Uitgesmeerd: Even door de zure appel heen bijten
Bron: MAX / Roland J. Reinders

Uitgesmeerd: Even door de zure appel heen bijten

Geschreven door Sebastiaan Boers

Heel Holland Bakt is terug van weggeweest. Maar de kandidaten, die komen toch een beetje bekend voor. Dat kan heel goed kloppen, het zijn namelijk allemaal oud kandidaten die weer hun kook en bakkunsten laten zien. Zo zijn daar onder andere Cas, Gwen en Manuela. Maar ook Filiz, Hidde, Jacques en Narcis zijn weer van de partij. 

Bij sommige bakkers is het wel even nadenken. Niet iedere oudbakker komt mij bekend voor. Vooral uit het allereerste seizoen zijn de meeste bakkers mij ontschoten. Maar dat neemt niet weg dat het leuk is om oude bekende weer te zien in de bekende tent. Een tweede kans krijgen is natuurlijk iets heel bijzonders. 

Dat moest gevierd worden met een lekkere appeltaart. Die moest dan nog wel even gebakken worden. De stress zou nu wel een stuk minder zijn dan normaal. Niets is minder waar hoor. Iedereen was weer volledig in de stress. De bekende tijdsdruk is erg aanwezig. Niet even gezellig een appeltaart bakken, nee er moet gebakken worden op tijd. 

Alsof dat nog niet genoeg is, heb je ook nog twee juryleden die in je nek hijgen. Nou ja, hijgen is een beetje overdreven. Ze staan op een gepaste afstand met een spatscherm, die meer op een soort handspiegeltje lijkt. Je ziet gewoon aan alles dat Janny en Robèrt willen proeven. Het water loopt je al kijker ook gewoon weer in de mond. 

Voor Cas is het allemaal ‘appetje eitje’. Hij voelt niet zoveel spanning. Vooral de interactie met Janny is weer als vanouds. De twee hebben een soort verbintenis die erg speciaal is. Het is gewoon heel fijn om hem en de andere oude bekenden weer terug te zien. Echt een feestje van herkenning. Het is alsof Anita Witzier kan opduiken met het programma De Reünie. 

Dan is het tijd voor opdracht twee. Het bakken van verschillende koekjes. De term ‘spuitzak’ komt meerdere malen voorbij. Bij de een is de spuitzak te klein. Bij de ander is de spuitzak te snel leeg. Kortom de spuitzak maakt meer kapot dan de bakkers lief zijn. Stiekem is het gewoon weer genieten van de dubbelzinnige termen. 

Alleen zijn Janny en Robèrt niet zo tevreden met de koekjes. Ze hadden er toch wel iets meer van verwacht. Gelukkig voor Gwenn waren zijn koekjes wel goedgekeurd. Hiermee blijkt wel weer dat het weer meedoen niet zo makkelijk is. Als oud-bakker moet je weten dat de kritiek niet altijd even mals is. Het is letterlijk door de zure appel bijten! Diezelfde appel als in de appeltaart welteverstaan! 

Als laatste werd er gekozen voor soesjes. Soesjes met allerlei kleuren en smaken. Zuurtjes, zoetjes, ook weer bekende termen. Vooral Janny kun je daar heel erg blij mee maken. Het is iets wat naar meer smaakt. Een feestje van herkenning. Het water loopt je weer in de mond. Dan komt al snel het besef weer. Waarom ben ik geen jurylid van Heel Holland Bakt?! 

Heel Holland Bakt: nog een keer is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.