Uitgesmeerd: Even lekker gluren bij de buren
Bron: MAX / Roland J Reinders

Uitgesmeerd: Even lekker gluren bij de buren

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. De halve finale met vier mannelijke thuisbakkers. Hidde, Cas, Gwenn en Jacques willen allemaal maar één ding: de finale halen! Maar voor het zover is moet er nog wel even gebakken worden natuurlijk. 

Zo is daar weer een brood(nodige) opdracht. Een speciaal brood bakken wat toch elk seizoen een keer voorbijkomt. Een brood bakken is niet zo heel spannend om naar te kijken. Het grootste gedeelte van de tijd is het toch wachten, wachten en wachten. In de tussentijd kun je lekker nog een kopje koffie of thee halen. 

Alleen Gwenn had moeite met deze opdracht. Zijn brood wilde maar niet opstijven in de vriezer. Dat zorgde toch een beetje voor een stress momentje. Want ja, je wil toch de finale halen. Ondertussen was Cas ook bijzonder eigenwijs. Zeker tegenover Janny was de bakker behoorlijk eigenwijs. Zoals Cas zelf aangaf, eigenwijs is ook wijs. Daar zit wel weer een kern van waarheid in natuurlijk. 

Dat Janny de halve finale van haar leven heeft mag geen wonder zijn. Ze was openlijk aan het flirten met Jacques. Een stiekeme knipoog wat mij toch opviel. Een lichte spanning was overduidelijk voelbaar tussen de twee. Dus Jacques zit er gebakken bij zou je zo kunnen denken. Gelukkig is er nog een jurylid met een oordeel.

Mislukte pepernoot 

Bitterkoekjes. Ik word een beetje droevig van het woord. Dat komt door het gedeelte bitter. Een bitterkoekje is voor mij echt een mislukte pepernoot. Maar de thuisbakkers gingen er lekker mee aan de slag. Ze moesten er maar liefst 32(!) zien te maken. Dat zijn er echt veel te veel. Dat kan toch niet anders dan mislukken? Het was nog knap lastig om er zoveel te maken die ook nog gelijkmatig moeten zijn. 

Hidde en Cas vonden het een leuk idee om bij Jacques te komen dippen. Daarnaast had Cas het nog even over ‘gluren bij de buren’. Want ja, afkijken in de tent is iets wat je niet kunt voorkomen. Gelukkig was de sfeer opperbest en vonden de mannen het niet erg om bij elkaar af te kijken. 

De bitterkoekjes kwamen er wel mooi uit te zien. Vooral die van Gwenn vielen in de smaak. Janny probeerde de andere drie positief te beoordelen. Ze waren allemaal op de tweede plek geëindigd, maar ze waren alle drie even slecht. Neem dat in je gedachten: wie haalt de finale? Dat wordt nog bijzonder spannend allemaal. 

Polonaise!

De laatste opdracht was natuurlijk weer een heel spektakel. Er kwamen allemaal laagjes aan de pas in een soort polonaise taart. Nee dat is geen achtervolging of zoiets, maar een stapelbare taart. Je moet maar op dat idee komen denk ik dan hardop. Wat mij erg opviel is de netheid van de mannen. Alle vier werkten bijzonder netjes. Dat heb ik niet heel vaak gezien.

Het eindresultaat mocht er dan ook zijn. Iedereen heeft echt zijn best gedaan. Dus nu kwam het er echt op aan. De juryleden waren bijzonder tevreden over de taarten die geproefd mochten worden. Als kijker wilde ik ook dolgraag een stukje proeven. Maar helaas, dat is wederom niet mogelijk. Wie weet komt het er nog eens van. Ik stel mij wederom kandidaat als gastjurylidproever. Leuk woord ook nog eens. 

Dan tijd voor de allesbeslissende einduitslag. Het kon niet anders dan dat Gwenn weer meesterbakker van de week werd. De derde keer voor hem dus een automatische plek in de finale! Dan de andere twee plekken. Die zijn er voor Cas én Jacques! Zij zullen het tegen elkaar op gaan nemen in de finale. Helaas voor Hidde viel het doek en moest de tent dan ook verlaten. 

De finale van Heel Holland Bakt is zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.