Ondergrondse Post: briefje aan Jeroen Kijk in de Vegte

Ondergrondse Post: briefje aan Jeroen Kijk in de Vegte

Geschreven door Yvette Neuschwanger

Ha die Jeroen!

Wat hou jij daar stiekem allemaal onder jouw pet? Ik zeg je heel eerlijk….je begint steeds meer in beeld te komen bij mij als potentiële mol. Nog niet hoor, nog niet, daarvoor gebeurde er teveel buiten jou om deze aflevering.

Maar door sommige ‘hints’ (vrienden noemen het gewoon hallucinaties) ben ik nu toch ook een beetje op jouw spoor gaan zitten. Laten we het zo zeggen: ik hou je in de gaten!

Wie mijn belangrijkste verdachte is? Mmmm…ik weet niet of ik dat al wil delen. Laten we het zo zeggen: ze is denk ik voor het eerst in haar carrière undercover…..

Want daar begon het dus al mee hè Jeroen, de eerste beelden van een bewolkt Italië met een dubbele regenboog. Noem me kortzichtig, maar dan kom ik toch al gauw bij jou en Elly uit. Allebei hebben jullie wel wat met de regenboog zullen we maar zeggen én jullie zijn allebei tweeling. Zij letterlijk, jij astrologisch gezien. Hint van niks, maar ik klamp me eraan vast. Je moet toch wat.

Zoals we van WIDM gewend zijn werden we weer volop getrakteerd op prachtige beelden. Het landschap van Pienza dit keer. Als een echte voice over (je kunt het niet laten hè) hoorde ik je oreren over de groene heuvels en de prachtige cipressen. Ik dacht alleen maar, toen ik de groep aan zag komen….jemig, je zal dat kolere end moeten gaan lopen. Hilarisch als je bedenkt dat de opdracht toen nog moest komen!

De paden op….

Want jullie moesten de Italiaanse vierdaagse gaan lopen met volledige bepakking. Nou ja, vierdaagse…drie kwartiertjes. Met een paar steentjes op je nek, dat dan weer wel. In twee groepen aan de sjouw met manden vol loodzware stenen. Waar de ene groep zonder al te veel morren en poespas de manden oppakte en wegliep, had jouw ‘clubje’ er wat moeite mee om überhaupt in beweging te komen. Vraagje: hoezo is het een goed idee om de vrouwen samen en de mannen samen te laten sjouwen? Qua krachtverdeling was een beetje mengen toch veel logischer geweest? Dat waren mijn gedachtes Jeroen. Totdat ik zag hoe jij uit de startblokken kwam. Met je gekneusde monnikskap….neem een voorbeeld aan Peggy. Die duwt met één hand de stenen én Nadja de berg op, terwijl ze met haar andere hand de lasten van Nikki verlicht. Powergirl! En gelijk iemand om van het verdachtenlijstje te schrappen wat mij betreft.

Bij de andere groep nam Elly het voortouw. Ron spurtte wat tegen, maar met een “wij lopen niet te zeiken”, kreeg mevrouw Lust hem toch gemotiveerd. En ondanks het dronkemansdansje van Ron op zijn zwarte kaplaarsjes, ging het hier dus heel voorspoedig. Zij zijn bij alledrie de wisselpunten gestopt en hebben hier en daar wat stenen geruild voor zilver (€ 5) en goud (€ 25). Overigens heel knap hoe jullie het ‘gouden wisselpunt’ voorbij liepen. Doet vermoeden dat de mol in jullie groep zat. Ware het niet dat zowel jouw groep als die van Elly door zijn gelopen tot aan het x 0,5 punt. Het punt waarop de gezamenlijke buit werd gehalveerd. Ook best een molactie eigenlijk. Mmmm….

Wist je trouwens dat Elly en Nadja onderweg nog een joker hebben gevonden? Zat gewoon in één van de manden. Nog een leuk weetje: bij één van de wisselpunten van de andere groep, stond ook een bordje ‘divieto di caccia’, wat zoveel als ‘jachtverbod’ betekent. Omdat er in die groep (Elly, Ron, Horace, Patrick) geen mol zat of juist wel? Je hebt precies niets aan deze opmerking, maar het liet mij niet los. Ga er nog eens op kauwen. Laten we ook niet te lang stilstaan bij deze opdracht, al met al leverde hij slechts € 100 voor de pot op. En alleen omdat Rik zo vriendelijk was om naar boven af te ronden.

Lekker potje laseren

Geen tijd om bij te komen van spierpijntjes en penningmeesterdiscussies, want JULLIE MOCHTEN GAAN LASEREN!! En op Ron na, was eigenlijk iedereen direct enthousiast. Het idee was dat jullie een parcours gingen afleggen met een kist, die onderweg gevuld moest worden met geld en persoonlijke, op naam gestelde jokers. Los van schutters, waren er ook boobytraps verstopt in het parcours. Als de kist over de finish kwam, dan was de inhoud voor jullie.

Vanwege het enthousiasme van Ron, mocht hij als eerst. Met Nikki als steun en toeverlaat. Maar natuurlijk volgde er eerst een briefing en dat bracht -ik citeer- de Elly Lust in Elly Lust naar boven. Het woord etherdiscipline viel en ze was helemaal in haar element. Bloedserieus stond ze Ron en Nikki bij. Totdat Nikki neerging (om Ron te quoten ‘daar gaat mijn schild’) en de hele laseroefening veranderde in een slapstick van grote klasse. Want waarom zou je een boobytrapdraadje doorknippen als je er ook onderdoor kunt limbo’en? En waar is nou toch die kist gebleven? Geloof de hele groep een schone Tena lady moest na het zien van Rons verrichtingen. Even los daarvan….zag je die twee engeltjes op de muur? (TWEELING!) en de tekst ‘All Chef’ ? Dat moet toch op die ene vrouw duiden die steeds de controle heeft? Kom, hoe heet ze ook alweer….oh ja, Elly

Goed, na het duo Pat&Peggy (toffe naam, daar zouden ze iets mee moeten doen) kwamen Tygo en Horace (“sorry, ik zit nu net even in een vuurgevecht, bel zo maar even terug”). Tijger, tijger, schiet, schiet, aldus de perfecte samenvatting van deze verrichtingen. Nadja deed in haar eentje nog een poging en toen mocht jij. Met Elly. Dus wat kon jou nou helemaal gebeuren, toch? Het beest kwam in haar los, ze gaf je dekking, schoot de schutters neer, ontmantelde boobytraps…en werd geraakt. En toen kwam het opeens allemaal op jou aan. Maar wat deed je dat goed en koelbloedig! Gewoon hoppa in je eentje die kist over de finish! Met daarin € 260 (na aftrek van het mingeld dat ook was meegenomen) en een joker voor Horace en Patrick. Trouwens, die Patrick…die had ook geld gepakt. En jokers. Maar niet in de kist gedaan maar in zijn jaszak. Ook best rare actie als je erover nadenkt.

Vragenvuur

In de tijd die jullie heel even hadden om uit te rusten, bloeide er trouwens iets moois op tussen Ron en Tygo. Hoe ze het gaan noemen, daar zijn ze nog niet over uit, maar ze houden het voorlopig ook even stil. Dus ssst….maar nu weet jij het dus ook (en Horace, maar die man is echt overal).

Laatste opdracht: vragenvuur. In duo’s vragen bedenken en antwoord geven over Italië, makkie toch? Patrick mocht als penningmeester de duo’s maken. En dan kan je wel mopperen over het feit dat hij zoveel voordelen heeft, maar hij koppelde jou wel mooi aan Elly hè? Miss ondervraging herself. En de prijs was hoog, want het duo met de meeste juiste antwoorden kreeg een zwarte vrijstelling. Lees: de macht. Dus gewoon effe niet janken, jij kwam echt heel goed weg met Elly die haar hele mouw leegschudde. Waarbij ik me oprecht afvraag of ze zich niet had voorbereid, want het waren nou niet echt heel voor de handliggende vragen. Maar hé…jullie wonnen! Ook omdat Horace een totale black out had (verdacht!), Ron en Nadja geloof ik beiden een andere taal spraken en Tygo en Peggy het net even wat minder deden.

Maar ja, toen was het laatste woord toch aan de penningmeester. Koos hij voor de zwarte vrijstelling voor jullie drietjes of ging hij voor het geld? Patrick koos voor de € 1500, waardoor hij eigenlijk een soort van van mijn lijstje af is. Want de mol kiest toch nooit voor het geld? Althans voor zoveel? Voor jou trouwens goed te weten…Patrick zocht na afloop direct contact met Elly om het contact nog wat verder aan te halen…achter jouw rug om worden de eerste bondjes geboren jongen!

Lieffie

Tijd voor de executie. Waar we leerden dat een vrijstelling in dit jubileumseizoen geen groen schijfje blijkt, maar vermomd is als houten klapstoeltje. Waar Elly op ging zitten, dus zij was sowieso door. Het rode scherm was deze week wel helaas weer voor een vrouw: Nadja kon haar koffers gaan pakken. Althans, ik dacht dat ze Nadja heette, maar de hele groep noemde haar plots allemaal lieffie. Dus ik kan me vergissen.

En terwijl ik me daarover zat te verbazen zag ik ergens op de achtergrond een kale man met een baard op het terras zitten. Had zo jouw tweelingbroer kunnen zijn. Wacht eens…..

groet Yvette