GTST Klassiekers: Lucas krijgt rake klappen van Menno

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Iedere dinsdag blikt Showbizznetwork.nl terug op 30 jaar GTST. Welke gebeurtenissen hebben grote impact gehad in Meerdijk? Wij maken een reis terug in de tijd.

Eindelijk was het zover: het allereerste homohuwelijk. Lucas stond op het punt om te trouwen met zijn liefde Menno. Op het oog een bijzondere relatie tussen de twee. Niemand had kunnen denken dat de twee in het huwelijksbootje zouden treden. Voor de feestelijke dag kwam Stefano, Lucas’ vader, over uit New York.

Was het dan nu ‘ze leven nog lang en gelukkig’ voor Lucas en Menno? Stiekem hoopte je daar wel een beetje op. Want tot nu had Lucas niet veel geluk in de liefde. Zijn jeugdliefde, Edwin, overleed aan een dodelijk virus. Maar met Menno had Lucas het geluk weer gevonden. Maar na het huwelijk ontstonden er ‘problemen’. 

Menno’s ware aard

Al snel bleek dat er iets goed mis was met Menno. Hij was ineens jaloers en wilde alles weten van Lucas. Wanneer hij iets te laat thuiskwam, wilde Menno meteen weten waar hij was. Voor Lucas stelde het allemaal niet veel voor. Hij mocht gaan en staan waar hij wilde. Hier dacht Menno blijkbaar anders over. Hij kon het niet aan en sloeg Lucas in het gezicht. 

Een grote shock voor Lucas. Hoe kon zijn man tot zo iets in staat zijn? Was het eenmalig of was Menno gewelddadig? Niets leek daarop, dus hield Lucas het maar stil. Hij hoopte dat het snel weer beter zou gaan. Maar helaas voor Lucas werd het alleen maar erger. Menno kon zich niet beheersen en sloeg er meerdere malen op los. 

Lucas zakt in elkaar 

De alarmbellen gaan af wanneer Lucas in De Rozenboom in elkaar stort. In het ziekenhuis wordt snel duidelijk dat de ribben van Lucas zijn gebroken. Hij durft nog altijd niet de waarheid te vertellen. Wat zou er dan gebeuren met Menno? Hij wilde zijn man niet kwijt, maar het geweld moest stoppen. Uiteindelijk kan Lucas niet anders en verteld wat er speelt. Iedereen is in shock om wat zij te horen krijgen. 

Al snel wordt duidelijk dat het huwelijk geen kans van slagen meer heeft. De twee gaan dan ook snel uit elkaar. Menno wil zich laten behandelen in het buitenland. Stiekem hoopt hij nog op een kans. Maar daar wil Lucas niets van weten. Voor hem is het hoofdstuk afgesloten. Hij wil verder met zijn leven en de hele gebeurtenissen met Menno snel vergeten. 

Deze verhaallijn was bijzonder spannend. Want het was het eerste homohuwelijk in GTST. Daarnaast kwam het thema huiselijk geweld ook nog eens aan bod. Hoe ging het aflopen met Lucas? Was het huwelijk echt na zo’n korte periode alweer voorbij? Niemand had kunnen denken dat Menno tot zoiets in staat was. Zo blijkt maar weer dat mensen zich soms beter voordoen dan dat ze zijn.