Uitgesmeerd: Het was écht ‘gaan met die banaan’
Bron: MAX / Roland J Reinders

Uitgesmeerd: Het was écht ‘gaan met die banaan’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Nog maar vijf thuisbakkers in de tent. Alle vijf van vorige week stonden weer in de tent. Allemaal klaar om de halve finale te halen. Want die staat toch echt alweer voor de deur. Waar blijven de weken toch, vraag ik mij hardop af. De weken vliegen echt veel te snel voorbij. Maar goed, tijd om even terug te blikken op de gebeurtenissen in de tent. 

De eerste opdracht leek heel gemoedelijk. Maar allerlei soesjes die op elkaar staan. Voor de thuisbakkers een feestje van herkenning. De rust die alle vijf uitstraalden was vrij uniek te noemen. Ik heb ze nog nooit zo rustig gezien. Iedereen deed alsof het allemaal vrij makkelijk was. Ik doe het ze zeker niet na. Maar fijn was het wel om iedereen met zoveel rust te zien bakken. 

Alleen de juryleden die waren minder positief. Ik vond ze zelf een beetje zuur klinken. Om maar in de baktermen te blijven. Hun kritiek was niet bepaald mals, zeg maar gerust aangebrand. Waar de kritiek ineens vandaan kwam is mij een raadsel. Wat zat er in de koffie? Misschien zout in plaats van suiker? 

Vleugetjes

Vooral Cas moest het redelijk ontgelden. Hij dacht creatief te zijn door zijn soesjes vleugeltjes te geven. Maar waar zitten de vleugeltjes? Op de rug en niet aan de onderkant. Ik had echt medelijden met Cas. Gelukkig trok hij zich er maar weinig van aan. Dat is dan weer een voordeel. Toch jammer dat zo creatief wordt afgebrand (ja daar heb je de opmerking weer). 

Snel door naar de tweede opdracht. Dat was ook wel weer broodnodig. Want de thuisbakkers moesten allerlei vlechtbroden maken. Gwenn had hier grote moeite mee. Maar Jacques was helemaal in zijn element. Voor hem is brood bakken wat voor mij schrijven is. De rust en het gemak waarmee hij het brood bakte, was echt bijzonder. 

Bij het brood bakken moest er wel veel gewacht worden. Aangezien de tijd hard doorloopt, is wachten tijdrovend, letterlijk! Het is voor de thuisbakkers dan ook niet fijn om zo lang te wachten. Toch konden ze niet anders, ze moesten wachten en wachten en nog meer wachten. Helaas bakte Hidde er niet zoveel van. Zijn broodjes waren op zijn zachts gezegd mislukt. Zelf André kon daar niet om heen.

Gevouwen

Chocola. Daar kun je een bepaald iemand in mijn leven voor wakker maken. Maar de thuisbakkers moesten er mee vouwen. Ja, ik moest ook even twee keer luisteren. Narcis vouwt de chocolade liever in haar mond. Zoveel informatie die ik niet helemaal plaatsen kan. Er moet niet gegeten worden, maar gebakken én gevouwen. 

Hierdoor ontstond er een soort file bij de ijskast. Chocolade in de koelkast, daarna weer warm maken, daarna vouwen. Ik werd er een beetje ongepast van. Maar al met al werd het mij wel duidelijk wat er nu precies de bedoeling was. Een taart die wordt voorzien van gevouwen chocolade. Het zag er allemaal zo lekker uit. Ik kreeg spontaan zin om zelf chocola te gaan vouwen. 

Maar televisiekijken én in de keuken staan is geen goede combinatie. Nee, ik houd het wel bij kijken en schrijven. Dat is meer mijn ding denk ik dan maar. Verder was het opvallend warm in de tent. Niet dat ik dat voelde, maar het was er warm. Eindelijk werden er kachels geplaatst. Hierdoor hadden de thuisbakkers het niet meer zo koud. Of het bakken hierdoor beter ging? Niet bij allemaal helaas. 

Want na twee dagen van bakken kon de balans opgemaakt worden. Meesterbakker van de week werd Jacques. Cas vond het geheel terecht, wat weer heel sportief van hem was. Helaas moest er ook iemand naar huis. Het ging tussen Hidde en Narcis. Hoewel ik Narcis echt leuk in de tent vind, is ze wel slecht in bakken helaas. Voor haar viel het doek dit keer echt. 

Hiermee wist Hidde met hakken over de sloot de halve finale te halen. Volgens mij is het voor het eert dat er vier mannen in de halve finale staan. Naast Hidde, staan Jacques, Gwenn en Cas in de halve finale. Zij zullen volgende week de strijd met elkaar aan gaan om een plek in de finale te halen. Maar zover is het gelukkig niet. Eerst nog even oefenen op dat chocolade vouwen. Ik zeg ‘gaan met die banaan’.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 1.