GTST Klassiekers: Meneer Harmsen is de opa van Meerdijk

Geschreven door Sebastiaan Boers

Iedere dinsdag blikt Showbizznetwork.nl terug op 30 jaar GTST. Welke gebeurtenissen hebben grote impact gehad in Meerdijk? Wij maken een reis terug in de tijd.

Iedereen kent de bekende keuken van meneer Harmsen nog wel. Hij was daar heel vaak te vinden. Meneer Harmsen was wel een beetje een bemoeial. Maar iedereen was maar wat blij met de ‘opa’ van Meerdijk. Heel veel inwoners van Meerdijk mochten uithuilen aan zijn keukentafel. Hij heeft vaak thee gezet met zijn ouderwetse fluitketel. Hij woonde jarenlang alleen in zijn kleine huisje. Ergens was dat ook wel zielig om te zien. 

Familiebezoek

Maar dat beeld veranderde al snel. Allereerst kwam zijn nichtje Jessica bij hem wonen. Ze moesten erg aan elkaar wennen, want ja, meneer Harmsen was best wel een beetje ouderwets. Gelukkig wenden ze al snel aan elkaar. De twee kregen een hechte band met elkaar. Meneer Harmsen was een gelukkig mens.

Een aantal jaar later kwam ook Hedwig, het zusje van Jessica, bij haar oom wonen. ‘Oom Govert’, want ja meneer Harmsen had een voornaam. Deze voornaam werd helaas niet vaak gebruikt, maar gelukkig veranderde ‘meneer’ al snel in ‘oom’. Alleen met Hedwig had meneer Harmsen meer problemen. Zij was toch wel een beetje wild te noemen.  

Toevluchtsoord 

Uiteindelijk was iedereen maar wat blij met zo’n lieve oom. De jaren die daarop volgden werd het huis van meneer Harmsen een soort toevluchtsoord. De zoon van Rik, Job, woonde ook een tijdje bij meneer Harmsen in huis. In feite was hij een bijzonder lieve man die goed voor zijn medemens zorgde. 

Als kijker wilde je maar wat graag bij hem in huis wonen. Want wie wil er nu niet een lekker kopje thee en een luisterend oor. Maar aan alle goede dingen kwam helaas een ende. Meneer Harmsen kwam een oude jeugdliefde tegen. Zij wilde genieten van het leven in het buitenland. Hier wilde meneer Harmsen niets van weten. 

Gelukkig overtuigden zijn vrienden hem om toch te gaan. Na lang wikken en wegen koos hij ervoor om met zijn jeugdliefde mee te gaan. Zo kwam er een einde aan meneer Govert Harmsen en aan zijn bekende keuken. Nadat hij vertrokken was, werd Jeff langzaam maar zeker de nieuwe ‘vader’ van Meerdijk. Hij heeft namelijk ook bijzonder veel overgehad voor zijn medemens.

In 2020 lijkt de rol van 'vader' aan opa Henk te zijn toegewezen. Zijn dochter Saskia en haar gezin verhuisden nog niet zo lang geleden naar Meerdijk. Henk wilde maar wat graag bij het gezin van zijn dochter intrekken. Maar helaas zag zij het niet zo zitten. Meerdijk is gelukkig groot genoeg voor Henk. Het lijkt erop alsof hij zijn intrek gaat doen in Het Paleis, het huis van Lucas.