LEGO Masters Australië: Finale week - deel 2
Bron: RTL

LEGO Masters Australië: Finale week - deel 2

Geschreven door Laatste update:

Het is tijd voor de Grote Finale van LEGO Masters Australië. Wie mogen zich de nieuwe LEGO Masters van Down Under noemen? Zijn dat Andrew & Damian, Alan & Jackson of Trent & Josh. Uiteraard moet zij ervoor strijden, maar degenen, voor wie LEGO in de eerste plaats gemaakt is, zullen voor een groot deel gaan uitmaken wie er zal winnen. Daarbij komt nog dat de ‘Golden Brick’ terugkeert.

Het moge duidelijk zijn. In deze aflevering met zulke enorme bouwprestaties, is er niet één verliezer. Nee, het zijn er vier. Er kunnen aan het einde van de strijd maar twee deelnemers zichzelf LEGO Masters Australië noemen. De cup met daarop Australië in LEGO vorm lonkt. Hamish spoilt de winnaar al, wanneer Alex als eerste van onder de roldeur verschijnt … Grapje natuurlijk. 

In deze finale is het een beetje zoals bij LEGO IDEAS: kom met je eigen idee en werk dat zo mooi en goed mogelijk uit met alle technische, esthetische en fantasierijke LEGO-vaardigheden, die je hebt. Als hun bouwwerken na 28 uur klaar zijn, volgen de 150 supporters (!) die hun stem gaan uitbrengen en zij niet alleen. Ook de Brickman mag stemmen en wel met het gouden steentje! Nu is de waarde ervan: 100 stemmen. Een uitdaging dus voor de drie teams om Brickman Ryan te imponeren met hun creatie. Zal het Andrew en Damian weer lukken het goud te veroveren?

Trent & Josh
Trent en Josh gaan sowieso achter het goud aan met hun piraten. Heel tof dat zij aan het werk gaan met het klassieke Piratenthema waar LEGO in 1989 mee op de markt kwam. Hoewel het voor lange tijd niet meer in de winkels te krijgen is, is het nog steeds razend populair. Zo populair zelfs dat LEGO IDEAS met de Piraten van Barracuda Bay zijn gekomen. En dat maakt de keuze van Trent en Josh misschien minder goed, want het kan natuurlijk ook tegenvallen. Ze moeten én tegen de bedenker van de laatste Piraten set op én tegen een classic old school LEGO lijn. Roodbaard en het aapje zijn zeker goed geslaagd. Maar … het piratenschip zelf is niet heel, de boeg mist, en het is niet mooi afgewerkt. Dit komt waarschijnlijk doordat het zo ontzettend groot is en omdat er te veel aandacht is geweest voor de grote Piratenfiguren en te weinig voor het schip zelf.

Alan & Jackson
Alan en Jackson begonnen LEGO Masters met een Steampunk build en eindigen hun LEGO Masters avontuur met Steampunk. Deze keer combineren ze het met een 18de eeuws, Gotisch, Victoriaans dorp. De antagonist in hun verhaal is de gestoorde uitvinder, die met zijn reuzen steampunk Frankenstein minifiguur het dorp terroriseert. Het kost wel wat tijd voordat ze kunnen uitroepen dat hun eyecatcher alive is, maar de jongens hebben er lol om: de uitgebroken Frankenfig moet hen de beker en de 10 000 Australische dollar gaan bezorgen. Ze hebben nog even te dealen met een krekel tussen de LEGO … Australië hè, veel meer insecten daar. Ik kan er persoonlijk over meepraten. 

Andrew & Damian
Andrew en Damian kiezen voor twee Robot Mechs, die in de kolossale arena tijdens de Final Battle uitmaken wie er met de gouden beker vandoor zal gaan. Het wordt een schitterend en reusachtig bouwwerk. Zowel van binnen als van buiten is er van alles te zien. Ook de mechs zien er mooi en gedetailleerd uit. Ze doen me denken aan de LEGO IDEAS Voltron en aan de Monkie Kid Mechakrijger. Er is alleen wel een probleem. In een arena als deze zouden zo’n 4500 minifiguren moeten zitten, volgens de Brickman. Andrew vraagt zich af waar ze aan begonnen zijn. Maar het lukt! Heel veel losse verhaaltjes zijn er niet en het is ergens wel jammer dat de strijd al beslist lijkt te zijn. Eén van de robot mechs lijkt al te zijn geveld. Ook de Brickman vindt dat niet helemaal geslaagd. Had die toch niet zo laten liggen, Andrew … jouw idee. Maar goed, dat die twee kandidaten met LEGO kunnen spelen en bouwen, is wel heel duidelijk. 

De nieuwe LEGO Masters Australië
Ryan is buitengewoon verrast met de bouwwerken, ze overtreffen zijn verwachtingen. Ook de 250 kinderen, de kandidaten van wie we eerder al afscheid namen (Summer is weer beter) en de Flash Jordan zijn behoorlijk onder de indruk van wat ze zien. Er valt een gezonde spanning te bespeuren voorafgaand aan de bekendmaking. Hamish maakt de nummer drie bekend. Niet heel verassend: Trent en Josh en hun piratenschip dat niet compleet is.

De meeste stemmen zijn voor Jackson en Alex! Zij zijn als kinderen zo blij en springen in het rond, ook als kinderen. De Brickman ziet hun Masterbouwwerk als turnpager, een boek waarin hij kan blijven bladeren. Er is één hoofdverhaal met allerlei verschillende kleine verhaaltjes. Het zou me niets verbazen dat hij hen de golden brick heeft gegeven. Het enorme bouwwerk lijkt zelfs wel te bestaan uit verschillende LEGO sets van hetzelfde thema ‘het verhaal van de Frankenfig’ bestaand uit victoriaanse huizen, de kerk met gebrandschilderde ramen, het laboratorium in de berg van de gestoorde dr. Frankenfig en het monster zelf. Het zou mijn stem zeker gekregen hebben.

De tweede prijs voor Andrew en Damian is een geëmotioneerde Brickman die hen laat weten dat zij mensen geïnspireerd hebben met hun bouwwerk(en). Wellicht is er voor Andrew nog wel vacatureplaats voor hulppresentator of tenminste voor een rol als die van Jordy.

Aan het eind van deze serie heffen Jackson en Alex de LEGO Masters Trofee 2020 omhoog en worden omringt door kinderen! Voor wie LEGO in de eerste plaats nog steeds bedoeld is.

LEGO Masters Australië zit erop. We zullen hier in Nederland en België nog even op LM seizoen 3 moeten wachten. Maar er komt in september genoeg nieuwe LEGO aan om je mee te vermaken tot aan LEGO Masters 2022!