnen! Dat nam ik mezelf wel vaak kwalijk, dat dat telkens net niet lukte. In het midden van de expeditie voelde ik me wat zwak maar tegen het einde begon ik weer wat sterker te worden. Ik had goede hoop dat ik er wel een zou pakken."

Je was de laatste vrouw in de Expeditie. Zorgde dat voor extra druk?

"Het was een hele mijlpaal dat ik als laatste vrouw over was. Ik dacht dat ik hierdoor tactisch gezien erg sterk stond. Die mannen nemen toch liever een vrouw mee naar de finale dan een man dacht ik?"

Hoe heb je je voorbereid op je deelname aan Expeditie Robinson?

"Ik was heel fit voor de expeditie begon door veel kracht en conditietraining. Daarbij ben ik iedere ochtend gaan zwemmen, heb ik vuur leren maken en leren knopen. Ik ben ik afleveringen van vorige seizoenen terug gaan kijken ter voorbereiding op het avontuur."

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens de Expeditie? 

"Ik vond het behalen van de samensmelting en daarbij het diner, met zijn allen even niet aan het spel denken, echt een van de mooiste momenten."

Wat was het aller zwaarste moment tijdens de Expeditie?

"100% het hebben van weinig eten en dus weinig energie was voor mij het zwaarste. Daarbij kwam tegen het einde de proef met de brandblaren onder beide voeten, toen zat ik er ook wel even doorheen. Maar nooit gedacht aan opgeven!"

Je bent groot koffiefanaat. Is koffie hetgeen wat je het meest hebt gemist?

"Ik heb koffie zeker gemist, het eerste wat ik deed toen ik terug in Nederland was thuis lekkere koffie drinken. Maar Koffie is geen eerste levensbehoefte, eten is dat wel. Daarom dat ik eten toch meer miste dan de koffie."

Ben je veel gewicht kwijtgeraakt op het eiland?

"Als ik het nu terug zie schrik ik wel van hoe dun ik aan het eind was! Iedere keer als ik op iets hards ging zitten dan sliepen allebei mijn benen binnen een minuut omdat er geen vet meer aan zat. Je spieren worden dan meteen afgekneld. In het filmpje zie je dat ik 5 kilo kwijt was, later bij de dokter bleek dat 7 te zijn. Voor mij lichaam is dat ontzettend veel."

Wat heb je als eerste gegeten toen je terugkwam van het eiland?

"Bij de eilandpraat met Bartel heb ik meteen een hamburger en chips gegeten. Daarna was het alles opeten wat ik tegenkwam. Helaas kon mijn maag dat niet aan, werd ik ziek en raakte ik uitgedroogd. Ik heb 8 uur aan het infuus gelegen om te herstellen waarna de dokter me vertelde dat ik enkel nog bananen en rijst mocht eten de komende dagen."

Wie vind je een echte Robinson? Wie is jouw favoriet? 

"Jeetje, ik vind dat altijd een lastige vraag! Echt iedere deelnemer had zijn/haar kwaliteiten. Ruth was natuurlijk ontzettend sterk maar ik heb nooit echt met haar op een eiland gezeten dus ik weet niet precies hoe zij daar was. Maar ik vond bijvoorbeeld Dennis ook een echte Robinson. Helaas was hij niet zo tactisch en moest hij al heel snel het spel verlaten."

Het einde is in zicht. Wie gun je de overwinning het meeste?

"Mijn favoriet voor donderdag is Koen, de underdog van dit seizoen. Maar ook Elroy gun ik de winst, echt een tacticus en tijdens het hele avontuur toch wel mijn beste maatje geweest. Jorik en Thomas hebben dan weer het meeste gewonnen, dus ook die verdienen het om te winnen. Ik denk dat het heel spannend zal gaan worden donderdag."

Hebben we tijdens de uitzendingen de echte Anouk gezien?

"Ja, zeker wel! Wat was het cool om mezelf zo terug te zien! Ik hoor om me heen veel dat ik echt zo ben als in het echte leven. Al missen sommige vrienden wel mijn sarcasme en woordgrappen in de uitzendingen. Maar daar is het natuurlijk ook niet helemaal het programma voor."

Hoe zijn de reacties uit jouw omgeving op je deelname?

"Niet normaal. Iedereen is super enthousiast, volgt het en leeft mee met wat er allemaal gebeurt. Al die liefde en support is echt hartverwarmend en had ik vooraf echt niet verwacht in deze grote mate."

Als je uitgenodigd zou worden om nog een keer mee te doen, zou je dat dan doen?

"10000000000000% YES. Daar hadden we het vaak over op het eiland. Helemaal tegen het einde van de expeditie. De meesten waren er helemaal klaar mee en zeiden voor mij nooit meer maar ik heb altijd het gevoel gehad van ik zou dit zo weer doen! Nu achteraf zou de rest ook het liefst weer terug willen naar het eiland! Haha."

Hoe zou je jouw deelname en de hele ervaring beschrijven? Wat zal je altijd bijblijven?

"Wat een geweldig avontuur. Van begin tot het einde genoten van het overleven op een eiland, de proeven, de onzekerheid, rust, verveling en het spel. Wat me altijd zal bij blijven zijn de oogverblindende zonsopgang zonsondergang. Ook het stormen op het eiland en onweer en bliksem in de verte. Wat is de natuur, het leven zonder agenda en telefoon toch ontzettend mooi. Oja, en hoe gelukkig kleine simpele dingen van het leven je kunnen maken."