Johnny de Mol: ‘Waar het kan, wil ik graag iets bijdragen’

Johnny de Mol: ‘Waar het kan, wil ik graag iets bijdragen’

Geschreven door Daniël Schalk

Johnny de Mol heeft een hoop tv-programma’s op zijn naam staan. Hij begon zijn carrière als tv-presentator bij SBS, waar hij programma’s als Waar is De Mol? en Down met Johnny presenteerde. In 2013 maakte hij de overstap naar RTL, om in 2018 weer terug te keren naar SBS. Maar daarnaast is hij ambassadeur van Het Vergeten Kind en medeoprichter van Movement On The Ground.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Johnny de Mol.

Eind 2015 richtte Johnny met een paar vrienden Movement On The Ground op, dat zich inzet voor onschuldige slachtoffer van een humanitaire crisis. De organisatie heeft een eigen filosofie ontwikkeld. “We noemen een vluchtelingenkamp een campus, we willen plekken bouwen waar je rust vindt, waar je waardig wordt behandeld. Waar je kan leren, waar gebruik wordt gemaakt van je talenten, waar je samen met de lokale bevolking initiatieven kan ontplooien. Waar je je ook als je géén vluchteling bent thuis voelt”, vertelde de televisiepresentator in 2017 in Vrij Nederland.

Feestvakantie

Johnny en zijn vriend Adil Izemrane boekte in 2016 een feestvakantie op Ibiza, maar kregen een gevoel van schaamte bij het zien van de inmiddels iconische foto van de verdronken Syrische peuter op het strand. Ze zegden de feestvakantie af en gingen samen naar Lesbos om te helpen. “Dat kan toch niet, wij met de handjes in de lucht en de voetjes in het water op Ibiza, terwijl in diezelfde Middellandse Zee duizend kilometer verderop mensen sterven”, vertelde Adil in 2017.

Vanwege opnames van het RTL4-programma Holland’s Got Talent moest Johnny terug naar Nederland. “Het eerste wat ik wilde was weer terug”, vertelde Johnny in 2018 in De Volkskrant. Johnny reisde vaak terug naar het eiland, waardoor zijn omgeving dacht dat hij zijn tv-carrière wilde opgeven en fulltime hulpverlener wilde worden. “Mijn toenmalige baas Erland Galjaard heeft dat uit mijn hoofd gepraat”, onthulde Johnny in 2018. De vluchtelingen op Lesbos hadden geen idee wie Johnny was, totdat sommige bij De Mol thuis logeerden. “Tot ik in Nederland aankwam, had ik geen idee hoe bekend Johnny was”, vertelde Nouri uit Irak in hetzelfde artikel van De Volkskrant.

Verenigde Naties

In september 2017 reisde Johnny met de toenmalige minister Koenders van Buitenlandse Zaken mee naar het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York om daar bijeenkomsten bij te wonen. De tv-maker praatte daar onder meer over vluchtelingen en mocht aanwezig zijn bij gesprekken over de crisis in Syrië en terrorismebestrijding. “Ik kijk uit naar een hele leerzame en waardevolle ervaring”, zei De Mol toen tegen de NOS. “Daar waar het kan, wil ik graag iets bijdragen en het liefst direct de handen uit de mouwen steken, zoals op Lesbos”, vertelde de zoon van John de Mol.

Ook tijdens de coronacrisis wil Johnny graag helpen, maar dat gaat tot zijn frustratie even niet. “Het is frustrerend dat je niets kunt en mag doen. Dat zit niet in mijn aard. Ik wil eropuit, mensen helpen”, zegt hij in Vrouw. Toch zit Johnny niet stil. Hij belt met vergeten kinderen, ongeneeslijk zieke mensen uit zijn programma’s en ouderen. “Dat geeft nog een klein beetje voldoening”, vertelt hij. De opnames van zijn nieuwe tv-programma Restaurant Misverstand zijn stilgelegd, maar daar maakt hij zich niet druk om. “Ik merk het wel wanneer we het kunnen afmaken”, besluit De Mol.