Marjolein van Heel Holland Bakt: ‘Best wel gek als je opeens overal herkend wordt’

Marjolein van Heel Holland Bakt: ‘Best wel gek als je opeens overal herkend wordt’

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het achtste seizoen van Heel Holland Bakt is in volle gang. Elke woensdag bespreken wij de afleveringen na met een oud-deelnemers, blikken wij terug op hun eigen Heel Holland Bakt-avontuur én vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Vandaag Marjolein.

Marjolein is één van de deelnemers in 2017. Zij wist met haar bakkunsten het tot de finale te schoppen. De finale wist ze niet te winnen. Toch kijkt ze met veel plezier terug op haar tijd in de beroemde Heel Holland Bakt tent. 

Nu zijn we ruim drie jaar verder. Hoe kijkt Marjolein terug op haar deelname? Hoe heeft ze afgelopen zondag gekeken naar de tweede aflevering van het huidige seizoen? ‘Best wel gek als je opeens herkend wordt in de stad of zomaar aangesproken in de supermarkt’.

Drie jaar geleden heeft Nederland jou leren kennen. Hoe gaat het nu met je?

Het gaat heel goed! In januari 2019 heb ik mijn eigen bakkerij/winkel geopend, zeker de koffiezaak liep voor de Corona crisis erg goed. Gelukkig wordt er, ondanks dat we nu binnen tijdelijk geen zitplaatsen hebben, wel veel besteld en afgehaald. 

Je hebt in 2017 meegedaan aan Heel Holland Bakt. Hoe heb je dat ervaren?

Heel bijzonder. Het was heel intens maar ging ook snel voorbij, en vervolgens beleef je alles nog een keer als het uitgezonden wordt. Soms lijkt het wel alsof ik het gedroomd heb. Boven al was het vooral ontzettend leuk om mee te doen

Wat doet een deelname aan Heel Holland Bakt met je? Wat heeft het jou gebracht?

Het heeft mij vooral veel zelfvertrouwen gegeven En de bekendheid was een ‘kickstart’ om mijn eigen winkel/koffiezaak te openen. 

Hoe zou je de sfeer in de tent omschrijven buiten de camera’s?

Gezellig! Tussen alle opnames door is het vooral veel wachten, dus veel tijd om te kletsen of een beetje uit te rusten

Waarom is Heel Holland Bakt volgens jou zo een groot succes?

Veel mensen houden van bakken en doen dit ook geregeld. Mensen kunnen zich dus denk ik ook goed inleven in wat deelnemers doen. Daarnaast is het stukje drama en spanning natuurlijk ook gewoon leuk, blijft zo’n bouwwerk staan of niet?! 

Wat is je leukste herinnering aan je deelname, en natuurlijk waarom?

De leukste herinnering is de eerste dag, toen de eerste opdracht erop zat. We waren echt begonnen, en mijn eerste taart was gewoon helemaal gelukt zoals ik gepland had. Daarnaast was de groep nog compleet, nog niemand was naar huis gestuurd, alles was nog mogelijk en we zaten er middenin. 

Ineens ben je een bekende Nederlander. Hoe ga je daar mee om?

Best wel gek als je opeens herkend wordt in de stad of zomaar aangesproken in de supermarkt. Maar eigenlijk alle reacties die ik kreeg waren positief, dus het was vooral leuk. Gelukkig zakt het ook wel weer snel weg, ik word nu niet meer herkend hoor!

Is het je droom om ooit een eigen tv-programma te maken?

Ik ben niet zo vaak meer te zien op tv. Als het nog eens gevraagd zou worden lijkt het me wel weer leuk! Maar een tv-carrière zie ik niet zo zitten. 

Bakken was altijd jouw hobby, maar door Heel Holland Bakt werd het jouw baan. Was dat ook de reden voor jou om mee te doen aan het tv-programma?

Nee niet echt, ik dacht meer: Waarom niet? Veel mensen hadden al gezegd dat ik eens mee zou moeten doen. Daarom dacht ik, ik probeer het gewoon, je weet nooit wat ervan komt

Voelt bakken nu echt als werk? Of blijft het toch ook altijd een hobby?

Ik ben meer dan fulltime bezig met bakken. Het wordt steeds drukker, er wordt steeds meer besteld. Het is nog steeds ontzettend leuk, maar soms meer dan ik alleen aan kan. Ik heb absoluut geen hekel aan hard werken maar dat kan soms wel frustrerend zijn. Gelukkig zijn we langzaamaan bezig om het team in de Bakplaats uit te breiden. 

Er ontstaan soms ook bijzondere vriendschappen tijdens de opnames. Heb jij nog veel contact met je mede-deelnemers?

We hebben nog steeds onze eigen app-groep, maar het contact is wel minder geworden. Als er wat leuks of bijzonders gebeurt dan worden dat soort dingen nog wel gedeeld, dat is leuk, zo blijf je toch nog een beetje op de hoogte. 

Wat zijn jouw dromen op het gebied van bakken?

Ik wil heel graag een eigen bakboek uitbrengen met mijn recepten en mijn ervaringen.

Dan nog even een korte terugblik op afgelopen zondag. Daniel kwam als meesterbakker uit de bus. Het doek viel uiteindelijk voor Roelof. Ben je het eens met de afvaller van deze week, Roelof?

Tja, je moet gewoon heel snel zijn, anders kom je tijd te kort. Dat wordt alleen maar belangrijker want hoe verder je komt hoe moeilijker en complexer de opdrachten ook worden. 

Bij welke opdrachten zou jij moeite hebben?

De technische opdrachten zijn nooit mijn favoriet geweest. Als je iets maakt wat je voor hebt kunnen bereiden, dan weet je waar de lastige punten zitten. Bij de technische opdracht is dat niet zo en heb je ook nog eens heel kort de tijd. 

Heb jij, na twee weken, als een kanshebber op het oog voor de winst?

Nee, daar durf ik nog niets over te zeggen. Het kan echt nog alle kanten op gaan!

Welke wens zou jij in een gelukskoekje willen stoppen?

Veel gezondheid voor 2021!